donderdag 3 november 2011

Highlights week 43

Volwassenen fictieBirger Baug. Verlossing
VerlossingNa 'Straf'* is dit de tweede zelfstandig te lezen thriller van de Noorse auteur, waarin inspecteur Halvor Heming en zijn collega Kristine Holm een rol spelen. Halvor viert vakantie met zijn gezin op het Noord-Noorse eiland Vega, waar zijn vriend Kare Olsen inspecteur is. Deze werkt aan een zaak van een gevonden onbekend lijk op een nabijgelegen onbewoond eiland. Ondertussen sterven er in Oslo onverklaarbaar veel drugsverslaafden aan een overdosis. Als Kristine Holm alleen afspreekt met een anonieme tipgever, raakt ze levensgevaarlijk gewond. Terug in Oslo ontdekt Heming al snel dat er sprake is van een machtsstrijd om de heroïnehandel. Samen met zijn team opent hij de jacht op de onbekende drugsleverancier in de onderwereld. Spannend verhaal met goede karakterbeschrijvingen en inzicht in het politiewerk van Oslo. Empathische beschrijvingen in de dagboekfragmenten van een vader wiens zoon verslaafd is. Prima opbouw van het verhaal. Toevalligheden, zoals de connectie tussen de zaak van Heming Oslo en de zaak van Olsen in Noord-Noorwegen neem je voor lief. Voor liefhebbers van een goed speurdersverhaal.


Jennifer Egan. Bezoek van de knokploeg
Bezoek van de knokploegDe vierde roman van de Amerikaanse schrijfster (1962) is bekroond met de Pulitzer Prize 2011, vergeleken met 'Vrijheid' van Jonathan Franzen en getipt als roman van het jaar (New York Times). Het is inderdaad een prachtig kunstwerk dat de grote levensthema's op een verrassende manier dichtbij brengt. In dertien hoofdstukken komen dertien authentieke stemmen aan het woord die vertellen over hun leven, ambities en ontmoetingen, hun liefdes en verleidingen. Op ingenieuze wijze zijn de levens van de verschillende vertellers met elkaar verbonden, waardoor hun verhaal opgaat in een grillig sociaal netwerk dat uitwaaiert én uiteenvalt. De centrale figuren zijn actief (geweest) in de popmuziek. Op de top van zijn roem krijgt platenproducer Bennie Salazar bezoek van zijn vroegere vriend Scotty die ooit als punkgitarist furore maakte, maar door psychische problemen is ontspoord. Hoe is het hun vroegere vriendinnen vergaan? En wat bezielt de nieuwe generatie? Egan laat met een lach en een traan zien hoe de tijd elk leven op een eigen manier ombuigt en afbreekt. Als een knokploeg die sluipend zijn werk doet. Normale druk.


Laura Elliot. De verloren dochter
De verloren dochterDe ouders van Rebecca, Julie, Lauren en Cathy komen om in een auto-ongeval. Als oudste zus (17) geeft Rebecca haar eigen toekomst op, in een poging het gezin samen te houden. De vier Ierse meisjes worstelen ieder op hun manier met het verdriet en proberen een zelfstandig bestaan uit te bouwen. Cathy, de jongste, raakt zwanger, loopt weg en blijft onvindbaar. Vijftien jaar later neemt ze contact op vanuit Nieuw-Zeeland. De drie overige zussen reizen samen naar haar toe voor haar huwelijk. Worden de diepe plooien gladgestreken? Vier zussen, evenveel verhaallijnen, met een gemeenschappelijk beginpunt. De bouwstenen van het verhaal zijn het 'nu' (2008), een dagboek dat Rebecca in 1985 aanvat (cursief gedrukt), en brieven van Cathy aan haar overleden moeder. De eenvoudige plot weet te boeien dankzij de vloeiende stijl, de uitwerking van de onderlinge relaties en de geloofwaardige psychologische evolutie van de personages. Een must voor Maeve Binchy-fans. De auteur schreef deze roman onder een pseudoniem; onder haar echte naam publiceert ze o.a. kinderboeken. Kleine druk. Zie ook http://www.juneconsidine.com/


Anne Enright. De vergeten wals
De vergeten walsGina Moyniham (34), in Dublin werkzaam in de IT, kijkt in 2009 terug op haar relatie met Sean Vallely. In 2002 leerde ze hem kennen op een feest van haar zus en zwager. Gina was daar met haar man en zag Sean die er met zijn vrouw en dochter Evie (5) was. Ze vielen elkaar op, maar zagen elkaar pas drie jaar later terug tijdens een vakantie, ook weer bij Gina's zus. Dat leidt tot een stiekeme relatie die zich vaak in hotelkamers afspeelt, tot ze verliefd worden en hun partners verlaten om te gaan samenwonen. Maar dan begint de aantrekkingskracht te verbleken, is er de grote invloed van de breekbare Evie en de vraag of de liefde standhoudt. De vroegere televisieproducer en regisseur (1962) is een belangrijk Iers auteur. Haar vierde roman 'The Gathering' werd bekroond met Man Booker Prize 2007. Ook dit is een prachtige roman, die een indringend beeld geeft van een relatie. Een echte spanningsboog is er niet, maar de subtiele beschrijving van de liefde, de dood van Gina's moeder en het contact met Evie maken de goedvertaalde roman bijzonder. Normale druk.


Chevy Stevens. Onwetend
OnwetendDe Canadese Sara Gallagher restaureert oude meubelen, heeft een dochtertje en een lieve vriend, die een lodge bezit en van daaruit met gasten tochten maakt. Kortom, ze is gelukkig. Een zaak laat haar echter niet los: wie zijn mijn echte ouders? Als adoptiekind heeft Sara altijd gevoeld dat ze anders is en soms niet welkom. Vooral haar adoptievader behandelt haar onheus. Als ze op zoek gaat naar haar biologische moeder en die vindt, blijkt dat deze absoluut niets met Sara te maken wil hebben. De reden: Sara is het product van een verkrachting door een seriemoordenaar. Sara's moeder is maar net aan hem ontsnapt, maar met enige regelmaat slaat hij weer toe en vermoordt jonge vrouwen. Als Sara's vader, via internet, achter het bestaan van zijn dochter en kleindochter komt, begint hij een bizarre psychologische telefoonterreur, die Sara's leven volkomen op zijn kop zet. De politie luistert mee met de telefoongesprekken, maar kan hem toch niet te pakken krijgen. Vooral Billy, een agent die nauw bij de opsporing is betrokken en Sara steeds weer opvangt, gaat een steeds grotere rol in haar leven spelen. Meer vertellen zou de plotverklappen. Goed geschreven, veel actie en een goed doordacht plot. Een echte pageturner met bloedstollendemomenten en een overrompelend einde. Normale druk.


Dimitri Verhulst. De intrede van Christus in Brussel
De intrede van Christus in Brussel PB (digitaal boek)De vierde roman van de Amerikaanse schrijfster (1962) is bekroond met de Pulitzer Prize 2011, vergeleken met 'Vrijheid' van Jonathan Franzen en getipt als roman van het jaar (New York Times). Het is inderdaad een prachtig kunstwerk dat de grote levensthema's op een verrassende manier dichtbij brengt. In dertien hoofdstukken komen dertien authentieke stemmen aan het woord die vertellen over hun leven, ambities en ontmoetingen, hun liefdes en verleidingen. Op ingenieuze wijze zijn de levens van de verschillende vertellers met elkaar verbonden, waardoor hun verhaal opgaat in een grillig sociaal netwerk dat uitwaaiert én uiteenvalt. De centrale figuren zijn actief (geweest) in de popmuziek. Op de top van zijn roem krijgt platenproducer Bennie Salazar bezoek van zijn vroegere vriend Scotty die ooit als punkgitarist furore maakte, maar door psychische problemen is ontspoord. Hoe is het hun vroegere vriendinnen vergaan? En wat bezielt de nieuwe generatie? Egan laat met een lach en een traan zien hoe de tijd elk leven op een eigen manier ombuigt en afbreekt. Als een knokploeg die sluipend zijn werk doet. Normale druk.


Volwassenen non-fictie


Gabor Mooij. Bedrijfspromotie via internet
Tips voor het promoten van een bedrijf via internet. De auteur (1971) is civieltechnisch bedrijfskundige, maar werd journalist en heeft sinds 2002 een tekstbureau. De gebiedende wijs waarin de waardevolle suggesties worden gegeven, is een verademing. Een vertrouwenwekkende handleiding zonder poespas en met een voorbeeldige overzichtelijkheid. Als basis komt de opzet van een website aan de orde, zo ook de vindbaarheid ervan en de redactie van aantrekkelijke teksten. Daarnaast e-publicaties, zoekwoorden, sociale media, online adverteren en free publicity. Het boek kan van groot nut zijn voor ZZP-ers én grotere bedrijven die hun diensten via het internet onder de aandacht van potentiële klanten willen brengen. Deel in de reeks 'Taalanker' over de aanpak van herkenbare werksituaties, zoals timemanagement en omgaan met stress. Puntiger en luchtiger dan het handboek 'Digitale marketing en communicatie' (2008)* van Ulco Schuurmans. Daarin zit meer theorie gebaseerd op onderzoek naar consumentengedrag en sociale netwerken. *2009-52-5275 (2010/16; tweede druk, 2010).


Gerjan Heij. Kan ik u van dienst zijn?
Nostalgisch kijk-, lees- en bladerboek over de middenstand (zelfstandige winkeliers) in Nederland omstreeks het midden van de twintigste eeuw. Ingedeeld in een flink aantal hoofdstukken komen onder meer aan bod de marskramer, de grutter, de warme bakker, de groenteboer, de drogist, de snoepwinkel, de wolwinkel, de kapsalon, de boekhandel en de fietsenwinkel. Ook aandacht voor zaken als kruideniersmentaliteit, personeel, de winkelsluitingswet en de uitverkoop. Korte informatieve teksten bij elk hoofdstuk en rijk geïllustreerd met zwart-witfoto's en advertenties. De auteur (1947) publiceerde eerder onder meer 'De bedrijven die ons land groot maakten' (2010) en 'Oude ambachten en beroepen' (2009). Eerder verscheen: ''Mag 't ietsje meer zijn?' : de middenstand in de jaren '50 en '60' (2009)* van Frank van Ark en Jack Botermans. Eerste deel in een nieuwe nostalgiereeks; deel 2, 'Het boerenland', staat gepland voor januari 2012. *2009-10-0-113.


Leo Hoeks. De Bende van Oss
Kan ik u van dienst zijn?Achtergronden bij de speelfilm 'De Bende van Oss' van regisseur André van Duren, die in september 2011 in première ging. De film, een misdaaddrama, is gebaseerd op historische feiten en speelt zich af in de periode 1893-1940 in de Brabantse industriestad Oss. De stad werd toen geteisterd door een ongekende misdaadgolf. Het boek beschrijft de historische achtergronden, de impact van de gebeurtenissen in Oss en de totstandkoming van de film. Fraaie uitgave, rijk geïllustreerd met foto's uit de film, van de filmset en met historische afbeeldingen en foto's. www.debendevanoss.nl en www.debendevanossfilm.nl.


Samenwerkingscollectie


Jeugd fictie


Ellen Stoop. Moederruil
MoederruilBloem (10) kijkt met haar moeder vaak naar het programma 'Moederruil' en ze vermoedt dat haar moeder zich ervoor heeft opgegeven. Als op een dag een andere moeder arriveert, wordt alles eigenlijk heel gezellig en geordend en papa wordt een stuk vrolijker. De reden van Mia's komst blijkt echter niets met 'Moederruil' te maken te hebben. Het verhaal is inlevend geschreven vanuit het perspectief van de stoere, maar zorgzame Bloem, die ongevraagd in een verwarrende situatie terechtkomt. De schrijfster weet de overlevingsstrategieën (ontkenning), tegenstrijdige gevoelens en ten slotte de acceptatie van de echtscheiding treffend weer te geven, met het natuurproject op school - waar dikkopjes tot kikkers groeien - als metafoor. Korte hoofdstukjes, duidelijk lettertype met schreefjes, ruime interlinie, helder en begrijpelijk taalgebruik. Met frisgroen omslag waarop een meisje met een poesje in de wei staat. Een eigentijds, hoopvol, vlot geschreven en lekker weglezend verhaal over een beladen thema. Vanaf ca. 9 jaar.


Guurtje Leguijt. Badwater
BadwaterEmma (ik-figuur) is na een traumatische jeugd op haar zeventiende van huis weggelopen. Ze gaat op zoek naar wat er precies in haar leven is gebeurd. Vanaf ca. 16 jaar.
Liesbeth van Binsbergen. Steeds minder mij
Steeds minder mijJoyce (ik-figuur) zit in de brugklas en kan goed leren. Vera is haar beste vriendin. Voor een komende bruiloft besluiten Joyce (60 kilo), haar moeder en Vera aan de lijn te gaan doen, zodat ze er prachtig uit zullen zien. Dat begint goed, maar tegen de tijd dat de moeder van Joyce en Vera al zijn gestopt gaat Joyce door. Haar drang naar perfectie geeft haar de kracht om verder te gaan en ze gaat heel ver. Op internet vindt ze een site waar ze contact heeft met twee andere meisjes die haar steunen in haar strijd tegen overgewicht. Afvallen gaat steeds beter, maar met Joyce zelf gaat het niet goed. Ze voelt zich lusteloos, zondert zich af en ook school gaat minder, omdat ze eigenlijk veel te vaak op msn zit. Haar ouders maken zich ongerust, zeker als ze een paar keer flauw is gevallen, maar Joyce is vastbesloten de 45 kilo te halen. Boeiend geschreven verhaal over een meisjes aan het begin van haar puberteit en anorexia, spelend in een protestants-christelij k milieu. Boven aan elk van de korte hoofdstukken wordt het gewicht van Joyce genoemd. Achterin uitleg over eetstoornissen en adressen voor hulpverlenende instanties. Vanaf ca. 12 jaar. 7


Jeugd non-fictie


Backer, Vera de . Zeg kleine eekhoorn, wat spring jij dapper
Zeg kleine  / Eekhoorn wat spring jij dapper + CDEekhoorn Plum moet eten gaan zoeken omdat de wintervoorraad bijna op is. Hij heeft echter een groot probleem: hij durft niet te springen. Eekhoorn Roetsj kaapt alle heerlijkheden voor zijn neus weg. Dan ziet Plum de allergrootste en allerlekkerste dennenappel. Hét moment om zijn angst opzij te zetten of toch niet? Dit vierkante prentenboek heeft natuurgetrouwe prenten in aquarel die de sfeer van de biotoop van de eekhoorn treffend weergeven. De eenvoudige tekst is goed toegespitst op de beoogde leeftijdsgroep en biedt naast natuurinformatie ook gespreksstof over het thema 'voor jezelf opkomen'. Na afloop van het verhaal - visueel niet duidelijk onderscheiden - vier pagina's met allerhande bondige informatie over eekhoorns (voedsel/gebruik van de staart/natuurlijke vijanden) aangevuld met veel tekeningen. Zesde boek in de serie 'Zeg kleine'*. Bijgevoegd een cd te gebruiken als luisterboek (tekst nagenoeg hetzelfde) en een door Ivo de Wijs geschreven liedje. De cd geeft extra cachet aan het geheel. De website www.zegkleine.nl geeft extra informatie en doe-opdrachten. Aanstekelijke uitgave om het jonge kind vertrouwd te maken met de natuur. Vanaf ca. 4 t/m 7 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog twee nieuwe delen uit de nu zesdelige serie 'Zeg kleine'. Uitgave met cd.


Mack, Jim . Hiphop : rap, mc, breakdance
Hip HopHiphop heeft zijn wortels in de ritmes van Afrikaanse en Caraïbische muziek. In hiphop wordt ritmische, zich herhalende muziek vermengd met verhalen op rijm. Rond de hiphopmuziek, die rond 1970 in New York begon, ontwikkelde zich een hele hiphopcultuur die bestaat uit vier onderdelen: de dj, de mc, graffiti en breakdance. Dit boek geeft de geschiedenis ervan weer, en bespreekt de meest opvallende personen en groepen in deze beweging, en de fascinatie erin voor geweld en rijkdom. Bovendien zijn er tips om zelf een rap te schrijven, zelf te breakdancen enz. De in het boek besproken dj's, mc's, beatboxers, rappers en bands zijn gemakkelijk op internet te vinden en daar te bekijken en te beluisteren. Ook de genoemde breakdancers en de graffitikunstenaars en hun werk zijn daar te achterhalen. De overzichtelijke informatieve teksten (met extra info in gekleurde tekstblokjes) zijn goed geformuleerd. Duidelijk lettertype. Kleurenfoto's en gekleurde tekeningen geven de sfeer goed weer. Achterin een tijdlijn, woordenlijst, literatuuropgave en websites. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar. *zie a.i.'deze week voor nog drie delen in de nieuwe serie 'Cultuur in actie'. Voor jeugd is weinig over hiphop verschenen.


Deboo, Ana . Drugs
DrugsAllerlei aspecten van (de gevaren van) drugs komen aan bod, zoals wat zijn drugs, medicijnen, het verkeerd gebruik van drugs, verslaving, ziek worden van drugs en overdosis, juridische aspecten en hulpinstanties. Twee naast elkaar liggende pagina's behandelen telkens een thema. De teksten, drie tot zes regels per bladzijde, zijn prettig te lezen en bondig. Ze zijn gedrukt in een groot, duidelijk leesbaar lettertype. Belangrijke, wat moeilijkere woorden zijn vetgedrukt en worden in de woordenlijst achterin verklaard. De vele kleurenfoto's van vooral jongeren (multicultureel) dienen als verduidelijking van een geschetste situatie. De uitgave kan een goed hulpmiddel zijn om de gevaren van drugs en alles wat ermee te maken heeft, aan de orde te stellen. De stevige, handzame uitgave sluit af met een reeks boeken (van dezelfde uitgever) en een Nederlandstalige website, en een register. Maakt deel uit van de serie 'Omgaan met...'*, die emotioneel ingrijpende thema's voor kinderen bespreekbaar en deelbaar maakt. Om zelf te lezen of als aanzet tot gesprek te gebruiken, thuis en op school. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar; ook voor kinderen die moeite hebben met lezen.


Luisterboeken


Koorts / Saskia Noort
KoortsWeergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door actrice Isa Hoes. Dorien is vijfendertig, redactrice bij het vrouwentijdschrift Eva en ze staat op het punt zich te settelen en aan kinderen te beginnen. Dan ontmoet ze Ellen, styliste en bruisende single, en wordt ze geconfronteerd met de voorspelbaarheid van haar leven. Ze beëindigt haar relatie en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza, het eiland waar de vrijheid dagelijks gevierd wordt. Ibiza voldoet aan al hun verwachtingen en de twee vriendinnen storten zich in het feestgedruis. Tot een van hen plotseling verdwijnt. Vanaf dat moment begint een koortsachtige zoektocht over het zonnige, vredig ogende eiland, langs de mooiste maar ook de lelijkste plekken die Ibiza rijk is. En een gruwelijke waarheid komt aan het licht. Een zinderende thriller over de gevaarlijke verleiding van de roes en het verleggen van grenzen. *verschijnt november '11, wordt aangeboden in a.i.'s boeken. Naar uitgeversinformatie. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 15-11-'11.

Yvonne van den Hurk leest Hormonologen : de overgang? daar heb je het gewoon niet over
 
Actrice Yvonne van den Hurk bedacht en schreef de theatervoorstelling Hormonologen, een rake, herkenbare en humorvolle voorstelling over de overgang. Vanaf januari 2012 gaat de voorstelling wegens groot succes in reprise. Dit luisterboek gaat over de hele weg die Van den Hurk heeft afgelegd met de Hormonologen. Van de vrouwen met wie ze ter voorbereiding van de voorstelling gesproken heeft, zij komen uitgebreid aan het woord, haar ervaringen bij het tot stand komen van de voorstelling, tot aan de reacties van bekende Nederlanders op de voorstelling. Ook schets ze de scepsis waarmee de Nederlandse theaters en pers Hormonologen tegemoet traden en dat deze plaats heeft gemaakt voor enthousiasme. Met humor, betrokkenheid en relativeringsvermogen doorbreekt Yvonne van den Hurk met Hormonologen de gêne. Het luisterboek verschijnt gelijktijdig met het boek*. Naar de theatervoorstelling die vanaf jan '12 in reprise gaat. *verschijnt nov '11, wordt aangeboden in a.i.'s boeken. Naar uitgeversinformatie. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 15-11-'11.


DVD speelfilms


The Kennedys
Kennedys, TheAmerikaanse miniserie uit 2011 van Jon Cassar, met Greg Kinnear, Katie Holmes, Barry Pepper e.v.a. De geschiedenis van de 'Amerikaanse koninklijke familie' beginnende bij de dood van de oudste zoon waarna vader Joseph P. Kennedy zijn zoon John pusht om de politiek in te gaan. Deze trouwt met Jacky en wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten. Vele drama's volgen. Deze miniserie beoogt niet de geschiedenis trouw te volgen. Het is eerder een soapserie waarin spanning en sensatie elkaar opvolgen. Dit is dan ook meteen de kritiek die er volgde: te veel clichés en melodrama. Ike Oden (DvdVerdict,i) geeft 75 (van 100) punten en zegt: '(...) It's a damn good soap opera. I was hardly ever bored during this (...) miniserie, mostly due to the fact that it is so well acted.' Kijkwijzer: nog niet bekend. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 15-11-'11


Borgen
Borgen The Government - Seizoen 1Een Deense dramaserie uit 2010 met als hoofdpersoon Birgitte Nyborg Christensen, politiek leider van een kleine middenpartij. Door politieke machinaties wordt ze onverwacht de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Nyborg, veertig jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen, ervaart dat het politieke steekspel veel invloed heeft op haar privéleven. Andere belangrijke personages zijn haar cynische spindoctor Kasper Juul en politiek verslaggeefster Katrine Fonsmark. In de hoofdrol Sidse Babett Knudsen (Mifune's last song). De schrijver van de serie Adam Price zegt in een interview in de Volkskrant (28-9-'11): 'Borgen is in essentie niet meer dan een stel goedgeklede mensen die heen en weer rennen in het parlement. De spanning zit hem in de emoties. (...) Centraal in de serie staan politieke intriges, machtshonger en de worsteling van politici om nog enigszins een privéleven te kunnen leiden. Ook Nyborg, die begint als smetteloze, integere politica, wordt langzaam meegezogen.' De serie loopt vooruit op de werkelijkheid: in september 2011 werd Helle Thorning-Schmidt van de Sociaal-Democratische Partij de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Winnaar van de Prix Italia 2010 voor Beste tv-drama. De dvd-set bevat de tien afleveringen van seizoen 1 (2010), zonder extra's. Kijkwijzer: 12 jaar. Vertoond op het Nederlands Filmfestival. Een 2e seizoen wordt gemaakt. Seizoen 1


Kung fu panda 2
Kung Fu Panda 2 (Dvd)Tweede animatieavontuur* van de mollige pandabeer Po die zich in het Chinese koninkrijk ontpopt heeft tot een meester in de vechtsport kungfu. Als een gemene pauw, Lord Shen, China wil vernietigen, neemt hij samen met de Furious five, een tijgerin, aapje, bidsprinkhaan, adder en kraanvogel, het heft in handen. Ook komt Po er achter dat zijn vader (een gans) niet zijn echte vader is, en gaat hij op zoek naar zijn herkomst. In deze Amerikaanse film onder regie van Jennifer Yuh worden de originele stemmen gesproken door o.a. Angelina Jolie, Jack Black en Dustin Hoffman. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 16-6-'11): '(...) bevat meer actiescènes (en meer geweld) dan zijn voorganger. Toch zal de film een breed publiek aanspreken, zeker in de originele versie, waarin de humor van de woordgrappen het best tot zijn recht komt.' Lotte Stegeman (Kidsweek, week 24 2011): '(...) een mooie mix van spannende actie en een ontroerend verhaal over Po's leven.' Patricia Smagge (Movie2movie, i): 'De animaties zijn sowieso van een uitstekend niveau. (...) De actiescènes zijn dynamisch en krachtig. Uiteraard wordt het publiek ook op een flinke dosis humor getrakteerd. (...) een zeer geslaagde animatiefilm af, kleurrijk en boordevol tomeloze energie, meeslepend en bij vlagen ontroerend.' Vanaf ca. 6 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld. *Dl. 1: 2008-48-8410. Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 16-11-'11.


Heartland
Heartland - Deel 3Canadese jeugdserie, vrij naar de boeken van Lauren Brooke over de paardenranch Heartland in Virginia. Hoofdpersoon is de 15-jarige Amy (Amber Marshall), die haar moeder verloor door een auto-ongeluk. Haar moeder was 'paardenfluisteraar' en ving op haar ranch mishandelde en verwaarloosde paarden op. Amy heeft dezelfde gave als haar moeder en wil de ranch redden van de ondergang, maar er is veel concurrentie en de ranch heeft schulden. Samen met haar opa en oudere zus gaat ze de strijd aan. Behalve over paarden gaat de serie ook over verlies, relaties en eenzaamheid. Mede door de prachtige natuur en aantrekkelijke muziek valt er ook voor niet-paardenfans veel te genieten. Elke episode bevat spannende, bijna afgeronde gebeurtenissen met bij elk deel een korte introductie over wat voorafging. Het derde deel bevat de episoden 8 t/m 10, waarin onder meer een beroemd renpaard naar de ranch komt, gevolgd door veel journalisten. Vanaf ca. 10 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar. Deel 3


DVD non-fictie


Dancing dreams : in the footsteps of Pina Bausch
Dancing DreamsDe televisiedocumentaire 'Tanzträume' volgt een groep van 25 Duitse jongeren tussen de 14 en 18 jaar zonder danservaring bij de repetities voor het ballet 'Kontakthof' van choreografe en danspionier Pina Bausch (1940-2009). Dit stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1978 met beroepsdansers en in 2000 opnieuw met amateurs van 65 jaar en ouder. De repetitoren zijn twee oud-danseressen uit het gezelschap van Bausch, die zelf supervisor is van het geheel. Bregtje Schudel (Parool 20-4-'11) schrijft dat de film vooral interessant is vanwege de onverwachte dood van Bausch in 2009: 'Helaas blijft de documentaire te veel aan de oppervlakte. De interviews met de jongeren en de twee repetitoren gaan niet genoeg de diepte in; de stukjes repetitie zijn te fragmentarisch om een beeld te geven van dit meesterwerk van 2,5 uur.' Eric Koch (Telegraaf 22-4-'11) vindt dat de film laat zien hoe kunst verbroedert: 'Een divers gezelschap jongeren leert zich via de discipline van hun veeleisende rollen open te stellen naar anderen. (...) Het werken aan de grote lijnen en vervolgens de sprekende details van Kontakthof, waarin tederheid, contact zoeken, agressiviteit en andere kernelementen van het menselijk contact worden belicht, is interessant. (...)' Als extra een interview met Bausch uit 2005. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Exorcism / a film by Franz Ferdinand Fleischmann
5th Dimension - ExorcismAflevering van de oorspronkelijk Duitse, populairwetenschappelijke tv-serie 'Dimension PSI', hier door Discovery Channel omgedoopt tot 'The 5th Dimension', met als onderwerp het wetenschappelijk onderzoeken van bovennatuurlijke geestelijke fenomenen. De vaste structuur is dat iedere uitzending begint met een kleine vooruitblik op wat komen gaat, gevolgd door het bekende Shakespearecitaat uit Hamlet over dat er meer is tussen hemel en aarde. Enkele voor- en tegenstanders van het besproken fenomeen komen aan het woord, ondersteund door authentiek of nagespeeld documentatiemateriaal. In deze aflevering probeert men wetenschappelijk bewijs te vinden voor het fenomeen exorcisme. Men focust zich hierbij op één beroemde casus, namelijk die van de jonge Beierse vrouw Anneliese Michel. Zij hoorde stemmen en dacht als zoenoffer te moeten sterven voor gevallen zielen, maar leed waarschijnlijk aan epilepsie. Zij stierf na een uiterst lange exorcisme-sessie van negen maanden aan longontsteking als gevolg van ernstige ondervoeding en uitdroging. Een zeer interessante en diepgaande aflevering, inclusief dubieuze kerkelijk-politieke aspecten. Op deze casus gebaseerd, verscheen in 2006 de indrukwekkend Duitse speelfilm 'Requiem'*. Voor een breed publiek.


Bluray


Becoming Jane / [starring] Anne Hathaway
Becoming JaneBrits-Amerikaanse coproductie uit 2007 van Julian Jerrold (tot nu toe bekend van televisiedrama), met onder meer Anne Hathaway (The princess diaries) en James McAvoy. Dit kostuumdrama laat een deel zien van het leven van de beroemde Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817) die schreef over geremde passies in een zeer klassebewuste maatschappij, namelijk de eerste liefde van Jane als twintigjarige, volgens de meeste biografen niet meer dan een korte flirt. De liefde tussen haar en de rebelse Ierse rechtenstudent Thomas Lefroy is gedoemd te mislukken vanwege het standsverschil. Uiteindelijk kiest Jane ervoor de relatie niet voort te zetten omdat zij er teveel mensen door in het ongeluk zou storten. Jann Ruyters (Filmkrant juli '07): 'Dat gebrek aan overtuigingskracht ligt voor een groot deel ook aan de Amerikaanse Hathaway, een adequate maar veel te gladde actrice; te romantisch, niet goed in fricties.' Belinda van de Graaf (Trouw 16-8-'07): 'Het drama van de grote onmogelijke liefde zou Jane Austen uiteindelijk tot zo'n groot schrijfster hebben gemaakt. En het is dan toch nog een romantische gedachte die dit vrij ouderwetse kostuumdrama voortstuwt.' Voor de liefhebber van Jane Austen verfilmingen. Geen extra's. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld. Aangeboden op dvd-video: 2008-25-8-482.


Paris, Texas / Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski
Paris, TexasVeelvuldig bekroonde roadmovie uit 1984 van de Duitse regisseur Wim Wenders (Der Himmel über Berlin*). Na vier jaar afwezigheid duikt Travis, wereldvreemd en met geheugenverlies, op in de woestijn in de Verenigde Staten. Uiteindelijk vindt hij zijn broer en zijn zoontje Hunter terug. Travis en Hunter bouwen voorzichtig een vriendschap op en gaan op zoek naar Jane, Travis' ex-vrouw. Het wordt een wanhopige zoektocht in een desolaat Amerika. Met muziek van Ry Cooder. Met o.a. Harry Dean Stanton en Natassja Kinski en scenario van Sam Shepard. Cinema.nl geeft alle 5 sterren: 'Schitterend gespeelde en gefilmde roadmovie (...). De beelden die door Robby Müller werden gevonden zijn prachtig en worden ijzersterk ondersteund door een soundtrack van Ry Cooder. Wenders kreeg onder andere een BAFTA en een Gouden Palm voor z'n film. Geen extra's. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Games


Goldeneye reloaded
James Bond: GoldenEye ReloadedEen remake van de game GoldenEye 007, de Wii-versie die in 2010 is uitgekomen*, welke ook weer een remake is van de gelijknamige game uit 1997. Een remake van een remake dus. Toen zeer populair en de game werd geroemd om de gevarieerde opdrachten en de combinatie tussen schieten en actie. De actie uit die tijd is niet meer te vergelijken met de actie uit de huidige games, dus gelukkig is het spel volledig herzien. De verhaallijn blijft grotendeels hetzelfde, maar wel met Daniel Craig als Bond in plaats van Pierce Brosnan. Verder alles wat je van Bond gewend bent: stunts, gadgets en heel erg veel explosies. Er kan als singleplayer gespeeld worden, met meerdere spelers online of met z'n tweeën tegen elkaar in een splitscreen. Leuk voor de Bondfans, maar ook voor de liefhebbers van actie. V/J-aanbieding. PEGI: 16 jaar.


Just dance kids
Just Dance KidsDe eerste twee delen uit de serie 'Just dance' zijn een succes, ook bij iets oudere kinderen. Nu is er een versie speciaal voor jonge kinderen met ruim veertig liedjes: popsongs, tv-liedjes en klassieke kinderliedjes. Er zijn steeds drie dansers in beeld, afhankelijk van het soort liedje zijn dat kinderen of tieners. De spelers (maximaal vier) moeten met de controller in de hand de bewegingen van de middelste danser zo goed mogelijk nadoen en zo punten verzamelen. Er zijn drie dansmodi, waaronder 'freeze and shake' en 'dance party'. In de 'non-stop shuffle' kiest de computer willekeurig de liedjes, naar keuze 15 tot maximaal 120 minuten. De popsongs zijn opgenomen in een coverversie, onder meer One time van Justin Bieber en Holiday van Madonna. Verder onder meer Kung fu fighting, Hamster dance, Chicken dance (Vogeltjesdans), Happy birthday to you, The hokey pokey en Macarena. Nederlandse kinderen zullen niet alle liedjes kennen, maar voor kinderen die van dansen en muziek houden hoeft dat geen probleem te zijn. Voor kinderen van ca. 4 tot 8 jaar. PEGI: nog niet bekend. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 4-11-'11

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers