donderdag 13 oktober 2011

Highlights week 45


Volwassenen fictie


Karin Amatmoekrim. Het gym
Het gymAutobiografische roman over de Surinaams/Nederlandse Sandra uit een achterstandswijk die als enige uit haar klas naar een zelfstandig gymnasium gaat. Haar eerste schooljaar is een jaar van 'overleven'. Ze is de enige Surinaamse op school en hoewel de meesten haar vriendelijk bejegenen, zien ze haar wel als 'anders'. Anders om haar uiterlijk, afkomst, milieu, kleren en gedrag. Sandra probeert zich aan te passen, de voor haar soms onbegrijpelijke mores onder de knie te krijgen, haar algemene ontwikkeling bij te schaven en toch ook om zichzelf te blijven. Ook thuis is het niet gemakkelijk, met een moeder met weinig geld, een komende en gaande vader die er ook nog een ander gezin op nahoudt en met haar oude vrienden die haar nu een kakker vinden en die ze langzaam ontgroeit. Op school komt het nog tot een uitbarsting met een jongen die haar, als enige, wel het hele jaar heeft gepest en gediscrimineerd. Soepel, fijngevoelig en met humor geschreven roman over opgroeien, anders zijn en eenzaamheid die overtuigt en scherp en schrijnend de zwakke plekken in de multiculturele samenleving laat zien. Vierde roman van deze Surinaams/Nederlandse schrijfster (1976) die voor haar vorige roman 'Titus' (2009) de Black Magic Woman Literatuurprijs kreeg. Vanaf ca. 15 jaar.


Belinda Bauer. Opgesloten
OpgeslotenAls in Shipcott, een dorp in het Engelse Exmoor, een bejaarde, grotendeels verlamde vrouw gewurgd in bed is gevonden staat de hechte gemeenschap op zijn kop. Omdat plaatselijk politieman Jonas Holly met zeven dorpen onder zijn hoede niet is berekend op een moordonderzoek, wordt de recherche van Taunton ingeschakeld. Maar het arrogante, botte gedrag van inspecteur Marvel wekt veel irritatie in het dorp, vooral bij Lucy, de aan MS lijdende vrouw van Jonas. Als een tweede vrouw vermoord wordt gevonden, begint een patroon zichtbaar te worden dat wordt bevestigd door de moord op drie hulpeloze bejaarden in het verzorginghuis en de verdwijning van hun verpleger. Het debuut van de Engelse journaliste en scenarioschrijfster 'Rusteloos Land', werd bekroond met de Britse Gold Dagger Award 2010. Ook deze tweede is een goed opgebouwde, spannende misdaadroman met veel aandacht voor het leven in een Engels dorp, de hoofdpersonen, mogelijke daders en motieven. Verrassend en aannemelijk slot. Prettig leesbare vertaling. 


Tom Egeland. Het evangelie van Lucifer
Het evangelie van LuciferDe Noorse auteur (1959) brak in 2001 door met zijn misdaadroman 'Het einde van de cirkel', dat enige gelijkenis vertoont met de 'Da Vinci Code'. De hoofdpersoon in deze en drie eerdere romans is de archeoloog Bjørn Beltø. Hij is aan de universiteit van Oslo werkzaam, single en albino. Beltø wordt door een collega naar Polen uitgenodigd. In een klooster werd een mummie van een monnik gevonden, die een oude perkamentrol in zijn handen houdt. De Poolse collega smeekt Beltø om het 4500 jaar oude manuscript voor onderzoek mee te nemen. De leesbare tekst toont diverse occulte tekens en informatie, die erop wijzen dat het mogelijkerwijs om het verdwenen Evangelie van Lucifer zou kunnen gaan. Deze sensationele feiten zorgen voor een aantal onverklaarbare rituele moorden op collega-wetenschappers, gepleegd door een geheim duivelsgenootschap en een opwindende reis door Europa en naar Irak. Hoogspanning! Meeslepend en overtuigend geschreven roman over een oude tekst, die ook het heden zou kunnen bepalen...  


Roopa Farooki. Mijn halve ik
Mijn halve ikOp een dag verlaat Aruna haar toegewijde echtgenoot in Londen en haast zich naar het vliegveld. Ze keert terug naar Singapore waar jeugdvriend Jazz nog altijd op haar wacht. Ook hem heeft ze plotseling verlaten toen dna-onderzoek uitwees dat ze een gezamenlijke ouder hebben. De reden voor haar vluchtgedrag heeft te maken met de erfenis van een voorgeschiedenis bepaald door gedwongen afscheid. Families moeten verhuizen door oorlogsgeweld. Geliefden worden bruut uiteengerukt wanneer de eer van hun families op het spel staat. Aruna worstelt met haar afkomst, haar verlangen naar de geborgenheid van een hecht gezin. Ten slotte is het Jazz die zorgt dat ze een juiste beslissing kan nemen. Ontworteling en onzekerheid zijn terugkerende thema's in de boeken van Farooki. Haar directe stijl nodigt uit om door te lezen. Normale druk.


Dawn French. Een klein beetje geweldig
Een klein beetje geweldigHet gezinsleven van de familie Battles is niet volgens het boekje, of misschien juist wel: moeder Mo, kinderpsychologe werkend aan Tieners, het handboek, accepteert 'als deskundige' ogenschijnlijk het pubergedrag van haar bijna 18-jarige dochter. En laat excentrieke zoon zich uitleven in zijn fantasieën rond knappe jongens. Zelf ziet ze, nu ze bijna vijftig is, op tegen het ouder worden. Al deze ingrediënten, inclusief de stabiele achtergrondpersonen Echtgenoot en moeder, vormen een uitstekende basis voor een zeer onderhoudende roman in de trant van de televisieserie Absolutely Fabulous. Dit is niet verwonderlijk want deze debuutroman is van de hand van Dawn French (1957), bekend onder meer als comediene (o.a. French and Saunders) en auteur (autobiografie Dear Fatty). Het uitstekend vertaalde boek laat zich 'lezen als een trein'. Zeker de vele liefhebbers van de genoemde Engelse televisieseries zullen zich kunnen vinden in deze roman met opzettelijk sterk aangezette karakters, geschreven met een scherp observatievermogen, goede pen en relativerende humor. Normale druk.


Haruki Murakami. Slaap
SlaapNa een mysterieuze nachtmerrie kan een jonge huisvrouw 's avonds de slaap niet meer vatten - op het eerste zicht zonder neveneffecten. Gaandeweg rebelleert ze tegen haar onwetende gezin en kleurloze leven door tijd voor zichzelf te nemen of de huishoudelijke karweitjes bewust machinaal uit te voeren. Niemand lijkt echter het verschil te merken. Hierdoor komen gevoelens van onverschilligheid en haat ten overstaan van haar familie naar boven; kortom, ze ontdekt een kant van zichzelf die ze lange tijd onderdrukt had. In 'Slaap' neemt Murakami de lezer mee naar een universum waar nachtmerrie en realiteit ongemerkt in elkaar overlopen. Nergens in de metaforische novelle wordt het duidelijk of de vrouw een lange angstdroom beleeft, écht lijdt aan slapeloosheid dan wel hallucineert. Het van symboliek zwangere verhaal gebruikt prachtige beeldspraak, leest vlot en is bovendien schitterend geïllustreerd met de mysterieuze tekeningen van Kat Menschik. Het voor het eerst in 1990 verschenen 'Slaap' is een topwerk uit het oeuvre van de Japanse schrijver (1937) dat door zijn ongekunsteldheid een krachtige indruk nalaat. Kleine druk. De persoonlijke en vooral toegankelijke stijl zet iedere lezer aan het denken over realiteit en vervreemding. Uitstekend leesbaar en tegelijk intellectueel uitdagend.


Katherine Webb. De erfenissen van de zussen.
De erfenis van de zussenDe zussen Erica en Beth Calcott kunnen het grote Engelse landhuis van hun grootmoeder erven op voorwaarde dat ze er gaan wonen. Bij het uitzoeken van de inboedel ontdekken ze eigendommen van hun Amerikaanse overgrootmoeder Caroline. Die verliet destijds New York om haar grote liefde te volgen naar de prairie. Een paar jaar later vlucht ze met een baby naar Engeland. Erica probeert geheimen uit het verleden op te lossen waaronder de verdwijning van hun 11-jarige neefje Henry. Beth fungeert als remmende factor maar waarom? Het verhaal speelt zich afwisselend af aan het begin van de 20e eeuw en in de tegenwoordige tijd. Een roman voor lezers die houden van een familiegeschiedenis vol geheimen en leugens, zich afspelend in twee romantische zettingen: een ranch en een oud landhuis. De auteur (1977) weet de spanning goed op te bouwen (cliffhangers!) en voorbije levens sfeer te geven. Voor een grote lezerskring. 


Volwassenen non-fictie


Jan Juffermans. Mies
MiesMies Bouwman is vergroeid met de Nederlandse televisie. Al een paar weken na de allereerste experimentele televisie-uitzending in Nederland in 1951 verscheen ze voor het eerst op het scherm. De Nederlandse televisie viert dit jaar, 2011, haar zestigste verjaardag, een mooi moment dus voor een boek over deze bekende tv-persoonlijkheid van het eerste uur. De maker van deze biografie overleed kort na het voltooien van dit boek en Mies Bouwman zelf heeft daarna nog teksten en columns toegevoegd. Het geeft een mooi beeld van haar televisiecarrière bij de verschillende omroepen en laat ook iets van haar persoonlijk leven zien. Alle programma's waaraan zij meewerkte of die zij zelf maakte, komen langs, zoals het satirische programma Zo is het toevallig..., de actie Open het dorp, Mies en scène, Eén van de acht, Netwerk en TeleBingo. Tussendoor heel veel foto's, brieven, interviews, krantenartikelen en andere documenten, columns die ze schreef, stukjes van bekende televisiemakers als Matthijs van Nieuwkerk en Linda de Mol over haar en nog veel meer. Een mooi overzicht van leven en werk van Mies en van de ontwikkeling van de Nederlandse televisie.


Ben Tiggelaar. Dit wordt jouw jaar!
Dit wordt jouw jaarCentraal bij persoonlijke ontwikkeling staan de stellingen: 'richting + actie = succes' en 'experimenteren + evalueren = leren'. Volgens de auteur is succes alleen mogelijk als je heldere keuzes maakt (en formuleert) met betrekking tot doel en middelen en die ook uitvoert, en daarbij risico's neemt door nieuw gedrag op effectiviteit te testen. Inhoudelijk is er enige overlap met zijn bestseller 'Dromen, durven, doen' (2005)*, waarin de nadruk lag op het risico's durven nemen. In een nog eerdere uitgave benadrukte hij het doen ('Doen!', 2003)**. In deze uitgave ligt de nadruk meer op het kiezen van doel en middelen. Daarvoor moet je weten, wat je wilt, wat je dierbaren van je verwachten, en ook weten waar je goed in bent (en erin geloven). Duidelijk legt de auteur uit dat leiding geven (koers bepalen) en management (uitvoeren) twee aspecten zijn van verandering die niet buiten elkaar kunnen. Net zoals zijn eerdere uitgaven is deze bedoeld voor een breed publiek, en kent deze dezelfde lay-out (goed onderscheid tussen tekst en tips) en hoofdstukopbouw (drie conclusies per hoofdstuk).


Elvan Bayraktaroglu. Handboek voor de werkende moeder
Handboek voor de werkende moederWat is belangrijk om te regelen als je zwanger bent? Welke rechten heb je als zwangere vrouw? Hoe pak je een sollicitatie aan na je zwangerschap? Hoe organiseer je met een kind je werk, het huishouden en je sociale leven? Elvan Bayraktaroglu put rijkelijk uit haar eigen ervaring; daarnaast heeft ze andere moeders geïnterviewd en verwerkt ze de visie van diverse psychologen over hoe werk en carrière goed te combineren zijn. Het resultaat is een herkenbare en onmisbare survivalgids voor iedere werkende moeder. De hoofdstukken zijn concreet en up to date en worden telkens afgesloten met 'Wist je dat?' Bijvoorbeeld dat vaders die na de geboorte van hun kind twee maanden ouderschapsverlof opnemen een kleiner risico lopen op vroegtijdig overlijden; dat veel werkende ouders na een lange werkdag te moe zijn voor seks; dat een op de drie vrouwen thuis de administratie doet omdat ze hun partners niet vertrouwen met rekeningen en - een hele optimistische - dat de meeste ouders de combinatie van betaald werk en de zorg voor kinderen als druk maar verrijkend ervaren? Met talloze tips en verwijzingen naar links. De schrijfster is financieel journaliste en moeder van een dochter; ze schreef columns voor viva.nl en Viva Maria over haar ervaring als werkende moeder.


Samenwerkingscollectie


Martine Delfos. Hulp aan zeer jonge ouders
Hulp aan zeer jonge oudersDe auteur is klinisch psycholoog en publiceert regelmatig, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Thema's in haar boeken zijn seksualiteit, opvoeding, bejegening, autisme, eetstoornissen en verschillen tussen mannen en vrouwen. In deze publicatie gaat ze in op de hulpverlening aan zeer jonge ouders (tot 23 jaar). Nederland heeft na Zwitserland het laagste aantal bevallingen onder tieners in Europa. Ongepland zeer jong ouderschap vormt een risico voor het uitgroeien van de zeer jonge ouder en met name voor het opgroeien van het jonge kind. Dat betekent dat aandacht gericht moet zijn op het goed begeleiden van deze jongeren. Delfos presenteert de wetenschappelijke kennis op het gebied van jonge ouders en beschrijft het belang van de juiste bejegening. Jonge ouders moeten versneld de ontwikkeling van puber naar volwassene doormaken en bejegening is essentieel in de begeleiding van jonge ouders: serieus nemen, luisteren en niet preken. Het boek is bestemd voor hulpverleners die met jonge ouders werken.


Chris Aalbers. Veel gekwetter, weinig wol
Het communicatielandschap is veranderd sinds iedereen gebruik kan maken van sociale media, want iedereen is nu zowel zender als ontvanger. De auteurs geven een beschrijving van de huidige situatie van het gebruik van sociale media door politici, overheden en burgers. Daarnaast maakt hun onderzoek ook duidelijk dat er heel verschillend tegen sociale media wordt aangekeken. Door de onderbouwing met cijfers, voorbeelden en citaten uit interviews ontstaat een genuanceerd beeld. Het is duidelijk dat de mogelijkheden van sociale media nog niet ten volle worden benut. De auteurs sluiten dan ook af met een aantal adviezen voor wie sociale media gericht wil inzetten. Een naslagwerk voor studenten en mensen die voor werk- of privédoeleinden de mogelijkheden van sociale media beter willen benutten. Met een literatuurlijst.

Jeugd fictie


Sekrève, Marie Louise . Giraf en de krookeritis
Giraf en de kookeritis Krokodil Krook voelt zich lamlendig. Hij heeft de krookeritis. Aanstelleritis, zegt Zebra. Maar Krook laat zich lekker in de watten leggen door Giraf. Die maakt thee, haalt koekjes en leest Krook voor. Luie Krook vindt het geweldig. Maar als Giraf denkt dat Krook weer de oude is, krijgt die opeens toch weer een aanval van krookeritis. Olifant weet wel raad met zo'n patiënt. Wanneer Giraf hem een lepel van Olifants medicijn wil geven is de ziekte opeens over. Dan heeft Giraf het eindelijk door en krijgt opeens een aanval van girafferitis. Grappig vierkant prentenboek met fraaie, kleurrijke waterverfillustraties die een dubbele pagina beslaan. De vrolijke illustraties vullen de tekst aan. Op de schutbladen voorin is het exotische eiland waar de dieren wonen aan het begin van de dag afgebeeld en achterin in het warme licht van het eind van de dag. De twee- tot zesregelige tekst laat zich prima voorlezen aan kleuters die de streken van Krokodil wel door zullen hebben. Op het omslag trekt Giraf de kar waar Krokodil ontspannen in ligt. Dit is het vierde prentenboek over Giraf, eerder verscheen o.a. 'Giraf leert fietsen'*. Vanaf ca. 4 jaar.


Kortsmit, Simone . Het grote voorleesboek voor peuters
Het grote voorleesboek voor peutersBundel met een mooie selectie van voorleesverhalen en versjes van diverse auteurs die eerder al verschenen bij deze uitgeverij. De meeste verhalen (12) zijn van Betty Sluyzer, verder van auteurs als Elle van Lieshout en Erik van Os, Simone Arts en Gijs Coffeng. In de inhoudsopgave wordt bij elk verhaal de beoogde leeftijd van de luisteraar aangegeven en ook het thema. De jonge luisteraar zal zich met alle thema's (feesten, tandenpoetsen, dieren, verkeer, circus) goed kunnen identificeren. Veel verhalen nodigen ook uit tot interactief voorlezen en tot andere activiteiten die een bijdrage leveren aan onder meer de taal- en emotionele ontwikkeling van de peuter, en ook aan de motorische ontwikkeling door te 'dansen, springen, buigen'. De verhalen kennen bijna allemaal een goede spanningsopbouw uitmondend in een passend slot. Qua lengte zijn de verhalen ook zeer geschikt om voor te lezen voor het slapen gaan. Door de veelheid aan illustratietechnieken die de verschillende illustratoren hebben gebruikt, zal ook de visuele ontwikkeling geprikkeld worden. Een zeer geslaagde, mooi vormgegeven bundel voorleesverhalen die voor uren voorleesplezier zorgt en aanleiding zal zijn tot veel activiteiten met peuters. Vanaf ca. 2 jaar.


Borghuis, Sunna . Pistolenopa en andere voorleesverhalen over de bende van vier

Pistolenopa
Tien uit het leven gegrepen, moderne voorleesverhalen over een gezin met drie kinderen, als zelfstandig te lezen vervolg op 'Het poepkasteel' (2010)*. Ook hier is werkende mama veel van huis, maar nu omdat opa in het ziekenhuis ligt. Voor de tweeling Mies en Jet en hun jongere broertje Kees gaat het leven zo gewoon mogelijk door met afzwemmen en partijtjes. Dat lukt aardig, zeker omdat hun vader (thuiswerkende kunstenaar) niet zo moeilijk is en al gauw meedoet met hun spontane invallen: de Bende van vier is compleet! Natuurlijk gaan ze zo vaak mogelijk bij opa op bezoek, ook daar hun sporen nalatend... Uiteindelijk redt opa het niet, waarop de begravenis volgt en Jet het weekend bij oma mag logeren. De uitgave is aantrekkelijk en royaal uitgevoerd in vierkant formaat met kleurige, humoristische pentekeningen. Aantrekkelijke, gedetailleerde omslagillustratie tegen een fris gele achtergrond. Ondanks het serieuze onderwerp is de toon luchtig, terwijl goed wordt weergegeven hoe zo'n enerverende tijd en gebeurtenis inwerkt op het gezin. Geslaagde uitgave voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.


Russell, Rachel Renèe . Dagboek van een muts : avonturen van een niet-zo-perfect leven
Dagboek van een mutsNikki Maxwell komt op een dure privéschool terecht als haar vader, ongediertebestrijder, daar met zijn bedrijf een contract mee sluit. Ze kent er niemand, is onzeker en vindt eigenlijk dat ze een dure iPhone moet hebben om een goed sociaal leven te kunnen leiden. Die krijgt ze niet, wel een dagboek. Dat dagboek vult de 14-jarige met haar dagelijkse beslommeringen in de eerste zes à zeven weken op school. Die zijn niet gemakkelijk voor Nikki, die erg opziet tegen een populair, perfect uitziend klasgenootje uit een rijke familie. Ze schaamt zich voor haar vaders bedrijf. Toch krijgt ze twee aardige vriendinnen en een leuke vriend en wordt ze bekend om haar tekentalent. Het 'handgeschreven' dagboek is afgedrukt op gelinieerd papier; de tekst wordt onderbroken door wat vlak, stripachtig tekenwerk. Het is het eerste deel uit een (in de VS succesrijke) serie van tot nu toe drie dagboeken van een onzekere puper die erg met zichzelf bezig is, zonder enig inlevingsvermogen in anderen. Qua opzet en uitwerking niet erg origineel, met hier en daar nogal gezochte situaties. Doet sterk denken aan de bij jongens zeer populaire serie 'Het leven van een loser' van Jeff Kinney. Verzorgd uitgegeven, aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 11 jaar.


Herrndorf, Wolfgang . Tsjik : roman
TsjikDe 14-jarige Maik (ik-figuur) is ongelukkig. De grote vakantie is begonnen en zijn grote liefde, Tatjana, heeft bijna iedereen uit de klas uitgenodigd op haar verjaardagsfeest, maar hem niet. Zijn moeder moet naar een kliniek voor haar alcoholverslaving en zijn vader gaat op 'zakenreis' met zijn secretaresse. Saai en somber, totdat Tsjik, een medescholier van Russische komaf bij hem langskomt met een gestolen Lada en hem vraagt mee te gaan naar zijn familie in Moldavië. De Duitse schrijver (1965) weet zeer levendig te vertellen over de belevenissen en de belevingswereld van de jeugdige protagonisten. Het lukt hem een jeugdtaal te gebruiken die jeugdigen aanspreekt, maar niet gekunsteld overkomt. De twee zeer verschillende helden ontdekken ook genegenheid, echte vriendschap over sociale grenzen heen, en ontmoeten integere en aardige mensen. De vertaling is heel goed gelukt en weet de sfeer van het Duitse origineel weer te geven. Een prachtig jongerenboek, nu al een enorme bestseller in Duitsland, dat ook grote groepen volwassenen zal fascineren. Een absolute aanrader. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Hogenstijn, Maarten . School, sport, eten, slapen : topsporthelden van de toekomst

School sport eten slapen
Er wordt een interessant kijkje gegeven in het leven van twaalf aankomende Nederlandse topsporters. Kinderen en jongeren die dromen van de absolute wereldtop. Maar om daar te komen moet ze veel doen en veel laten. De jonge sporters uit verschillende sportdisciplines vertellen over hun ambities, trainingen, prestaties en idolen. Zo maken we kennis met onder andere Ferron Touw (judo), Max Engelen (motorcross), Megan Laseur (paardensport) en Nick Romein (voetbal). De kleurrijke en overzichtelijke vormgeving en de vele illustraties en foto's maken het boek aantrekkelijk. Geschreven door een journalist van de kinderkranten Kidsweek en 7-Days, leest het boek als een trein. Dat komt ook door de korte hoofdstukken met kaders, dagschema's en tips en weetjes van bijvoorbeeld Olympische sporthelden. Want één ding is duidelijk, Olympisch Goud win je niet zomaar, daar moet hard voor getraind worden. Achterin staan webadressen over de sporters en hun sport. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar. 6


Luisterboeken


The burning wire : a Lincoln Rhyme novel / Jeffery Deaver
The Burning WireIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door de Amerikaanse acteur Dennis Boutsikaris die veel boeken heeft ingelezen en vele malen is bekroond als voorlezer. Een aanslag op een tussenstation van de Algonquin elektriciteitsmaatschappij leidt tot een dode en een aantal gewonden. Een intensief onderzoek geleid door Lincoln Rhyme komt een mogelijke dader op het spoor. Maar alles is niet wat het lijkt. Rhyme ontdekt de ware agenda en kan net op tijd de echte daders arresteren. Dit is alweer de negende thriller met (de steeds populairder wordende) Rhyme in de hoofdrol. Dit deel staat weer als een huis. Het begint met een knaller (ook letterlijk) en dan ontwikkelt zich een spannend, maar voorspelbaar, kat en muis spel tussen de autoriteiten en de terrorist, tot Deaver op driekwart van het verhaal de ene na de andere verrassing uit zijn hoed tovert. Ook het einde is onverwacht. De personages worden weer overtuigend neergezet. Intussen speelt nog de zoektocht naar de 'Watchmaker', iets wat bleef hangen na het vorige deel. Deze zaak wordt hier eveneens tot een goed einde gebracht. Deze thriller is los te lezen, kennis van de eerdere verhalen is een voordeel. Voor de liefhebbers van Michael Connelly, Kathy Reichs en Karin Slaughter. *2010-08-5726 (2010/16), paperback; 2011-08-3408 (2011/15), pocket. Engelstalig luisterboek.


The reversal / Michael Connelly
The ReversalIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door acteur Peter Giles. Mickey Haller, al jaren succesvol als pleiter voor beklaagden, wordt gevraagd de andere kant van de balie te kiezen. De aanklager van de stad Los Angeles kan hem overtuigen om een heropende zaak te leiden tegen een man die vierentwintig jaar in de cel heeft gezeten wegens ontvoering en moord op een tiener. Connelly, een van de beste misdaadauteurs van de laatste jaren, heeft met Haller een nieuwe hoofdpersoon, een advocaat met een sterk karakter en eigengereidheid die hem naar successen leidt. Het verhaal gaat een stuk verder dan het politieonderzoek en het rechtbankverslag alleen: het probeert ver in het verleden te kijken en legt veel nadruk op psychologische karakterveranderingen in die twee decennia. Uitmuntend verhaal op alle gebieden. Peter Shaw (audiobookchick.com, i): 'The Narrator as usual has done an excellent job (...). Giles voice is intense and it becomes very easy for the listener to get into the story. Overall, Peter Giles has a very entertaining voice that suits this book very well.' Bevat twee extra discs, een mp3-cd van 'The reversal' en een mp-3-cd met 'The brass verdict'. *2010-31-0047 (2010/40), paperback; 2011-16-4663 (2011/22), pocket. Engelstalig luisterboek.


DVD speelfilms


The hangover part 2
Hangover Part II, The (Dvd)In dit tweede deel (2011) van The Hangover proberen de makers van deel één het megasucces nog eens te overtreffen. Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) en Doug (Justin Bartha) reizen af naar Thailand voor de 'pre-bruiloft' brunch. De bedoeling is dat na het onvergetelijke vrijgezellenfeest in Las Vegas de brunch een stuk serieuzer en ingetogener zal verlopen. Peter De Bruyn (NRC 25-5-'11) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Weinig verrassend is dat regisseur Todd Philips in The Hangover II nauwelijks iets aan zijn gouden formule heeft gewijzigd. Die luidt: groep boezemvrienden beleeft een wilde nacht tijdens een vrijgezellenfeest - eerst Las Vegas, nu in Bangkok - waar ze zich de volgende dag niets meer kunnen herinneren. Ze moeten stap voor stap zien te reconstrueren wat er allemaal voor gênants heeft plaatsgevonden. (...) De humor (...) is eigenlijk heel braaf (...)'. Mario Wisse (Metro 26-5-'11) is erg enthousiast en geeft 4 balletjes (van 5): '(...) The Hangover is qua kwaliteit en goede grappen net zo geslaagd als zijn voorganger.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, seks, angst, drugs- en/of alcohol misbruik, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 30-11-'11


Desperate housewives
Desperate Housewives - Seizoen 7 (Dvd)Het zevende seizoen van de ook in Nederland populaire Amerikaanse soapserie met Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria Parker, Daniella Baltodano en Kathryn Joosten. Deze serie werpt een blik op de duistere realiteit achter de schone schijn van het leven van vijf huisvrouwen in de typische Amerikaanse buitenwijk Wisteria Lane: de onhandige, aantrekkelijke alleenstaande moeder Susan, de neurotische, perfecte huisvrouw Bree, de jachtige supermoeder Lynette, de gevaarlijke gescheiden mannenverslindster Edie, en vamp Gabrielle met rijke man en tienertuinman als minnaar. Winnaar van veel prijzen o.a. Golden Globe, Emmy Award en Golden Satellite. Na seizoen 8 komt er een einde aan deze serie. De te hoge lonen van de actrices liggen aan de basis voor deze beslissing. De serie wordt nu uitgezonden in 130 landen en heeft een geschat kijkersaantal van 119 miljoen. In Nederland wordt de serie op NET 5 uitgezonden. Met extra's. Kijkwijzer: 12 jaar. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 30-11-'11


Super 8
Super 8 (Dvd)Avontuurlijke sciencefiction film van regisseur J.J. Abrams, met in de hoofdrollen Joel Courtney, Elle Fanning en Kyle Chandler. In het fictieve dorpje Lillian, Ohio, maakt in 1979 een groepje jonge tieners in de vakantie een zombiefilm. Tijdens een nachtelijke filmsessie op een station zijn ze getuige van het ontsporen van een militair transport. Er gebeuren allemaal onverklaarbare, geheimzinnige zaken. Zo zet het leger direct het gebied af en verdwijnen er mensen en elektronische apparaten. Ze ontdekken een ruimtewezen dat het liefs zo snel mogelijk naar huis wil. Abrams restaureerde in zijn jeugd Super 8-filmpjes van zijn idool Steven Spielberg. Hij verwijst geregeld naar films van Spielberg die ook de film produceerde. Hans Nauta (Trouw 11-8-'11): 'Super 8 is overgoten met nostalgie uit de jaren zeventig (...). In zijn scenario (...) vermengt hij sciencefiction met de avonturen van een stel schoolvrienden (...). Adams weet de vrijheid van de eindeloze zomervakantie goed te treffen.' Edwin van Dalen (Metro 11-8-'11): '(...) een familiefilm met een spannende sciencefictionsaus eroverheen. (...) Maar ook de serieuze sciencefictionliefhebber komt aan zijn trekken door het duistere tintje dat de film heeft en de prachtige en smaakvolle special-effects.' Vanaf ca. 13 jaar. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld. Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie ook de rubriek Blu-ray. Release: 30-11-'11.


Knofje
KnofjeKnofje is een meisje van vier (en een half!) dat kleine avonturen beleeft in en rond het huis. Zo speelt ze samen met haar zwangere moeder verstoppertje met haar knuffels in de keuken, helpt ze haar moeder om de babykamer in te richten voor haar nieuwe broertje of zusje, is ze een prinsesje en bouwt papa een kasteel voor haar om in te wonen etc. In Knofje spelen Sterre Herstel, Yvon Jaspers, Hugo Konings en Kitty Courbois. Regie Rita Horst. De avonturen zijn gebaseerd op de verhaaltjes van Burny Bos die zijn verschenen in het tijdschrift Bobo van 1979 tot 1988 en gebundeld in 2001. De filmpjes werden uitgezonden op televisie in KRO's Kindertijd. De dvd bevat zes afleveringen. Leuke avonturen die goed passen in de belevingswereld van kleuters. Voor kinderen vanaf ca. 2 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Eerder aangeboden: 2003-22-8-403. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 22-11-'11.


DVD non-fictie


Engineering an empire : the complete series
Serie van History Channel uit 2006 op zes dvd's die in beeld brengt hoe bouwkundige en technologische hoogstandjes vanaf de oudste tijd verschillende beschavingen mogelijk maakten en vooruit hielpen. In twaalf delen en twee specials komen o.a. aan bod: De oude Griekse beschaving met o.a. het Parthenon; de Azteken; Carthago; China met o.a. het Terracotta leger en de Grote muur; het Russische rijk vanaf Ivan II tot de transsiberische spoorlijn; de opkomst van het Britse koninkrijk; Perzië met o.a. het waterverdelingssysteem; de Maya's met Chitzen Itza; Frankrijk onder Napoleon en met de Nôtre Dame en de Eiffeltoren; Italië tijdens de renaissance. Verder twee specials over het Romeinse rijk onder de verschillende keizers en over het Egyptische rijk en de bouw van o.a. de piramiden en graven. Paul Mavis (dvdtalk, i) noemt het zijn favoriete serie die de verschillende structuren, gebouwen en mechanische ontdekkingen toont die opkomende beschavingen veranderden in 'empires'. Door het gebruik van speelsheid, informatieve CGI, en presentator Peter Weller's persoonlijke expertise in historische studies, is 'Engineering An Empire' zowel educatief als energiek en entertaining.


Ghosts
5th Dimension - GhostsAflevering van de oorspronkelijk Duitse, populairwetenschappelijke tv-serie 'Dimension PSI', hier door Discovery Channel omgedoopt tot 'The 5th Dimension', met als onderwerp het wetenschappelijk onderzoeken van bovennatuurlijke geestelijke fenomenen. De vaste structuur is dat iedere uitzending begint met een kleine vooruitblik op wat komen gaat, gevolgd door het bekende Shakespearecitaat over dat er meer is tussen hemel en aarde. Enkele voor- en tegenstanders van het besproken fenomeen komen aan het woord, ondersteund door authentiek of nagespeeld documentatiemateriaal en met vaak verwachtingsvolle muziek, die vaker dreigend wordt. In deze aflevering probeert men wetenschappelijk bewijs te vinden voor geesten aan de hand van een aantal beroemde spookverhalen. Zoals in Hampton Court, waar de geest van Catherine Howard, de onthoofde vijfde vrouw van Hendrik VIII nog zou rondwaren. Voor de meeste casussen, zoals dat met het ouijabord of de moeder met haar vier kinderen in Enfield die door een klopgeest werd bezocht, worden verklaringen gevonden, veelal een combinatie van de menselijke geest met magnetische velden, infrasone geluiden, een griezelige visuele input. Slechts bij een Spaanse casus waar gezichten in steen verschenen, vind men geen verklaring. Voor een breed publiek.


Telepathy & Mind over matter
5th Dimension - Telepathy And Mind Over MatterTwee afleveringen van de oorspronkelijk Duitse, populairwetenschappelijke tv-serie 'Dimension PSI', hier door Discovery Channel omgedoopt tot 'The 5th Dimension', met als onderwerp het wetenschappelijk onderzoeken van bovennatuurlijke geestelijke fenomenen. Iedere uitzending begint met een kleine vooruitblik op wat komen gaat, gevolgd door het Shakespearecitaat over dat er meer is tussen hemel en aarde. Enkele voor- en tegenstanders van het besproken fenomeen komen aan het woord, ondersteund door authentiek of nagespeeld documentatiemateriaal en met vaak verwachtingsvolle muziek, die vaker dreigend wordt. De eerste aflevering die over telepathie gaat (het vermogen om gedachten of visualisaties van anderen van afstand te kunnen lezen of te manipuleren) laat sterke staaltjes zien van de 'psi-oorlog' tussen de Amerikanen en de Russen tijdens de Koude Oorlog, met als meest bekend wapenfeit de succesvolle beïnvloeding van schaakgrootmeester Korstnoj tijdens zijn duel met Karpov. De tweede aflevering behandelt 'geest boven materie', met psychokinese als hoofdonderwerp, waarbij de telekinetische gaven van mevrouw Kulagina en de blijkbaar onbewuste beïnvloeding van toevalsgeneratoren door de menselijke geest/emotie tijdens wereldwijde drama's zoals 9/11 opvallen. Voor een breed publiek.


Bluray


13 / [starring] Jason Statham
13 (2010) De Frans-Georgische regisseur Géla Babluani debuteerde in 2005 met de Franse thriller '13 Tzameti', die goed ontvangen werd. Babluani maakte zelf deze Amerikaanse remake, met in de hoofdrollen Sam Riley (Control), Mickey Rourke, Ray Winstone, Jason Statham en 50 Cent. De jonge klusjesman Vince komt bij toeval in het bezit van instructies waarmee hij hoopt veel geld te verdienen. Aangekomen op de aangegeven, afgelegen plek blijkt het echter te gaan om een gevaarlijk spel: een vorm van Russische roulette, georganiseerd door rijke mannen die gokken op het leven van gelukzoekers. Bart van der Put (Parool 15-6-'11) vindt Riley een goede hoofdrolspeler, maar schrijft ook: '(...) het onbekende acteursensemble is vervangen door een roedel sterren, die funeste aanpassingen in het scenario noodzakelijk maakten. (...) Op basis van 13 Tzameti valt er op het talent van Gela Babluani niets af te dingen. Het heeft er alle schijn van dat hij, net als de held van zijn films, met de verkeerde zakenpartners in zee ging.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 16-6-'11) vindt de Amerikaanse versie minder mysterieus dan het origineel, maar 'het gegeven is boeiend genoeg om te kunnen boeien'. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Dvd-video. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 23-11-'11.


Attack the block
Attack The BlockDe eerste speelfilm van de Engelse acteur-schrijver-regisseur Joe Cornish is een sciencefiction-actiefilm met in de hoofdrollen Nick Frost, Jodie Whittaker en John Boyega en verder onbekende jonge acteurs. In een grauwe Zuid-Londense flatwijk wordt verpleegster Sam (Whittaker) 's avonds overvallen door een groep straatjongeren in capuchontruien, 'hoodies'. Maar dan valt er een harig wezen uit de lucht, dat door de jongeren gedood wordt. Het blijkt echter de eerste van een invasie van buitenaardse wezens, die het speciaal gemunt lijken te hebben op deze jongeren. Noodgedwongen moeten ze samenwerken met Sam, die in dezelfde flat woont. Ook krijgen ze hulp van drugsdealer Ron (Frost). De reacties zijn positief. Floortje Smit (Volkskrant 21-7-'11): '(...) pakt verrassend goed uit. Zijn film over een invasie van buitenaardse wezens mengt milde humor, spanning, ontelbare filmverwijzingen en maatschappijkritiek tot een opgewekte mix, geschikt voor een groot publiek. (...) Attack the Block schetst dit met een positieve grimlach en verpakt in een frisse, soms flink bloederige en enge sf-hommage, met een pracht van een finale.' Vanaf ca. 16 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 16 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Dvd-video. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 30-11-'11


Games


Sesamstraat : klaar voor de start, Grover! : de game
Sesamstraat, Klaar Voor De Start, Grover Wii + Grover Wiimote HoesMaak kennis met Grover, Elmo, Abby en andere hoofdrolspelers uit Sesamstraat en leer kinderen actiever om te gaan met hun vrije tijd. Dit spel is een verzameling van leuke korte spelletjes waarbij de kinderen gevraagd worden om mee te bewegen. Spring, buk en maak allerlei bewegingen om de mini-games tot een goed einde te brengen. Elk spel wordt ingeleid door Grover zelf. De combinatie van herkenbare kindervrienden en de interactieve elementen zorgen ervoor dat de jeugdige spelers geneigd zijn mee te doen aan sportieve activiteiten zoals: zaklopen, parcours en vangspelletjes. Als bonus wordt ook een grappige beschermhoes meegeleverd*, hiermee wordt de controller omgetoverd tot een spannend speelelement, waarbij alleen die knoppen worden getoond die je tijdens het spel gebruikt. Gegarandeerd urenlang actief speelplezier! PEGI: 3 jaar. *Wordt meegeleverd.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers