donderdag 13 oktober 2011

Highlights week 40

Volwassenen fictiePaulo Coelho. Aleph

AlephDeze semi-autobiografische roman van de wereldberoemde Braziliaanse schrijver van neo-christelijke New Ageboeken sluit qua vorm nog het beste aan bij zijn bekendste boek 'De alchemist'. Ook hier gaat de hoofdpersoon, een beroemde Braziliaanse schrijver van neo-christelijke New Ageboeken, op reis om zichzelf terug te vinden. Hij heeft een intense geloofscrisis en een nieuwe opdracht van zijn spirituele leermeester J. (Jean) en een profetie waarin een 'Turkse ziel' een belangrijke rol zal innemen. Eerst reist hij samen met zijn vrouw, die hem al gauw duidelijk maakt dat hij beter alleen kan doorreizen. Op de reis met de Trans-Siberië Express (kaart) ontdekt hij samen met Hilal, een vasthoudende violiste van Turkse oorsprong en tolk Yao weer de zin in het leven. Hierbij speelt de 'aleph' uit de titel een belangrijke rol: een soort energie
waardoor de schrijver erachter komt dat hij uit een vorig leven nog een schuld te vereffenen heeft met zielenzuster Hilal. Ook hier veel herkenbare zaken zoals de zielenreis en wonderbaarlijke ontmoetingen en belevenissen, overgoten en doorspekt met bijbelse verwijzingen en veel neo-christelijke symboliek zoals verlossing en vergeving. Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit 2006. Voor een breed, in zingeving geïnteresseerd publiek.


Elizabeth Corley. reqiuem voor een zangeres
Requiem voor een zangeresEerste deel van een thrillerserie, al in 1998 geschreven door een Engelse zakenvrouw, nu pas vertaald in het Nederlands, met inspecteur Andrew Fenwick en zijn jonge collega Louise Nightingale in de hoofdrol. De inspecteur wordt geconfronteerd met de mysterieuze verdwijning van een jonge moeder en de moord op een populaire lerares. Al snel leidt het spoor naar nog twee vrouwen, vroegere vriendinnen. De vier vrouwen deelden een passie voor muziek, maar ook een afschuwelijk geheim van twintig jaar geleden. Echter, iemand anders is op de hoogte van dit vreselijke geheim en deinst er niet voor terug hen nu te straffen. Aan Fenwick en zijn mensen de taak om de wreker op tijd te stoppen. Goed opgebouwd spannend en stijlvol verhaal, verteld in een snel tempo met veel wendingen. Geloofwaardige karakters met kleine uitstapjes naar de privélevens van de politiemensen. De dramatische ontknoping van dit ongecompliceerde boeiende boek zal menig thrillerliefhebber weten te waarderen. De twee volgende delen 'Doodsnood' en 'Schuldeloos bloed'* uit de serie zijn al eerder in het Nederlands uitgegeven.


Rik Launspach. Man meisje dood
Man meisje doodDe Nederlandse acteur (1958) debuteerde in 2009 met de (verfilmde) roman '1953'. Ook zijn tweede roman heeft de ingrediënten voor een bestseller. De verlegen student taalkunde Deus de Ru is verliefd op twee knappe studentes, Puck en Tatja. Als dealer in coke weet hij met hen in contact te komen. Hij krijgt een relatie met Tatja, die afkomstig is uit Afghanistan en geadopteerd door een echtpaar op de Veluwe. Na de tragische dood van Tatja reist Deus naar Afghanistan om zijn verdriet te verwerken. Daar leert hij een papaverboer kennen met wie hij goed zaken doet. Terug in Amsterdam rondt hij zijn scriptie af over een taalsysteem, gebaseerd op cijfers. De scriptie wordt afgekeurd. Als Nederland vijftien jaar later bij de oorlog in Afghanistan betrokken is geraakt, weet Deus zijn taalsysteem toe te passen op het decoderen van vijandige berichten, tot vreugde van de Amerikanen. Launspach vlecht vakkundig in elkaar en mixt liefde, spanning en (politieke) reflectie tot een wervelend spektakel. De komische dialogen en de twist in de plot zijn goed voor een extra ster. Normale druk.
Violet Leroy. Medelijden met de duivel
Medelijden met de duivelAls haar beste vriendin in haar winkel aan de P.C. Hooftstraat vermoord wordt, gelooft Isabel niet dat het een gewone roofoverval is. Ze gaat op zoek naar het verleden van Sara's familie, en ontdekt dat er lijnen lopen naar zowel de Tweede Wereldoorlog als naar een scheepsramp. Hierdoor komt haar eigen
leven ook in gevaar. In deze spannende roman zijn afwisselend Isabel en een inspecteur van de politie van Amsterdam aan het woord. Alle personages blijken geheimen te hebben die van invloed zijn op de levens van diverse mensen. Isabel moet haar eigen geheim onder ogen zien en ontwikkelt zich daardoor tot een volwassen vrouw. Het verhaal verlopt heel verrassend en blijft
daardoor tot de laatste bladzijde spannend.


Volwassenen non-fictie

Marieke Henselmans. Goed met geld
101 goed met geld tipsHandige en praktisch goed toepasbare handreiking voor de financiële opvoeding van kinderen. Per levensfase (0 tot 12, 12 tot 18 jaar en nog een kleine aanvulling voor studerende kinderen) worden voorbeelden, tips en checklijsten gegeven met de bedoeling kinderen te begeleiden bij het op een verantwoorde manier omgaan met geld. Er wordt ingegaan op zak- en kleedgeld, bijbaantjes, sparen en de rol van de reclame, zodat kinderen al vroeg vertrouwd raken met de waarde van geld en stapsgewijs kunnen wennen aan financiële verantwoordelijkheid. Tips en ideeën worden gegeven zonder waardeoordeel, maar vooral in de vorm van inspirerende opvattingen en meningen waaruit iedereen naar eigen behoefte kan putten. Er wordt verwezen naar internetsites die soms dieper op zaken ingaan. Geschikt voor ouders en opvoeders.


Nicoline Douwes Isema. Wat heb jij gedroomd vannacht?
Wat heb jij gedroomd vannacht?Rode draad in dit boek is een gespreksmethode om dromen te onderzoeken op hun betekenis. Deze gespreksmethode bestaat uit drie fasen; de eerste fase is luisteren en kijken. Doorvragen en kijken is de tweede fase. Het gaat dan om de wie-, wat-, waar-, wanneer- en hoe-vragen. Bijvoorbeeld: hoe voelde je je, wat gebeurde er en hoe zag de omgeving eruit? De derde fase is teruggeven en actie. In deze fase geeft de interviewer de droomeigenaar zijn droom terug met een interpretatie van de droom. En met een vertaling naar het dagelijks leven van de droomeigenaar. Kortom, de sleutel om de betekenis van een droom te ontsluieren ligt in een goed interview. Het boek bevat tien tips om slim te interviewen. Dit boek gaat niet alleen over interpreteren van dromen, maar gaat ook in op de betekenis van dromen. Bijvoorbeeld bij het doen van ontdekkingen, bij het doen van voorspellingen of bij het gebruik van dromen in films. De methode wordt rijk geïllustreerd met voorbeelden en ook zijn er interessante uitweidingen over de betekenis van dromen en praktijkverhalen. Kortom: een inspirerend boek. Mooi uitgegeven, met zwart-witte illustraties met oranje steunkleur.


Kathryn Bolkovac. Klokkenluider in Bosnië
Klokkenluider in BosnieKathryn Bolkovac heeft al enige jaren politie-ervaring bij het Lincoln Police Department, Nebraska, in de Verenigde Staten als ze zich in het najaar van 1998 als vrijwilliger aanmeldt voor de Internationale Politie Task Force in Bosnië. Voor de werving en uitvoering van deze missie heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de firma DynCorp in de arm genomen. De opbouwmissie verloopt duidelijk minder rooskleurig dan de auteur is voorgespiegeld. In het operatiegebied raakt ze verzeild in een machocultuur binnen de Verenigde Naties. Tijdens haar samenwerking met Human Rights Watch, een internationale organisatie die toezicht houdt en verslag uitbrengt op het gebied van mensenrechten en vluchtelingen, komt ze ernstige criminele activiteiten op het spoor, waarbij niet alleen de maffia en plaatselijke regeringsfunctionarissen zijn betrokken, maar zelfs VN-militairen. De vrouwenhandel en de prostitutie tieren welig in Bosnië. Kathryn Bolkovac maakt met gevaar voor eigen leven de misstanden openbaar. Haar optreden als klokkenluider heeft grote gevolgen. Een schokkend en boeiend verhaal, met originele kleurenfoto's. In het najaar van 2011 komt de verfilming van deze waargebeurde geschiedenis ('The whistleblower') in de Nederlandse bioscopen. Voor een groot publiek. Waargebeurd verhaal.


Samenwerkingscollectie


The copy book

Een overzicht van de beste Engelstalige reclameteksten in de afgelopen periode. Het boek (geheel Engelstalig) is samengesteld door D&AD, een groot, creatief communicatiebureau dat in Londen is opgericht. Achtenveertig belangrijke reclamemakers introduceren zichzelf en hun manier van werken. Ook worden kort hun achtergrond en werkervaring vermeld. Daarna is van elke reclamemaker een aantal reclames opgenomen. Zo biedt dit boek een overzicht van de meest markante reclameteksten. De eerste uitgave van het boek verscheen in 1995*, maar deze gereviseerde versie heeft ongeveer twee keer zoveel pagina's. Een collectors item, mooi uitgevoerd in groot formaat, dat o.a. als voorbeeld of inspiratiebron kan dienen voor geïnteresseerden in vormgeving, journalistiek en communicatie.

Jeugd fictie

Er was eens een vosje...Spee, Gitte . Er was eens een vosje : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens.
Een vosje wil dolgraag in een toren wonen en besluit om in een eigen gebouwd vliegtuig op zoek te gaan naar een mooi exemplaar. Op zijn reis neemt hij zijn knuffel mee. Ze komen langs een vuurtoren, een verkeerstoren, maar ook langs de beroemde Big Ben, de Eiffeltoren en de toren van Pisa. Het vosje dreigt neer te storten, maar gelukkig komt hij weer snel op zijn pootjes terecht. In dit mooi geïllustreerde prentenboek beslaan de prachtige tekeningen soms in de breedte twee pagina's en soms in de lengte, zodat het boek dus een kwartslag moet worden gedraaid. De torens zijn heel herkenbaar en in zachte kleuren afgebeeld. De tekst is op rijm geschreven en helaas komen er regelmatig dezelfde rijmwoorden terug. Dat leest niet altijd even prettig.
Per afbeelding beslaat de tekst zo'n vier kwatrijnen. Op dit kleine minpunt na kan er toch gesproken worden van een prentenboek met fantastische tekeningen waar veel kinderen van zullen genieten. Vijfde prentenboek van de bekende schrijfster/illustratrice dat begint met 'Er was eens een...'.


McQuinn, Anna . Bibi en haar babybroertje
Bibi en haar babybroertjeBibi is een klein donker meisje dat dol is op boeken. Als ze een broertje krijgt, gaat ze Zeki, zodra hij huilt, troosten door voor te lezen. Pappa en mamma hebben het erg druk, maar tijd voor een verhaaltje is er gelukkig altijd. Prentenboek over twee thema's: plezier in boeken en een baby erbij. De sfeer is heel vriendelijk en ongecompliceerd. Jaloezie komt er absoluut niet in voor. De opbouw van het verhaal is wat rommelig, maar de woordkeus is goed aangepast aan jonge kinderen. De platen beslaan grotendeels dubbele pagina's. Ze zijn geschilderd met dekkende verf in zachte, vrolijke tinten tegen een gekleurde achtergrond. Weinig details, maar ze zullen kinderen zeker aanspreken. Ook zullen zij zich goed kunnen identificeren met de hoofdpersoon. De tekst is in duidelijke, zwarte letters tussen de platen gedrukt. Stevig papier en een aantrekkelijk omslag met Bibi, haar broertje en natuurlijk een boek. Leuk om met peuters te bekijken en voor te lezen. Over Bibi verschenen meerdere boekjes, o.a. 'Bibi gaat naar de bieb'*, maar de deeltjes zijn heel goed
afzonderlijk te lezen. Vanaf ca. 2 jaar.


Bon, Annemarie . En de groeten van Haas
En de groeten van HaasKip wil een 'meek-over', want zij is niet tevreden met zichzelf. Ze weet Haas zover te krijgen dat hij een veer uit Zwaan trekt. Geschrokken vliegt Zwaan op, met Haas op zijn rug. Om hem een les te leren, brengt Zwaan hem naar de Zuidpool. Van daar begint de grote reis van Haas naar huis. Tweede bundel* met vijftien vrolijke en spannende voorleesverhalen over de belevenissen van
de sympathieke Haas, die onderweg gemakkelijk vrienden maakt en van het ene avontuur in het andere belandt, wat hem een stuk moediger maakt. De verhalen zijn levendig en vlot geschreven, in de tegenwoordige tijd, met natuurlijke dialogen en een gevarieerde woordkeuze. De handgeschreven briefjes en kaarten van Kip en Haas zijn leuk voor kinderen die al kunnen lezen. De jongere kinderen kunnen meedoen door de getekende plaatjes - die
woorden voorstellen - te benoemen. Prachtige, sfeervolle illustraties van diverse afmetingen in warme kleuren beelden het avontuur uitstekend uit. Op beide schutbladen is een landkaart getekend, waarop de grote reis van Haas gevolgd kan worden. Mooi uitgevoerd boek. Vanaf ca. 4 jaar.


Beer, Hans de . Kleine ijsbeer en de grote onderzeeboot
Kleine IJsbeer en de grote onderzeebootTiende prentenboek over de aandoenlijk neergezette kleine ijsbeer Lars, over wie het eerste deel al in 1987 verscheen. Net als in de eerdere prentenboeken schiet hij hier een dier in nood te hulp, ditmaal twee kleine ijsbeertjes die op een ijsschots zijn afgedreven en zijn opgepikt door een onderzeeboot. En ook hier is
weer een milieuaspect in het verhaal verweven: door de opwarming van de Noordpool brokkelt het ijs af en ligt er op veel plaatsen geen sneeuw meer. Meer van hetzelfde dus: oppervlakkig verhaal met veel tekst, dat het moet hebben van de vertederende, fraai uitgewerkte, paginagrote illustraties in zachte poolkleuren. Op het pastelkleurige omslag is Lars te zien met teckel Norbert, de scheepshond van de onderzeeër. De 'Kleine IJsbeer'-boeken zijn er
in diverse uitvoeringen voor kleuters en peuters. Vanwege het jubileum van Lars organiseert de uitgever i.s.m. de boekhandel een kleurwedstrijd. Vanaf ca. 4 jaar.


Zarr, Sara. Opeens voorbij
Opeens voorbijDe 15-jarige Samara (ik-figuur) lijkt een vastomlijnd leven te hebben. Als dochter van de plaatselijke dominee lijkt alles voor de buitenwereld keurig op orde te zijn. Wat de mensen niet weten, is dat Samara's moeder opgenomen is in een kliniek om af te kicken van een alcoholverslaving. Als er vervolgens een meisje uit de gemeente ontvoerd wordt, staan alle zekerheiden voor Sam op losse schroeven. Waarom gebeuren al deze nare dingen? Zal ze ooit nog de ongedeelde aandacht van zowel vader als moeder ontvangen? En wat als Jody nooit meer teruggevonden wordt? Op een eerlijke en openhartige manier beschrijft de auteur de worstelingen van een tiener. Alle onzekerheden, twijfels en wanhoop van Sam zijn realistisch weergegeven. Dat het geloof zelfs voor een domineesdochter geen vanzelfsprekendheid is, komt duidelijk naar voren. Zowel grote levensvragen als ook onzekerheden over het uiterlijk en vriendschappen komen aan de orde, en zullen bij tieners veel herkenning oproepen. Boeiend verhaal, dat vooral door zijn eerlijkheid waarde heeft. Terecht in Amerika bekroond met twee prijzen. Vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non-fictie


Plante, Anske . Financieel bij de hand : kinderen leren omgaan met geld
Financieel bij de handIn de huidige tijd zijn er voor kinderen veel verleidingen om geld aan uit te geven. En ook al krijg je zakgeld, kleedgeld of af en toe een geldcadeautje, het valt niet mee om goed met geld om te gaan. In deze compacte uitgave worden ouders en kinderen op hun verantwoordelijkheden aangesproken. Het oudergedeelte is opgebouwd rondom de drie O's: financieel Opvoeden, Onafhankelijkheid en Oefenen. Het kindgedeelte is verdeeld over twee leeftijdsfasen: van 6-12 jaar en van 13-18 jaar. Onderwerpen die in beide delen, op eigen niveau, aan de orde komen, zijn onder meer: inkomsten verdelen over een aantal 'potjes', over geld praten, loslaten en vertrouwen, doelen stellen, een kasboek bijhouden en schulden voorkomen en oplossen. De informatie is rechtstreeks tot kinderen gericht, eenvoudig, gaat niet diep en is uit het leven gegrepen. De vormgeving is prikkelend en uitnodigend: korte blokken info, ervaringen, tips, voorbeelden uit het kasboek, weetjes en een enkele foto of tekening in kleur. Het oudergedeelte is in alle eenvoud erg goed, meteen bruikbaar en maakt het deel voor jonge kinderen eigenlijk overbodig. Het kindgedeelte is voor kinderen van ongeveer 10 tot en met 14 ook bruikbaar om zelf te lezen en te gebruiken. Een nuttige uitgave voor elk gezin, zeker in deze tijd.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers