donderdag 20 oktober 2011

Highlights week 41

Volwassenen fictieJohn Boyne. De witte veer
De witte veerIn 1919 reist de dan 20-jarige Tristan Sadler naar het Engelse plaatsje Norwich om bij Marian Bancroft brieven van haar omgekomen broer Will terug te bezorgen. Tristan vocht samen met Will in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na een nare gebeurtenis gooide Will zijn wapen weg en riep zichzelf uit tot gewetensbezwaarde. Een 'witte veer' noemde men dat in Engeland, een lafaard, een schande. Hij werd ervoor gefusilleerd. De ware reden waarom Tristan Marian opzoekt is, dat hij van een vreselijk geheim verlost wil worden, maar daarvoor heeft hij veel moed nodig. Het verhaal speelt zich afwisselend af in 1919 in Norwich, en in 1916 in het opleidingskamp en de loopgraven. In het laatste hoofdstuk neemt Tristan als oude man in 1979 een literaire prijs in ontvangst en komt er plotseling een einde aan zijn eigen oorlog. Indringend verhaal, waarin onderwerpen een rol spelen als eenzaamheid, liefde en haat, familieverhoudingen, homoseksualiteit en de waanzin van de oorlog. Prachtig geschreven door de Ierse auteur die vooral bekend werd van de roman 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Tevens in het Engels aangeboden 'The absolutist'*. Vanaf ca. 16 jaar.


Ake Edwardson. Allen die gestorven zijn
Allen die gestorven zijnTijdens de langste en heetste hittegolf uit de geschiedenis wordtin Göteborg een dode man gevonden die met een mes is vastgespiest aan een bankje langs de rivier. Het blijkt een onroerendgoedhandelaar te zijn die zich ook met de handel in drugs was gaan bezighouden. Commissaris Sten Ard onderzoekt de zaak, maar ook ex-politieman, nu privédetective Jonathan Wide krijgt met de zaak te maken als hij bij thuiskomst zijn apartement 'verbouwd' vindt. Is de vrouw van de vermoorde man wel zo onschuldig en hoe zit het met zijn verdwenen stiefdochter die plotseling weer thuiskomt? Een typisch Zweedse misdaadroman met een goed verteld verhaal, een spannend plot en met veel aandacht voor sociale problemen en verhoudingen, voor de omgeving en voor de menselijke kant van de zaak. Naarmate het verhaal vordert wordt steeds meer duidelijk hoe het verleden en de persoonlijkheid van Jonathan Wide met zijn bovenmatige drankgebruik een belangrijke rol spelen. Sommige verbanden gaan zelfs terug tot de Tweede Wereldoorlog in Denemarken.


Jill Mansell. Hals over kop.
Hals over kopInterieurontwerpster Jessie Roscoe ontdekt tot haar ontzetting dat haar oude liefde en vader van haar zoon Oliver, de acteur Toby Gillespie, naast haar is komen wonen. Toby is verrukt haar terug te zien en een onbekende zoon te kunnen omarmen, maar Jessie stelt zich zeer terughoudend op omdat ze zijn huwelijk met de mooie en aardige Deborah niet wil verstoren. Iedereen kent
iedereen in de kleine dorpsgemeenschap en geheimen zijn snel openbaar. Een flink aantal dorpsbewoners is betrokken bij alles wat zich rondom Jessie en de Gillespies afspeelt en zij worden trefzeker en met liefde beschreven. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en de lezer hoeft zich geen moment te vervelen: verhoudingen, intriges, dreigbrieven, ontluikende pubers, roddelende vrouwen, zusje wordt verliefd op halfbroer etc. Een heerlijk romantisch boek, met veel warmte en humor geschreven, goed voor enkele uurtjes leesplezier.


Erwin Mortier. Gestameld liedboek
Gestameld liedboekErwin Mortier (1965), onder meer auteur van het bejubelde 'Godenslaap', beschrijft in 'Gestameld liedboek' het dementeringsproces van zijn moeder. Daarbij spelen het verleden van hun gezin, de rol van de herinnering en de verwerking van het verdriet een grote rol. Mortier overtreft zichzelf in dit boek met zijn messcherpe formuleringen: vaak poëtisch, dikwijls schrijnend, niet zelden met humor. Waar zijn collega Tom Lanoye voor het lijden van zijn moeder in 'Sprakeloos' ruim 350 pagina's nodig heeft, weet Mortier in 190 pagina's een wereld op te roepen die universeler is dan die van Lanoye. Dat komt ook doordat Mortier niet, zoals Lanoye wel, steeds tussen de lezer en de moeder gaat staan. Het draait hier niet om Mortier, het gaat over aftakeling, ziekte, afscheid, herinnering en liefde. Mortier weet elke zin in dit boek daarbij de glans te geven die het ware meesterschap kenmerkt. Een aangrijpend, indrukwekkend en briljant boek. Vrij kleine druk, ruime bladspiegel.


Hakan Ostlundh. De vrouw die wilde afrekenen
De vrouw die wilde afrekenen (digitaal boek)De neven Arvid en Anders Traneus begeren dezelfde vrouw, Kristina. Arvid is haar echtgenoot, maar mishandelt haar; Anders is haar geheime minnaar. Als de lijken van Kristina en dat van een zwaar verminkte man in haar boerderij op het Zweedse eiland Gotland worden gevonden, neemt men aan dat deze man haar echtgenoot Arvid is, die een aantal dagen daarvoor is thuisgekomen van zijn werk in Japan. Het blijkt echter zijn neef Anders te zijn; van Arvid ontbreekt elk spoor. Inspecteur Fredrik Broman is een van de rechercheurs die bij de oplossing van het misdrijf is betrokken. Als daarna ook Ricky, Arvids zoon, nergens meer is te vinden en men een gruwelijke ontdekking in een weiland doet, komt Broman heel dicht bij de oplossing. Van de hand van Östkundh verschenen al 'De duiker', 'Stank' en 'Terreur'*. Een prima, vlot geschreven, spannende pageturner in de beste Scandinavische traditie van o.a. Henning Mankell. Een prachtige, originele plot.


Rascha Peper. Vossenblond
VossenblondPersonages van Rascha Peper zijn vaak eenzelvige types bij wie plots de passie oplaait, ingegeven door liefde of verzameldrift. In 'Vossenblond' is dat niet anders. Archeozoöloog Walter Tervoort houdt van zijn vak - waarin de dood centraal staat - en vervult zijn seksuele behoeften door soms een escortdame in te huren. Als zijn vaste 'dame' stopt en de jonge Vera haar vervangt, is Walter verloren. Al gauw beeldt hij zich in dat hij Vera moet redden. Peper speelt nadrukkelijk met de thematiek van Eros en Thanatos, liefde en dood, en ook het gegeven van de oudere man die een jonge vrouw wil redden, is bekend. Daarnaast speelt het incestmotief een rol. Sterk zijn de goed gedocumenteerde impressies van Walters werk. Afbreuk doen echter de overmaat aan toeval in de plot en het terugkerende, niet werkende vertelperspectief vanuit de hond van Vera. Evenals de voorgaande roman 'Vingers van marsepein' is dit een teleurstellend boek, ook door de wat simpele verteltrant. De tussenliggende verhalenbundel 'Zwartwaterkoorts' was sterker. Jammer, want Peper is een van onze beste verhalenvertelsters. Vrij kleine druk.


Richard Yates. Een speciaal soort voorzienigheid
Een speciaal soort voorzienigheidDeze verzorgde uitgave in de serie Oorlogsdomein bevat de misschien wel meest autobiografisch geïnspireerde (anti-oorlogs)roman van de Amerikaanse realistische 'writers-writer', die werd bewonderd door Kurt Vonnegut, een voorbeeld was voor onder meer John Cheever en Raymond Carver en in Nederland de laatste jaren een revival beleeft. Het boek verhaalt op even invoelende, beeldende, vlot leesbare als authentieke wijze over de desillusionerende ervaringen van de twee hoofdpersonen. Voorop die van het zich als infanterist door de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog in Europa blunderende moederskindje Robert Prentice. Zijn relaas wordt afgewisseld met dat van zijn artistieke, maar drankzuchtige en in religieuze hoop gevangen moeder, de beeldhouwster Alice, die hem in een ongezonde symbiotische klem houdt, zich tijdens zijn opvoeding verliest in de verkeerde mannen,op een goedzakkerige ex na, en ondanks doorzetten altijd net de carrièreboot mist. Je kunt niet anders dan meevoelen met de overgevoelige jongen die tijdens zijn jeugd en in oorlogstijd veel vernederingen en angsten uitstaat, en met de ploeterende moeder en kunstenares, die samen steeds verder de armoede in sukkelen. Soepel vertaald en van een nawoord voorzien door Marijke Emeis. Kleine druk.


Volwassenen non-fictie

Arjen Slijp. De innerlijke bevrijding
De innerlijke bevrijdingIn ieder mens is een innerlijke universele kracht aanwezig. Volgens de auteur staat ons ego ons in de weg om uit deze innerlijke bron helende en creatieve energieën te putten. Negatieve gedachten verhinderen en blokkeren datgene wat via ons als mens vorm kan krijgen. Ook veroorzaken zij negatieve emoties zoals angst, frustraties of teleurstellingen. De auteur heeft zichzelf van een vermoeidheidsziekte genezen. Zijn zelfhelende vermogen kwam vrij doordat hij zijn woede en andere negatieve emoties toeliet. Dit boek beschrijft zijn ontdekkingstocht naar heling en inzicht. Daaruit is deze methode van Innerlijke Bevrijding ontstaan. Het boek bevat aanwijzingen om zelf deze innerlijke bevrijding te kunnen doen, maar ook uitgebreide tips voor de begeleider. Zorgvuldige zelfhulpmethode. Naast de inleidende meditatie vormen de beginvragen en het stroomschema daarbij een belangrijk hulpmiddel. Voorbeelden in kadertjes in schreefloze letter en casussen met grijze achtergrond


Joshua Foer. Het geheugenpaleis
Het geheugenpaleisHet verhaal van de Amerikaanse wetenschapsjournalist, jongere broer van de bekende romanschrijver Jonathan Safran Foer, die zijn geheugen leert trainen en probeert te doorgronden. Hij beschrijft de werking en de tekortkomingen van het menselijke geheugen en hoe het mogelijk is het te verbeteren. Aan de hand van de geschiedenis van geheugentechnieken en wetenschappelijke studies legt hij uit hoe bepaalde klassieke geheugentechnieken in het dagelijks leven kunnen worden toegepast. Zijn trainingscoach, een ervaren Britse 'geheugenatleet', leert hem gebruik te maken van 'de methode van loci', bestaande uit twee basiscomponenten: beelden en plaatsen, locaties waar die beelden worden opgeslagen. De rode draad in het verhaal vormt zijn deelname aan de Amerikaanse geheugenkampioenschappen die hij uiteindelijk wint. In een humoristische en toegankelijke schrijfstijl pleit de auteur voor investering in het geheugen omdat de wijze waarop we de wereld waarnemen en hoe we erin handelen, voortkomt uit hoe we onthouden en wat we onthouden. Herinneringen vormen de bron van onze waarden, stelt de auteur en daarom moeten we ons vermogen te onthouden, cultiveren. Met eindnoten, een literatuuropgave en register. Kreeg veel media-aandacht. De auteur verzorgt in samenwerking met Robbert Dijkgraaf de 29e Van der Leeuw-lezing in Groningen op 28 oktober 2011.


Marcus Buckingham. Verbeter je sterke punten.
Verbeter je sterke puntenOm je sterke punten te kunnen verbeteren, zul je ze eerst moeten kennen. Daartoe heeft de schrijver een zogenoemde 'sterkste rollendetector' ontwikkeld waarin hij een onderscheid maakt tussen negen sterkste rollen. Dat zijn die van adviseur, netwerker, schepper, vereffenaar, beïnvloeder, pionier, provider, stimulator en leraar. Deze rollen worden een voor een uitvoerig beschreven, waarbij telkens een definitie van het begrip met een typering van het bijpassende gedrag wordt gegeven en hoe je deze aspecten op een aantal fronten in het werk en privé kunt opvijzelen naar een hoger niveau. Tot slot komen drie 'sterkteprincipes', die je helpen bij het ontdekken en cultiveren van je sterke punten, aan de orde en een samenvatting van een tienjarig onderzoek van talenten. De sterkste rollendetector staat in Engelse versie op een in het boek genoemde website, die met een bijgevoegde toegangscode toegankelijk is. Het invullen daarvan levert een persoonlijk profiel op. Een voor een breed lezerspubliek geschreven boek dat mogelijkheden biedt tot een beter zelfinzicht en tot de ontplooing van je eigen vaardigheden. Zelfstandig leesbaar vervolg op 'Ontdek je sterke punten' (2002)*. *2009-32-3892 (2009/38; tiende druk, 2009). In de NBD/Biblion-uitvoering is de toegangscode (aan de binnenzijde van het omslag) niet zichtbaar.


Marc Litière. Ik zie het anders
Ik zie het andersDe auteur is gespecialiseerd in psychomotorische diagnostiek en therapie. In dit boek gaat hij in op het fenomeen 'richtingsmoeilijkheden' bij kinderen in de schoolleeftijd. Dit zijn kinderen, die bijvoorbeeld letters en cijfers spiegelen of omdraaien, anders redeneren en moeite hebben met de westerse schrijf- en werkwijze van links naar rechts. Dit gegeven kan frustratie, faalangst en gedragsproblemen opleveren. Veelal wordt het probleem niet herkend, onbegrip en pesterijen door anderen zijn het gevolg. De auteur geeft op heldere wijze in een goed begrijpelijke, positieve taal en ondersteund door tal van praktijkvoorbeelden, figuren en citaten informatie over signalen, oorzaken, verwante (leer)problemen, feedback uit de onderwijspraktijk en mogelijkheden voor hulp. De rode draad van het laagdrempelige boek voor onderwijs, ouders en begeleiders is dat 'kinderen met richtingsmoeilijkheden' niet fout, maar enkel anders redeneren of werken. Bevat een aantal oefeningen ter illustratie en een literatuurlijst. Het boek is bestemd voor ouders, leerkrachten en begeleiders in het primair en speciaal onderwijs.


Anne Myrte Korteweg. Vrije geboorte
Vrije geboorteEen vrije geboorte is 'een bevalling waarbij je betrokken bent bij alle beslissingen en helemaal bij jezelf blijft', aldus de auteur. Hiermee biedt ze een alternatief voor de reguliere weg en pleit ze voor een thuisbevalling met zo min mogelijk medisch ingrijpen. Al geeft ze ook aan dat het soms niet anders kan. Hoe je daar mee om kunt gaan, is ook opgenomen. Het eerste Nederlandstalige boek over zwanger zijn en bevallen op natuurlijke wijze, gebaseerd op de internationale 'conscious-birth'-beweging. Met elementen als: wat zeggen dromen tijdens je zwangerschap en het visualiseren van je bevalling. Korteweg vertelt over haar eerste bevallingen. In verwachting van haar derde kind besluit ze het anders te doen. De zoektocht die volgt en het verhaal over deze bevalling, die toch iets anders verliep dan gewenst, zijn uitgebreid beschreven. Dit boek zal vooral (zwangere) vrouwen aanspreken die openstaan voor het meer spirituele, zonder zweverig te zijn. Met voorwoord van verloskundige/auteur Beatrijs Smulders. Zie ook www.vrijegeboorte.com.


Samenwerkingscollectie


Ivo Mijland. De kracht van klagende ouders
Dit boek onderzoekt hoe mentoren in scholen beter kunnen omgaan met klagende ouders. Die zoektocht naar verbetering leert hun 'achter de klacht' te kijken opdat beide partijen erdoor kunnen winnen. Eerst wordt verkend wat een klacht eigenlijk is, hoe klagen een probleem kan vergroten en hoe dat ook een kans kan worden. De analyse geschiedt met behulp van drie modellen: de dramadriehoek over destructieve communicatie, de kwaliteitsdriehoek over constructieve communicatie en de dynamische driehoek die diverse typen communicatie grafisch weergeeft. Dit alles werd ter discussie aan 25 praktijkmensen voorgelegd. Hun vragen worden dan weer vanuit de theorie beantwoord. Alle hoofdstukken eindigen met een praktijkopdracht. Met losse kaart met twaalf adviezen voor de omgang met klagende ouders. Leraren(opleidingen) van alle schooltypen, het onderwijsondersteunend personeel en de directie zullen veel profijt hebben van deze op de praktijk gebaseerde adviezen. Ook voor andere sectoren van de samenleving zal dit werk nuttig zijn.


Jeugd fictie


Hachler, Bruno . Wat doet mijn beer de hele dag?
Wat doet mijn beer de hele dag?Een meisje (ik-figuur) is nieuwsgierig naar het doen en laten van haar beer op de momenten dat ze niet samen zijn. Zij onderneemt van alles om beer in actie te ontmaskeren, maar dit mislukt steeds; beer lijkt helemaal niets te doen. Dan vindt ze een lege honingpot. Zou beer dan toch...? Het verhaal bevat veel fantasie. Per dubbele pagina wordt in vier à vijf regels een nieuwe truc beschreven om beer te ontmaskeren; elk stukje eindigt met: 'Mislukt, maar ik krijg je nog wel...' Zo'n zin die vaak wordt herhaald verhoogt de spanning voor kleuters. De geschilderde prenten beslaan dubbele pagina's en zijn vanuit verschillende perspectieven getekend, waarbij de beer en het meisje vaak opvallend groot zijn afgebeeld. De illustraties hebben frisse, zachte kleuren en een enigszins naïeve uitstraling, wat ze een lieve, geruststellende indruk geeft. Groot formaat prentenboek met een origineel gegeven dat de fantasie stimuleert: wat doet mijn beer zoal de hele dag? Je weet het eigenlijk wel, maar toch... Vrolijke, uitdagende uitgave voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Vanden Heede, Sylvia . Vos en haas : een echt zwijn is stoer
Vos en Haas, Een echt zwijn is stoerVos en Haas - bekend van veel (bekroonde) boeken - beleven weer humoristische avonturen: wie de mooiste roos heeft voor de jarige Haas, de sportieve ambities van Ever en de a-sportiviteit van Vos en Ever blijkt verliefd, maar wel op een foto uit een blad. De tekst bevat diverse subtiele taalkwinkslagen ('Koel, hee?' lacht Ever. Maar Vos hijgt: 'Dit is niet koel. Dit is juist heel erg heet!') Sommige woorden zijn groot gedrukt. Mooi glanzend papier. Het niet geijkte taalgebruik is een pluspunt, de taligheid wordt gestimuleerd. Rustige lay-out met veel wit. De talrijke, gedetailleerde tekeningetjes zijn beslist een meerwaarde: schitterende kleurenaquarellen omlijnd met een dunne inktlijn. In hun ogenschijnlijke eenvoud hebben ze een enorme zeggingskracht. Op elke pagina één of meerdere illustraties. Het concept wijkt niet af van de eerdere uitgaven voor beginnende lezers. Het boek richt zich op de beginnende lezer, AVI-E3, maar kan ook goed voorgelezen worden aan oudere kleuters, al zijn er voor kleuters ook prentenboeken over Vos en Haas. Plezier gegarandeerd voor zowel voorlezer als toehoorder. Vanaf ca. 6,5 jaar.


Straaten, Harmen van . Lente, zomer, herfst en winter
Spuit Elf / Lente, zomer, herfst en winterVier avonturen, elk zich afspelend in een ander jaargetijde, waarin brandweerolifant Spuit Elf als hoofdpersonage acteert. Samen met zijn drie vrienden redt hij een vogeltje dat uit de boom is gevallen, maar de redders hebben minder fortuin. Ze wensen regen op een snikhete dag en dan is de brandweer erg handig; tijdens een struikelpartij blaast de herfstwind een ballon weg en vriend Rico de neushoorn zakt door het ijs. Tot slot een brandweerliedje (tekst, geen muzieknotatie). De auteur/illustrator heeft al veel boeken op zijn naam staan. Zijn tekentechniek is inmiddels vertrouwd en bekend, maar beslist niet aan slijtage onderhevig. De met inkt omlijnde aquarellen (in diverse groottes) bevatten talloze geestige details. De tekst - waarin de dieren menselijke trekjes vertonen - is levendig. Verzorgde uitgave voorzien van een stoffen leeslint. Op de schutbladen staan alle hoofdrolspelers afgebeeld. Zie www.spuit-elf.nl voor informatie over eerdere boeken en de musical. Vrolijke voorleesverhalen met een leuke pointe. Vanaf ca. 5 jaar.


Bos, Tamara . Papa hoor je me?
Papa, hoor je me?Polle praat tegen zijn vader. Hij vertelt dat mama huilt en dat zijn broer Dajo op zijn kamer zit zonder iets te doen. Hij vertelt ook hoe stil het is in huis, sinds zijn vader er wel en niet meer is. Hij ligt nog in het bed dat ze uit het ziekenhuis meebrachten, maar hij slaapt niet. Polles vader werd een tijdje geleden ziek. Het was een soort stratego, zegt Polle, waarbij slechte soldaatjes alles kapotmaakten. Met de hulp van dokters en medicijnen vocht zijn vader tegen de soldaatjes en even leek het er zelfs op dat ze wonnen. Maar een van de soldaatjes had zich verstopt en zo verloor zijn vader de strijd. Een prachtig en aangrijpend boek, waarbij het verhaal van ziekte, verval en dood voor kinderen in eenvoudige bewoordingen begrijpelijk wordt gemaakt. Tamara Bos heeft geen grote woorden nodig om diepe emoties uit te drukken, en doet dat zonder weerga. De schitterende, sobere illustraties in rood en blauw van Annemarie van Haeringen maken het boek helemaal af. Het resultaat is een pareltje dat in geen enkele boekenkast zou mogen ontbreken! Vanaf ca. 8 jaar.


Jeugd non-fictie


Kramer, Simone . Van Parcival tot Beowulf : verhalen uit de MiddeleeuwenVan Parcifal tot Beowulf
Als de koningszoon Floris tegelijk opgroeit met Blanchefleur, dochter van een slavin, ontstaat er tussen die twee een onmogelijke liefde. Toch slagen ze erin uiteindelijk met elkaar te trouwen. Nog een onmogelijke liefde: Tristan gaat voor zijn oom Mark, koning van Cornwal, op zoek naar een bruid. Hij moet eerst een draak verslaan om de bruid mee te kunnen nemen. Vervolgens wordt hij zelf hopeloos verliefd op de jonge vrouw. Deze twee verhalen vormen een deel van deze prachtige bundel met verhalen uit de middeleeuwen, waarin liefde en wraak een grote rol spelen. In dit boek staan o.a. de verhalen van Siegfried van Xanten, De vier Heemskinderen, Beowulf, De ridders van de ronde tafel en De smid Wieland. Allemaal zijn ze spannend, vaak romantisch en bevatten ze een vleugje magie. In makkelijk leesbare taal naverteld en prachtig geïllustreerd met vele, ook enkele paginagrote, waterverfillustraties. Prima bruikbaar in de hoogste groep van de basisschool of in brugklassen op de middelbare school maar ook prettig om zelf nog eens te lezen.

DVD speelfilmsDeadwood
Deadwood - Seizoen 2 (4DVD)Een Amerikaanse westernserie, bedacht en grotendeels geschreven door David Milch (NYPD Blue). De serie begint in 1876 in Deadwood, een illegale nederzetting in Dakato waar goudzoekers en gelukzoekers van divers pluimage een bestaan op proberen te bouwen. Het stadje Deadwood bestaat echt en is nu een toeristische attractie. In het verhaal komen veel personages voor, waaronder onbekende en bekende historische figuren, zoals Calamity Jane, Wild Bill Hickok en George Hearst. Ook historische gebeurtenissen spelen een rol. Hoofdpersonen zijn onder meer voormalig sheriff Seth Bullock (Timothy Olyphant), die nu winkelier is en de gewelddadige salooneigenaar Al Swearengen (Ian McShane). Monique Brandt (Parool 28-1-'06): '(...) razend spannend drama, in een puik jasje en met een bepaald niet voor de hand liggende, indrukwekkende cast. (...) Zelfs een onvervalste westernhater wordt ogenblikkelijk meegezogen in de ontwikkelingen (...)' De serie won onder meer twee Emmy's. De dvd-set bevat de 12 afleveringen van seizoen 1 (2004), zonder extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Seizoen 1, 2 & 3


Sint
SintEen horrorfilm/actiethriller uit 2010 van Dick Maas met Bert Luppes, Egbert-Jan Weeber, Huub Stapel en Caro Lenssen. Op sinterklaasavond worden er in Amsterdam een aantal bloedige moorden gepleegd. De dader blijkt 'Niklas', een wrede bisschop die op 5 december 1492 gruwelijk aan zijn einde kwam en sindsdien wanneer het op 5 december volle maan is uit de dood opstaat om wraak te nemen. Rechercheur Goert probeert Niklas en zijn bende onschadelijk te maken. De poster van de film, waarop Sinterklaas is afgebeeld met een verminkt gezicht, bezorgde de film veel extra publiciteit. Huub Stapel, die eerder met Maas samenwerkte in De lift, Amsterdamned en Flodder heeft de rol van Niklas. André Waardenburg (NRC 10-11-'10): '(...) Sint is een onvervalste genrefilm met veel humor en soms wat krakkemikkige special effects (...)'. Hans Nauta (Trouw 11-11-'10): '(...) Het maakplezier straalt er vanaf. En al zijn de filmtrucs doorzichtig, dankzij de adequate timing trekken ze je wel dat donkere sprookje in. (...)' V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik.


Hallo K3!
Hallo K3! - Volume 4Komedieserie met in de hoofdrollen de K3-meiden Karen, Kathleen en de nieuwe zangeres Josje (de Nederlandse Josje Huismans). We volgen hun belevenissen die zowel over dagelijkse beslommeringen gaan als over hun leven als popster. Zij wonen samen in een appartementencomplex; Karen en Kristel wonen samen in één appartement, Josje woont in het appartement aan de overkant van de gang. Andere belangrijke personages zijn de behulpzame buurman Marcel (Jacques Vermeire), de knappe bovenbuurjongen Bas (Winston Post) en de moederlijke caféhoudster Rosie (Meta Gramberg). De avonturen spelen zich voornamelijk af binnen het appartementencomplex en worden gebracht met de nodige humor. Een productie van Studio 100. Vanaf ca. 9 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Easy A
Easy AEen highschool-komedie met Emma Stone (Superbad; The help) in haar eerste hoofdrol en verder onder meer Penn Badgley (Gossip girl), Aly Michalka, Patricia Clarkson en Stanley Tucci. De ongeveer 17-jarige Olive vertelt na een saai weekend een leugentje tegen haar beste vriendin over een (fictief) vriendje en het verliezen van haar maagdelijkheid en raakt daardoor in het roddelcircuit. Aanvankelijk geniet ze van de aandacht en status, maar ze wil toch ook een einde maken aan de roddels. De titel verwijst naar de klassieker 'The scarlet letter' van Nathaniel Hawthorne, dat in Olive's klas behandeld wordt. Net als de hoofdpersoon in het boek speldt ze een rode letter A (adultery) op haar kleding. Peter Janssens (Cinevision, i) vindt deze komedie 'messcherp én levensecht' met sterke rollen en een subtiele moraal. Hij concludeert: 'De perfecte antidote kortom voor al die puberale hormonencinema die Hollywood wel eens met een tienerfilm verwart.' Vanaf ca. 15 jaar. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik, discriminatie.


DVD non-fictie


Van Moskou tot Moermansk / presentatie: Jelle Brandt Corstius
Nederlandse televisieserie waarin presentator Jelle Brandt Corstius ontmoetingen heeft met Russen van divers pluimage. In acht afleveringen reist hij van het noorden naar het zuiden en komen diverse thema's aan bod zoals milieuvervuiling, de Russische vrouw en alcoholisme. De presentator was van 2005 tot 2010 in Moskou correspondent van Trouw. In 2009 maakte hij voor de VPRO de tv-serie 'Van Moskou tot Magadan'*. Dit is het vervolg daarop. Hij presenteerde in 2010 en 2011 'Zomergasten'. Brandt Corstius schets een beeld van het hedendaagse Rusland dat vooral indringend is door de interactie -zonder tolk- tussen de presentator en de geïnterviewden. Deze serie behandelt meer de ontluisterende en absurde kanten. Het is zo fascinerend dat de serie zich herhaald laat bekijken. Een prachtige aanvulling op het boek 'Rusland voor gevorderden' (2008) van dezelfde journalist. Bevat ook een boekje met foto's en toelichting. Als bonus is toegevoegd de muziek uit de serie. Een waardevol tijdsbeeld dat toont hoe Rusland er twintig jaar na de val van het communisme voor staat en in welke mate de democratische droom is uitgekomen. Heel geschikt voor wie geïnteresseerd is in de huidige Russische maatschappij. Kijkwijzer: alle leeftijden.


De originele Indonesische keuken / pres. Lonny Gerungan en Sandra Masmeijer
Voor de eerste serie van het populaire televisieprogramma 'De Reistafel' (TROS, 1997) bezocht Lonny Gerungan Indonesië en maakte er, samen met assistente Sandra Masmeijer, een serie kookprogramma's. Daarvoor bezochten zij Java, Sulawesi, Sumatra, de Molukken en Bali waar markten werden bezocht en op locatie gekookt. Dat leverde een serie recepten op die een aardig beeld geven van de regionale specialiteiten en de manier van koken in het algemeen. Op deze dubbel-dvd staan alle dertien afleveringen van deze serie. In het begeleidende boekje staan, naast wat informatie over Indonesië, alle recepten uit de afleveringen, afgesloten met een alfabetische lijst van ingrediënten. Voor iedereen die Indonesisch koken niet 'van nature' heeft meegekregen is dit een aardige kookserie want: zien koken doet koken. Daarnaast zijn ook de beelden van de diverse locaties, de informatie over kruiden en specerijen, kookmethoden enz. goed voor een beter inzicht. Wie de smaak te pakken heeft kan dan altijd een ander receptenboek pakken.


Bluray


Thor
Thor (Blu-ray+Dvd combopack)Amerikaanse stripboekverfilming (Marvel van Stan Lee) uit 2011 van acteur/regisseur Kenneth Branagh, met Chris Hemsworth, Natalie Portman (Black Swan), Samuel L. Jackson, Antony Hopkins e.a. De machtige Noorse dondergod Thor is een sterke en invloedrijke, maar ook arrogante krijger. Zijn roekeloze acties blazen een eeuwenoude oorlog weer nieuw leven in en voor straf wordt hij verbannen naar de aarde waar hij onder de mensen moet leven. Wanneer de aarde wordt aangevallen door duistere krachten moet Thor bewijzen dat hij een echte held is. De film werd positief ontvangen in de pers. André Waardenburg (NRC 27-4-'11) geeft 3 (van 5) sterren: 'De botsing tussen de mythologische wereld van Thor en de praktische aardbewoners levert de leukste scènes op.' Edwin van Dalen (Metro 28-4-'11) geeft 4 (van 5) balletjes: 'De sleutel tot succes bij het vertellen van zulke verhalen anno nu is een gezonde dosis humor, want na Iron Man is ook Thor een film die daar een groot deel van zijn charme aan te danken heeft. Neem jezelf niet al te serieus, dat lijkt het devies te zijn, wat ervoor zorgt dat de makers even later volledig wegkomen met een heerlijke portie over de top actie.' V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld.


Games


Spider-man : edge of time
Spider-Man: Edge Of TimeHet is 2099. Peter Parker is dood en de wereld verkeert in chaos. Wetenschapper Walker Sloan creëert een wormgat om naar het verleden terug te reizen en om vervolgens zijn bedrijf machtiger dan ooit te maken. De Spider-Man uit de toekomst komt achter deze kwade plannen, en besluit Peter Parker, de originele Spider-Man, te waarschuwen. Nu moeten de twee Spider-Mannen samenwerken om de toekomst en Peter Parker van hun ondergang te redden. In de actiegame voer je verschillende missies uit, verzamel je energie en speel je extra bewegingen vrij. Interessant aan het spel is, is dat je tussen verleden en toekomst afwisselt en dat je acties van de hedendaagse Spider-Man direct - of eigenlijk 90 jaar in de toekomst - Spider-Man in 2099 kan helpen. Niet alleen interessant voor de fans van de (strip)held. Vanaf ca. 16 jaar.V/J-aanbieding. PEGI: 16 jaar.

Major League Baseball 2K11
Major League Baseball 2K11Altijd al eens in de Amerikaanse Baseball league willen spelen, dan is dit je kans. In het spel neem je de rol op van een speler in de Major Leage Baseball, waarbij je zelf je naam, tenue en team kan kiezen. Door wedstrijden te spelen kun je punten verdienen en daarmee je speler verbeteren. Alle statistieken worden bijgehouden, alsof het om een echte speler zou gaan. Daarnaast zijn er enkele andere spelmodi, waarvan de belangrijkste een trainingsmode en een (online)mode waarin je de matches kunt naspelen die op die dag ook daadwerkelijk worden gespeeld in de echte league. Het spel is uitgebreid en mooi weergegeven. De dagelijkse updates en teams uit de competitie geven het een zeer 'echt' gevoel en het menu wordt begeleid door sfeervolle rocknummers. Het spel is echter moeilijk om te leren beheersen. Als je een echte fan bent van MLB en in bent voor een pittig baseball spel, is dit een aanrader. Anderen kunnen dit spel beter laten liggen. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik, online.


Generator Rex: agent of providence
Generator Rex: Agent Of ProvidenceTiener Rex is door een genetische manipulatie omgebouwd tot het ultieme wapen. Hij kan zijn arm veranderen in een geweer of enorme vuisten en hij kan zichzelf vliegensvlug transporteren met zijn ingebouwde motorfiets of straalmotor. In dit spel moet Rex strijden tegen de tijd, want de gemene Van Kleiss staat op het punt om samen met zijn handlangers de aarde over te nemen en te vernietigen. Rex moet het opnemen tegen de Exponentiaal Vijandelijke Organismen, ofwel de E.V.O's. Rex vecht op verschillende locaties op de aarde op zoek naar betere wapens. Het uiteindelijke doel is natuurlijk de operatie van Van Kleiss stil te leggen. De game is gebaseerd op de gelijknamige animatieserie en is dagelijks op Cartoon Network te zien. Vooral voor fans van de serie, vanaf ca. 12 jaar. PEGI: 12 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers