donderdag 20 oktober 2011

Highlights week 42

Volwassenen fictieChristina Hopkinson. De troep onder aan de trap
De troep onder aan de trapHet valt niet mee voor Mary om haar eigenlijk erg leuke gezin met twee jochies en een aantrekkelijke man, naast haar parttime werk de baas te kunnen. Zeker niet als ze vindt dat Joel nooit iets opruimt en haar zo goed als alles alleen laat doen. Boos legt ze een lijst aan waarop ze enige maanden zijn minpunten zal aantekenen. Later ziet ze in dat ze er voor alle eerlijkheid ook pluspunten in moet verwerken. Maar wat zal ze aan het eind van die periode besluiten? De Engelse journaliste (1969) schreef over een klassiek thema (slovende, alles achter haar man opruimende, liefdevolle moeder, even liefdevolle, maar flierefluitende echtgenoot) een meeslepende, uitstekend vertaalde, moderne roman. Als ze op dreef is, krijgt ook de feministisch getinte omgeving meer plaats, inclusief toepasselijke verwijzingen naar baanbrekende 'voorgangers', zoals Drabble en Murdoch. Ze schrijft onderkoeld, met veel humor en vergeet de seks niet. Deze intelligent geschreven roman over een herkenbaar onderwerp zal beslist een breed vrouwelijk publiek aanspreken. Normale druk..


Michael Robotham. de afrekening
De afrekeningGeheime geldstromen in het Irak van na Saddam, spookrekeningen die geld witwassen, terrorisme en diefstal met grote gevolgen zijn de ingrediënten van deze spannende thriller. Oud-politiecommissaris Ruiz wordt beroofd; als hij de dievegge achterna gaat, blijkt dat zij bij een andere beroving iets heeft gevonden. Hierdoor lopen zowel haar eigen leven als dat van Ruiz gevaar. In Irak ontdekt een journalist dat geld dat voor de wederopbouw is bestemd, wordt gestolen. En een Engelse bankier verdwijnt spoorloos als hij iets onregelmatigs op het spoor komt. Deze drie lijnen worden in afwisselende hoofdstukken gevolgd en komen uiteindelijk bij elkaar uit. Zowel de CIA als politie blijken dubbele agenda's te hebben. Het verhaal is erg spannend, maar ook best ingewikkeld. Goede schrijfstijl, geloofwaardig, fraai plot. Normale druk.


Leonard Rosen, Een en al chaos
Een en al chaosInterpol-agent Poincaré onderzoekt de moord op een beroemde wiskundige. Pointcaré ontdekt dat de geleerde een zeer interessante theorie had over overeenkomsten tussen de natuur en de moderne samenleving. Dit zou grote gevolgen hebben voor de economie. De hoofdpersoon komt terecht in een complete chaos van antiglobalisten, oorlogsmisdadigers en wiskundige theorieën terwijl zijn gezin ernstig bedreigd wordt. Het verhaal is zowel spannend als boeiend vanwege de theorieën en afbeeldingen van foto's die laten zien dat een bloemkoolroosje er hetzelfde uitziet als de hele bloemkool en de kust Nieuw-Zeeland lijkt op een bacteriekweek. Chaos blijkt juist structuur te zijn. Hoewel niet eenvoudig is het boek goed te lezen zonder noemenswaardige kennis van wiskunde. Het is vooral een spannende thriller en als zodanig is dit een geslaagd debuut. De auteur is journalist en docent creatief schrijven aan Harvard University. Kleine druk.


Volwassenen non-fictie


Millan, Cesar. Cesar, de leider van het roedel.
Cesar, de leider van het roedelHet tweede boek van de populaire hondenopvoeder (de Dog Whisperer, van het gelijknamige tv-programma van National Geographic Channel) is, gelijk het eerste boek 'Cesars aanpak'*, weer een waardevolle leidraad bij het opvoeden of het heropvoeden van een hond. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft aan de hand van voorbeelden en instructies inzicht in het evenwichtig maken van de hond. Hierin wordt duidelijk hoe de hond de wereld beleeft en welke rol de hondeneigenaar heeft. Het tweede deel geeft inzicht in hoe de eigenaar zijn eigen gedrag onder controle moet hebben om een geschikte roedelleider voor zijn hond te zijn. De tekst leest vlot. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in korte stukken met eigen kop. Met zwart-witfoto's en twee katerns met kleurenfoto's. Met achter in het boek vele, zeer praktische tips. De auteur brengt op zeer bekwame en enthousiaste wijze een stuk psychologie over die de lezer begrijpt en kan toepassen. Een bewustmakend, nuttig en aangenaam leesplezier voor de hondenliefhebber en een ieder die zich innerlijk wil verrijken. Met register.


Koelewijn, Jannetje. De hemel bestaat niet: over het leven van mijn ouders.De hemel bestaat niet
Neerslag van de gesprekken die de Nederlandse journaliste met vooral haar vader, afkomstig uit een gereformeerd Spakenburgs milieu, voerde over zijn leven, huwelijk en het mislukken daarvan.


Paul van Craenenbroeck. De magie achter de Michelinster
Magie achter de Michelinster De schrijver volgde een gedegen, klassieke koksopleiding en had later met zijn vrouw een traiteurs/cateringbedrijf in Brussel. De ziekte van zijn vrouw deed hem in 1983 solliciteren bij Michelin. Daar was hij ruim twintig jaar hoofdinspecteur voor de Benelux-Michelingids tot aan zijn afscheid. Dit boek is een terugblik op zijn tijd als inspecteur en in zekere zin ook een afrekening met de Michelingids die pretendeert een selectie van adressen te zijn, gebaseerd op inspecties en rapporten van inspecteurs. De werkelijkheid is helaas anders. Dit boek geeft een indruk van de traagheid, conservatisme en chauvinisme van het Franse hoofdkantoor. Van Craenendonck is niet de eerste criticus van dit instituut, wel tot nog toe de enige (oud-)inspecteur. Dat is hem onder veel vakgenoten niet in dank afgenomen. Wel moet gesteld worden dat ook deze 'eminence grise' behoudend is: als klassieke kok is hij buitengewoon fel in zijn ongenuanceerd afwijzen van de nouvelle cuisine, fusionkeuken en de moleculaire keuken zonder oog voor positieve zaken. De auteur veronderstelt enige kennis over de taak van de inspecteurs. De uitvoering doet denken aan De Rode Gids. Voor grotere collecties, culinaire collecties en vakbibliotheken. Het boek heeft veel aandacht gekregen in de pers.


Janneke Philippi. Appeltaart
AppeltaartHet jaar 2011 is een top-jaar voor appels! De oogst is groot dus alle reden om te gaan bakken. Dat kan met dit prachtige boek waarin recepten voor diverse appeltaarten (ook tarte tatin), veel appelcakes (ook plaatcakes), appeldesserts als tiramisu, triffle, broodpudding met appels enz., appelbrood, klein appelgebak en koekjes en afgesloten met drie recepten voor een appeltaart voor een vetarm/koemelkvrijdieet, voor een koolhydraatarm- en voor een glutenvrij dieet. Voorin praktische informatie over appels, soorten bakvormen en een overzicht van Hollandse appels, ook met vermelding van ouderwetse soorten die weer vaker te koop zijn. De recepten worden kort toegelicht, ze zijn duidelijk vanuit de praktijk geschreven, de handelingen staan puntsgewijs, met onder de ingrediëntenopgave steeds het benodigde keukenmateriaal: keukenmachine of handmixer, bakvormen enz. met opgave van (voor)bereidingstijd, rusttijd en baktijd. Op de tegenoverliggende pagina steeds een aantrekkelijke foto van het gebak. Alfabetisch register. Aantrekkelijk bakboek voor de liefhebbers van alle soorten appelgebak en -toetjes.


Boudewijn Paans. Eindelijk invalide
Eindelijk invalideDe auteur werd geboren met als handicap spasticiteit. Het gevolg bij hem was een wat zwabberende gang. Tevens was Paans moeilijk verstaanbaar. Maar hij sloeg zich er bijna zijn gehele leven doorheen. De kern van zijn levensfilosofie was het ontkennen van zijn handicap: 'Weggedacht. Weggekeken. Gecamoufleerd en gecompenseerd.' Op deze wijze lukt het Paans om voor reclamebureaus te werken en voor de VPRO. Bij de VPRO was hij hoofdredacteur van de VPRO-gids en zette hij succesvolle ledenwerfacties op touw. Hij trouwde en werd vader en grootvader. Een herseninfarct maakte Paans 'eindelijk' tot een invalide. Op hilarische, droge en komische wijze doet Paans verslag van zijn leven voor en na de ontkenning van de handicap. Door de publicatie van dit boek blijkt maar weer: hij is niet klein te krijgen. Wim Boevink schrijft in Trouw: 'Ik zou de rest van dit stukje met citaten kunnen vullen. Die stijl, die korte, rake zinnen. Maar u moet het zelf maar lezen.' Daarmee is het boek goed gekarakteriseerd. Voor een breed publiek.


Samenwerkingscollectie


Arthur Maandag. Journalist en recht
Journalist en rechtDe journalistieke praktijk is al zeker twee decennia aan continue verandering onderhevig. Na de ontzuiling kwam de digitalisering, gevolgd door de democratisering: we zijn allemaal journalist. Gepaard aan dit proces, waarin de media hun autoriteit voorgoed verliezen, verloopt de juridisering van de journalistiek. De pers kan zich in een verhardende en tegelijk transparantere samenleving niet langer verschuilen achter willekeurige beroepsethiek en vaag tuchtrecht. De mediamondige burger en overheid stappen steeds vaker naar de rechter als ze zich benadeeld voelen door de pers. In reactie daarop is het belangrijk dat ook de journalist meer weet over zijn rechten en plichten. Daarover gaat dit boek. Met een serie voorbeelden worden journalisten op hun rechten en plichten gewezen. Waarom valt een foto van een treinreiziger onder persvrijheid en een kiekje van de koningin op ski's onder privacywetten? Telefoongesprekken afluisteren, auteursrecht, bronbescherming, WOB-verzoeken - netelige kwesties die helder en met sprekende voorbeelden worden toegelicht. Met afbeeldingen in zwart-wit, verklarende woordenlijst, literatuurlijst en enkele bijlagen. Uniek boek over de rechten en plichten van de journalist. Een praktische gids voor producenten en consumenten van media.


Jeugd fictie


Funke, Cornelia . Mississippi is van mij
Mississippi is van mijEmma's eigenzinnige oma die op een boerderij woont, onfermt zich over hulpbehoevende dieren. Als Emma er weer de zomervakantie doorbrengt, koopt oma voor Emma het paard van de neef van een overleden landgoedeigenaar, die het naar een slachthuis wilde brengen. Vlak na de verkoop eist hij het paard weer terug en als oma en Emma dat weigeren bedreigt en chanteert hij hen op een verschrikkelijke manier. Dit spannende en humoristische verhaal is met vaart geschreven met veel spreektaal en de gedachten van Emma. De liefde voor dieren en speciaal voor paarden speelt een belangrijke rol. De karakters van Emma en haar oma zijn goed uitgewerkt. De volle bladspiegel is verdeeld in tekstblokken. Boven ieder hoofdstuk staat een kleine zwart-witte pentekening van de auteur, waarin het nummer van het hoofdstuk, samen met een situatie uit dat hoofdstuk, wordt afgebeeld. Onder iedere bladzijde staat een langgerekte tekening van paarden in een wei. Heerlijk boek voor meisjes, om in een adem uit te lezen. In het Engels verschenen als 'Saving Mississippi'*. Vanaf ca. 9 jaar.


Scholten, Barbara . Bikini's en scheenbeschermers
Bikini's en scheenbeschermersFalderie (11, ik-figuur) probeert grip op haar leven te krijgen. Het driedaagse selectiekamp voor D1 is niet zo'n probleem, want volgens haar eigen zeggen is hockey het enige waar ze goed in is. De omgang met haar drie heel verschillende (hockey)vriendinnen vergt wel het een en ander. Ze heeft duidelijk haar voorkeur, maar dat wil niet zeggen dat ze de anderen zou willen missen. En wat houdt nou eigenlijk een hartsvriendin in? Haar worsteling wordt goed neergezet en ook de andere karakters komen goed uit de verf in dit vlot geschreven verhaal. Daarnaast is er aandacht voor de hockeysport en het belang van teamgeest. Met achterin een quiz met tien multiplechoicevragen om erachter te komen wat voor type hockeyspeelster je bent, een nawoord van de schrijfster en informatie over de eerste twee delen over de vier hockeymeisjes, 'Bikkels en ballenmeisjes' en 'Hockeyhobbels en kunstgrasknieën'*.


Pelt, Lizzy van . Turkse yoghurt en Hollandse stroop : de tijd van televisie en computer
Daan (11) vindt het moeilijk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Zes jaar geleden is zijn vader verongelukt en Daan verdraagt geen vervanger. Bovendien is Eser een Turk en Daan heeft een hekel aan Turken: ze stinken, eten gek en zijn dom. Daan probeert er voor te zorgen dat Eser het huis niet in komt, maar of dat lukt? De mensen om hem heen hebben geduld met Daan. En dat werkt. Deel uit de serie 'Terugblikken', vijftig leesboeken, elk over een venster van de geschiedeniscanon. Dit boek behandelt venster 48: Veelkleurig Nederland. Een educatief verhaal, maar met zeer veel inleving geschreven. Het maatschappelijke probleem, maar ook de binnenwereld van een kind dat te maken heeft met verlies en rouw komt tot leven in haarscherpe, maar eenvoudige bewoordingen, AVI-E5. Daarnaast is Daan ook nog een gewone jongen en dat komt ook goed naar voren. De boodschap over vooroordelen is verpakt in het verhaal, het ligt er niet te dik boven op. Ook de humor tilt de zwaarte op. De luchtige illustraties onderstrepen dit. Achterin een kort historisch overzicht, met foto's, over nieuwe Nederlanders, integratie en vooroordelen. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.


Gestel, Peter van . Al dat heerlijke verdriet
Al dat heerlijke verdrietJasper is dol op zijn vader, ondanks dat hij de meest vreemde en foute dingen doet en soms wekenlang weg blijft. Wanneer vader, die qua gedrag wel wat lijkt op de vader uit de boeken over Polleke van Guus Kuijer, plotseling overlijdt, is dat een enorme schok voor Jasper. Na zijn dood worstelt Jasper erg met zichzelf en reageert hij zich af op zijn moeder en zus Reni, die op hun eigen manier hun verdriet verwerken. Langzaam maar zeker leert Jasper het verlies een plek te geven. Ontroerend is het symbolische einde waar Jasper een zwart katertje krijgt. Een katertje dat ook vreemde uitstapjes maakt. Maar Jasper is stapelgek op het beest. Fraai en sfeervol verhaal over een jongetje dat moeite heeft met zijn gevoelens en langzaam maar zeker over het verlies van zijn vader komt. Het boek is voorzien van prachtige, maar sobere, zinnen die ontroeren. Het is opgebouwd rondom drie personen: papa, mama en Reni. Goed te gebruiken met kinderen die een dierbare hebben verloren. Op het omslag staat vader die met zijn kinderen in de regen danst. Vanaf ca. 10 jaar.


Pamelen, Frank van . Storm rond het fort
Storm rond het fortSanna en Spaai zijn op vakantie in Zeeland. Vlak voordat ze een fort gaan bekijken, zien ze in de bosjes een lepelaar liggen met een geknakte vleugel. Bibi, een meisje uit de buurt, probeert de vogel te redden, maar uiteindelijk moeten de kinderen hulp gaan halen in het fort. Daar zien ze een man met rechthoekige zwarte doosjes in de hand bij een put zitten. Het ziet er vreemd uit. De lepelaar blijkt even later ook weg te zijn uit de bosjes. Er klopt iets niet en de kinderen gaan op onderzoek uit. In dit spannende verhaal krijgen we niet alleen te maken met mensen die er alles voor over hebben om geld te verdienen maar horen we ook meer over de natuurlijke omgeving. Het verhaal bevat geen moeilijke woorden en wordt aan het eind steeds spannender. Na elk hoofdstuk staat in aparte kaders informatie over de natuur of activiteiten die je zelf in het bos of op het strand kunt doen. Soms zijn die weetjes aardig, maar af en toe lijken ze niet helemaal bij de inhoud te passen. De illustraties zijn in zwart-wit uitgevoerd. Lekker leesbaar boek voor de basisschoolleerling. Vierde deel in de serie 'Spaai redt de wereld'*. Vanaf ca. 8 jaar.


Jeugd non-fictie


De astronaut / Liesbet Slegers
De astronaut2011-42-250 Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep en de werkzaamheden van een astronaut. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de ruimte, het astronautenpak met alle toebehoren, ruimtevaartuig (het Vlaamse ruimtetuig wordt gebruikt) en ruimtestation, de voorbereiding van een ruimtereis en de reis zelf, onderzoek tijdens de ruimtereis en de veilige thuiskomst. De beschrijvende tekst - op het niveau van jonge kinderen - is op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie (soms met een benaming) in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten, waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. In dezelfde opzet verschenen al meer titels*. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.


Het grote verkeersboek van Tuk / Betty Sluyzer
Het grote verkeersboek van TukIn dit grote praat-weet-kijk-(voor)lees-zing-doe-boek is alles verkeer: van badkoets tot lapjeskatballon, van verkeersborden tot vervoermiddelen en van walviswoonboot tot octopusbrommer. De stevige uitgave opent met twee pagina's praktische tips voor ouders en andere opvoeders; daarna volgt de inhoudsopgave en een korte kennismaking met Tuk. Na een aantal liedjes (prent - bladmuziek - tekst) volgt het alfabet van het verkeer. Iedere letter van het alfabet beslaat twee naast elkaar liggende pagina's. Links staat een van de verkeerswoorden groot en kleurig afgebeeld, met daaronder een bijpassend versje van vier regels. Rechts staan nog vijf andere verkeerswoorden getekend met het juiste woord eronder. Als alle letters van het alfabet geweest zijn, volgen er een aantal spelletjes die allemaal een belangrijk begrip uit het verkeer bevatten: o.a. links-rechts, oversteken, verkeersborden en richtingen. Twee verkeersliedjes maken de cirkel rond. Het boek sluit af met korte informatie over de auteur en de illustratrice, allebei bekend van vele andere uitgaven. Tuk is ook de hoofdpersoon van andere boeken, zoals 'Het grote beroepenboek van Tuk'*. Een serie die kinderen kennis laat maken met een steeds groter wordende wereld. Vrolijke uitgave voor kinderen vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.


De verpleegster / Liesbet Slegers
De verpleegsterInformatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep en de werkzaamheden van een verpleegster (en een enkele verpleger). De termen verpleegster en verpleegkundige worden door elkaar gebruikt. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de functie, speciale kleding, benodigdheden voor de functie zoals thermometers en injectiespuiten, verschillende diensten en taken in een ziekenhuis en relatie tussen verpleging en arts. Op de twee laatste bladzijden is kort aandacht voor verschillende specialisaties. De beschrijvende tekst - geschreven op het niveau van jonge kinderen met af en toe wat dialoog - is op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie (met soms een benaming) in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten, waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. In dezelfde opzet verschenen meer titels*. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.


Jeugd Daisy-rom fictie


Mr Finney en de andere kant van het water / [tekst] Laurentien van Oranje
Mr. Finney En De Andere Kant Van het WaterIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Mac Steenaart. 'Als Pinky Pepper een noodsignaal stuurt naar haar vriend Mr Finney, snelt hij haar onmiddellijk te hulp. Een eiland dreigt te verdwijnen in de zee en de dieren moeten gered worden. Op zoek naar een veilig gebied vragen de dieren zich af hoe het komt dat het water stijgt. Mr Finney krijgt niet alleen antwoord op zijn vraag, maar ontdekt ook dat door de opwarming andere natuurlijke elementen dreigen uit te sterven. Ook het tweede boek van prinses Laurentien over Mr Finney bouwt voort op het thema dat de aarde belangrijk is voor ons allemaal en dat we daar zuinig op moeten zijn. Het taalgebruik is ook nu weer fris, vrolijk en actueel en omdat het veel leuke dialoog bevat van de vele dieren, is het een heerlijk voorleesboek. Bevat een boekenlegger met aan de ene kant voorleestips en aan de andere kant ideeën voor volwassenen om een gesprek aan te gaan met de kinderen over de thema's in het boek. (...) Vanaf ca. 5 jaar.' Voorgelezen door een mannenstem.


DVD speelfilms

La bohème / [starring] Anna Netrebko, Rolando Villazón
La BohemeVerfilming uit 2008 van de beroemde opera van Puccini, geschreven in 1895. Het verhaal speelt in een besneeuwd Parijs, december 1830. Dichter Rodolfo woont met drie vrienden, allen kunstenaars, in een armoedig appartement. Op kerstavond ontmoet hij bij toeval hun buurvrouw Mimi. De twee worden geliefden, maar zij is ernstig ziek. Alle tekst wordt gezongen met in de hoofdrollen de Russische sopraan Anna Netrebko en de Mexicaanse tenor Rolando Villazón. Regisseur is Robert Dornhelm, bekend van onder meer 'Into the west' en 'War and peace'. De recensenten prijzen de 'topzangers' - ook samen te zien in onder meer Roméo et Juliette van Gounod - maar zijn verder kritisch. Mischa Spel (NRC 17-6-'09): '(...) Ook La Bohème is in handen van regisseur Robert Dornhelm geen goede film geworden, ondanks de sfeervolle opnamen van Parijs in de sneeuw, de kale armoewoning van schrijver Rodolfo met zijn bohémienvrienden en het sleetse sterfbed van de aan tbc lijdende Mimi, Rodolfo's geliefde. (...) Voor wie het repertoire een keer niet in een moderne interpretatie wil zien, maar 'echt' met flambards, mofjes, sneeuw en houtkachels.' Kijkwijzer: 9 jaar, angst.


The Medusa touch / with Richard Burton, Lee Remick
Medusa Touch, TheBrits-Franse thriller/horrorfilm uit 1978 van Jack Gold, met Richard Burton (samen met Elizabeth Taylor: o.a. Who's afraid of Virginia Woolf en Cleopatra) en Lino Ventura, ook een kleine rol voor Derek Jacobi. Gebaseerd op de roman van Peter Van Greenaway. Als schrijver John Morlar in zijn flat brutaal wordt aangevallen en meermaals op zijn hoofd wordt geslagen, lijkt hij morsdood te zijn. Plots vertoont hij toch tekenen van leven en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar een abnormale hersenactiviteit wordt geconstateerd. Inspecteur Brunel moet de zaak onderzoeken en krijgt van een psychiater te horen dat Morlar telekinetische krachten bezit waarmee hij al veel tragedies en rampen heeft veroorzaakt. Aan Brunel de taak meer tragedies te voorkomen. Cinema.nl geeft 3 (van 5) sterren maar vindt het een 'onappetijtelijke film'. Robert Bitter (Movie2movie,i) geeft 4 (van 5) sterren en vindt Burton geweldig acteren: 'Al met al is 'Medusa' een echt product van de jaren zeventig: het is een op religieuze fundamenten gestutte thriller, waarin de gestoorde ziel Morlar voor god speelt en de mens betaald zet voor zijn onnadenkende en oneerlijke handelen.' Geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst.


Hoe overleef ik ... mezelf?
Hoe Overleef Ik MezelfJeugdfilm* van Nicole van Kilsdonk (Johan, Taxi van Palemu) naar een van de boeken uit de populaire 'Hoe overleef ik ...'-serie** van Francine Oomen. Hoofdpersoon is de dertienjarige Rosa die met haar moeder en babybroertje verhuist van Den Bosch naar Groningen waar de nieuwe vriend van haar moeder woont. Rosa vindt het verschrikkelijk, want ze kent helemaal niemand. Op haar nieuwe school wordt Rosa Miss Piggy genoemd en uitgelachen om haar Brabantse accent. Roos besluit een nieuwe versie van zichzelf te creëren: Rooz, een stoere meid die graffiti spuit, een piercing laat zetten en haar haar paars verft. Het verhaal wordt afgewisseld door grappige animaties en droomsequenties. Jos van der Burg (Parool 25-6-'08) is kritisch: 'vlot, maar mist scherpte'. De meeste recensenten zijn echter positief. Pauline Kleijer (Volkskrant 26-6-'08) vindt de hoofdrolspeelster 'knap debuterend' in '(...) een opbeurende film, waarin de dramatische momenten des te meer ontroeren. Ook de herkenbaarheid van de personages, belangrijk voor het tienerpubliek, werd goed bewaakt. (...)'. Vanaf ca. 11 jaar.


Muziekrobot uit de ruimte
Little Einsteins - Muziekrobot Uit De RuimteHoofdpersonen in de animatieserie 'Kleine Einsteins' van Playhouse Disney Channel zijn vier kinderen tussen de 4 en 6 jaar die met hun multifunctionele raket allerlei avonturen beleven. De kijker wordt betrokken bij het verhaal - bijvoorbeeld een beweging maken of antwoord geven - en leert intussen van alles over klassieke muziek en kunst. De verhaaltjes zijn eenvoudig te volgen. Het tekenwerk is een mix van stijlen: de tekeningen zijn heel kleurig, de figuurtjes zijn popperig en plat getekend, de achtergrond heeft een driedimensionaal karakter. De dvd bevat vier verhaaltjes en een bonusaflevering van 'Handy Manny'. In het titelverhaal is een muziekrobot na een aanvaring met een meteoor op aarde beland. De kinderen moeten hem helpen zijn batterijen te verzamelen, zodat hij weer terug naar zijn eigen planeet kan. De muziek in deze aflevering is symfonie nr. 9 'Uit de nieuwe wereld' van Antonín Dvorák en het kunstwerk is het schilderij 'Train' van Andy Warhol (1983). Voor kinderen van 4-9 jaar.


DVD non-fictie


Dichter bij Tanja

Nederlandse documentaire over de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer. Filmmaker Leo de Boer gaat op zoek naar het meisje dat zich verschanst heeft in de jungle van Colombia en gevaar zou lopen binnen de FARC omdat haar dagboeken gevonden zijn waarin informatie over de guerrillabeweging staat. Hij ontmoet Liduine Zumpolle (schreef het boek: 'Tanja : een Nederlandse bij de FARC'*), een Nederlandse vrouw die zich inzet voor deserteurs van de FARC en een groot netwerk heeft binnen het leger en onder ex-FARC-leden. Zij kan geen begrip opbrengen voor de beweegredenen van Tanja en brengt de dagboekfragmenten expres in de openbaarheid om anderen te waarschuwen. De Boer zoekt contact met de moeder en zus van Tanja, zij komen naar Colombia. Samen met Liduine komen zij dicht bij het gebied waar zij zit, en proberen haar te bereiken via de radio, maar ze weten niet of Tanja wel weg wil uit de jungle. Een indringend verhaal over een moeder die op zoek is naar haar dochter, een strijdlustige Liduine Zumpolle die zich volledig inzet voor de demobilisatie van guerrillastrijders en daardoorheen het mistige verhaal over Tanja. Waar is ze, hoe vergaat het haar, wat wil ze? Zeker de moeite waard, nog altijd actueel. Kijkwijzer: alle leeftijden. Eenvoudig beginscherm. *2010-15-5720 (2010/29). De televisiefilm 'Eileen', gebaseerd op het leven van Tanja, draaide op het Nederlands Filmfestival sept. 2011.


Baby te koop

Nederlandse televisiedocumentaire van Mags Gavan en Joost van der Valk over wat er bij komt kijken als men graag een baby wil maar deze niet op de gebruikelijke manier kan krijgen. Een kind van een draagmoeder kan een manier zijn om de kinderwens in vervulling te laten gaan. Presentatrice Sophie Hilbrand van BNN volgt een echtpaar dat via een draagmoeder een kind krijgt, een homostel dat graag via een draagmoeder een kind wil en een alleenstaande vrouw die haar eicellen wil invriezen. Ze praat met de betrokkenen die al ver in de procedure zijn. De documentaire geeft een beeld van keuzes en beslissingen die je in dit proces moet maken. Zo wordt er ingegaan op de afweging om eitjes of zaadcellen beschikbaar te stellen voor donatie. De documentaire zit vlot in elkaar, verschillende verhaallijnen zijn soepel door elkaar verweven. Een informatieve documentaire in de losse ongedwongen stijl die BNN eigen is. Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik. Eenvoudig beginscherm.


Bluray


Transformers : dark of the moon
Transformers 3: Dark Of The Moon (Blu-ray+Dvd Combopack)Derde live-actionfilm, in 3D gefilmd*, uit 2011 van Michael Bay (Transformers, 2007; Transformer: Revenge of the fallen, 2009), met Shia LaBeouf, Josh Duhamel, John Malkovich e.a. De film gaat over de Transformers, gigantische robots die afkomstig zijn van de planeet Cybertron. Er zijn twee soorten robots: de goede Autobots en de slechte Decepticons. Beide typen robots kunnen transformeren in allerlei voertuigen (tanks, vrachtwagens, vliegtuigen) en wapens. Ze zijn op aarde terechtgekomen in hun zoektocht naar 'Allspark', een machtige kubus van energie. Sam Witwicky raakt in deze derde film opnieuw verwikkeld in een buitenaardse strijd tussen de Autobots en de Decepticons. Coen van Zwol (NRC 29-6-'11) geeft 3 (van 5) balletjes: 'De meest lawaaiige is Dark of the Moon zeker: toch is deze tweeënhalf uur nonsens redelijk uit te zitten.' Hij vindt de 'serie op z'n best een infantiele jongensdroom' maar 'deel drie (...) heeft iets meer aandacht voor de menselijke maat'. Na anderhalf uur (...) 'verandert de film in een enerverend robotgevecht van kling, klang en boem en gaat Chicago aan puin. (...) De special effects zijn adembenemend, maar in 2D vermoedelijk ook.' Vanaf ca. 15 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. *Nog niet bekend is of de 2D- of de 3D-versie wordt geleverd.


Games


NBA 2K12
NBA 2K12Rond de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld, de National Basketball Association, verschijnt in navolging van de 2011 versie nu NBA 2K12. Met behulp van de controller speel je met bekende (Amerikaanse) basketbalteams waar grote namen deel van uit maken, zoals Magic Johnson, Michael Jordan, Bill Russell en Jerry West. De bewegingen zijn zeer precies en komen natuurlijk over. In de singleplayer begin je als jonge basketballer om langzaam je carrière verder vorm te geven. Daarnaast kun je het online en offline tegen andere gamers opnemen, met natuurlijk het ultieme doel om de overwinning te behalen. Gamekings.tv laat weten dat er enige nieuwigheden in het spel zitten 'waarmee je de speler 360 graden kan laten rond bewegen. Je hebt zelf de totale controle over de 'shots' die je maakt en natuurlijk ziet de game er veel beter uit dan voorgaande jaren'. Dit spel is een must voor alle basketbal en Air Jordan fans. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.


Uncharted 3: Drake's deception
Uncharted 3: Drake's DeceptionNa de zeer goed ontvangen eerste twee delen* van de serie Uncharted, is er nu het derde deel verschenen. Avonturier Nathan Drake gaat ditmaal samen met zijn oude vriend Victor Sullivan op zoek naar een verloren stad, de beruchte 'Atlantis of the Sands'. Tijdens zijn zoektocht komen Nathan en Victor onder andere terecht in het hart van de Arabische woestijn. De geheimen van de verloren stad worden langzaam onthuld en al gauw wordt hun reis een wanhopige poging op overleven waarin Nathan Drake wordt geconfronteerd met zijn grootste angsten. Kenmerkend voor de titel zijn de mooie en zeer gedetailleerde omgevingen, actie en avontuur, geklauter langs rotswanden, geknok met vijanden en grappige one-liners. De vaardigheden van Nathan zijn in deel 3 uitgebreid en hij kan nu op meer manieren vijanden met de vuist te lijf gaan en hij heeft nieuwe sluipmogelijkheden. Een zeer populaire game-reeks, menig gamer kijkt al maanden uit naar deze game. Door het filmische karakter is het spel aantrekkelijk voor een breed publiek. V/J-aanbieding. PEGI: 16 jaar. *deel 1 niet aangeboden; deel 2: Among thieves


Ratchet & Clank : all 4 one
Ratchet & Clank: All 4 OneRatchet and Clank zijn een bekend duo binnen de gamewereld. Ratchet, de heldhaftige Lombox van de planeet Veldin, is handig met zowel diverse wapens om zijn vijanden te ontlopen als een moersleutel om zijn ruimteschip te repareren. En Clank, de slimme robot en de beste vriend van Ratchet, weet overal wel een oplossing voor. Het verhaal gaat verder waar het vorige deel, A Crack in Time, ophield.* Maar 'nieuwelingen' kunnen zonder moeite instappen. Aartsrivaal Dr. Nefarious heeft weer eens een kwaadaardig plan in werking gesteld om het duo voor eens en voor altijd uit te schakelen. Het plan gaat helemaal mis en de drie worden samen met oude bekende Qwark in een mysterieuze machine gezogen: de Creature Collector. Het onwaarschijnlijke kwartet wordt zodoende gedwongen om samen te werken. Voor de speler betekent dit dat hij met drie andere vrienden (of drie medespelers online) het spel kan spelen. Het spel wordt gekenmerkt door springen, puzzelen, verzamelen en vijanden uitschakelen. Dit alles wordt gegoten in een zeer kleurrijke wereld met veel aandacht voor detail. Er is veel ruimte voor humor, wat het spel erg aantrekkelijk maakt. Al met al een zeer aantrekkelijk en vrolijk avonturenspel voor jong en oud; een topper. V/J-aanbieding. PEGI: 7 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers