donderdag 17 november 2011

Highlights week 46Volwassenen fictie


Virginia Andrews. Dochter van de duisternis
Dochter van de duisternisIn deze roman begeeft de schrijfster zich op het gebied van vampiers. Lorelei is net als haar zussen geadopteerd en groeit op in het schatrijke en geheimzinnige gezin van haar vader. De meisjes mogen geen contact hebben met buitenstaanders en het gezin verhuist regelmatig. Als ze volwassen worden, is hun enige doel jonge mannen lokken. Maar Lorelei wordt verliefd op een van de beoogde slachtoffers en komt hierdoor in grote problemen. In deze roman zitten de van Virginia Andrews bekende ingrediënten: een lief knap meisje is slachtoffer van haar gestoorde familieleden. Hoewel de setting deze keer anders is, is het geheel toch erg voorspelbaar. Ook is het verhaal nogal langdradig: Lorelei blijft twijfelen over haar taak, waardoor de spanning voor een groot deel verdwijnt. Voor liefhebbers van vampierverhalen misschien een aardig verhaal. Normale druk.


Arnaldur Indridason. Het grafteken
GraftekenOp het graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Jón Sigurdsson wordt het naakte en mishandelde lijk van een jonge vrouw gevonden. De rechercheurs van de politie in Reykjavik onder leiding van Erlendur komen erachter dat zij in de drugsscene verkeerde. Men staat voor een raadsel! Was het een enscenering, die verwijst naar de eenzaamheid van de Westfjorden, waar ooit Jón vandaan kwam? Met behulp van zijn eveneens in de drugscultuur verkerende dochter komt Erlendur achter de naam van de vrouw: Birta. Zij zat als slachtoffer verstrikt in vormen van criminaliteit en geweld, die op grond van de globalisering ook in het vroeger zo rustige IJsland steeds meer invloed krijgen. Zelfs leidende figuren uit de economie blijken deel van het netwerk van prostitutie en drugshandel uit te maken... De IJslandse auteur (1961) heeft opnieuw een spannend en meeslepend gecomponeerde roman (die al in 1998 in het IJslands verscheen) afgeleverd, die tevens de blik vrij geeft op een maatschappij die door de invloeden van buitenaf ingrijpende veranderingen ondergaat. Kleine druk.


Kristin hannah. De wintertuin
De wintertuinDe zusjes Meredith (koel, ijverig) en Nina (als fotografe de hele wereld over zwervend) beloven hun vader op zijn sterfbed om hun bijzondere moeder, die nauwelijks om haar dochters lijkt te geven, bij te staan. Hij dringt erop aan haar zo ver te krijgen dat zij het hele 'sprookje', dat zij altijd aan de kinderen vertelde, zou afmaken. En dan komt uiteindelijk de gruwelijke geschiedenis van de jeugd van hun Russische moeder, haar (over)leven in Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het licht. En dan wordt ook duidelijk waarom hun moeder zich altijd terugtrok in haar 'wintertuin'. Van de Amerikaanse Kristin Hannah (1960) verschenen al vele boeken, maar met deze aangrijpende, vrij sobere roman steeg ze boven zichzelf uit. Aanvankelijk gebeurt er nog niet zoveel in het verhaal, maar de roman blijft boeien door de goede verteltrant (en de soepele vertaling). Vervolgens weeft ze er prachtig de jeugd van de moeder in, zodat het uiteindelijk een prima gecomponeerd boek wordt, dat veel vrouwelijke lezers zal aanspreken. Kleine druk.


Corine Hartman. Hels verlangen
Hels verlangenSophie, de 17-jarige dochter van Emma, zakt na een verkeersongeluk weg in een diepe coma. De automobilist die haar aanreed, een leraar van Sophie's school, lijkt geen blaam te treffen. Maar als de weken voorbijgaan en Emma in coma blijft, maakt zich een diepe, allesoverheersende woede jegens de leraar die haar dochter heeft aangereden van Emma meester. Ze verwaarloost haar gezin en brengt al haar tijd bij Emma door, en met haar onderzoek naar de handel en wandel van de leraar en de ware toedracht van het ongeluk. Meer en meer nemen wraakgevoelens bij haar de overhand. Langzaam wordt duidelijk wat er in de laatste maanden voor het ongeluk in Sophie's leven is gebeurd. Het verhaal wordt verteld vanuit meervoudig perspectief, onder meer vanuit de comateuze Sophie, die zonder dat iemand het weet wel alles om haar heen opmerkt, vanuit Emma en vanuit de leraar die haar aanreed. Een aangrijpend en beklemmend verhaal, deze spannende, psychologische thriller over woede, rouw, wraakgevoelens en puberleed. Met overtuigende personages en een mooie spanningsboog. De auteur schreef eerder drie politieromans rond inspecteur Nelleke de Winter en een aantal op zichzelf staande psychologische thrillers, goed voor twee en drie sterren in VN's Detective & Thrillergids. Vrij kleine druk.


Erin Morgenstern. Het nachtcircus
Het NachtcircusEind negentiende eeuw. Bailey, een boerenzoon uit Massachusetts, raakt betrokken bij een geheinmzinnig circus. Het nachtcircus is een reizend circus vol illusionisten, acrobaten en twee echte magiërs (Celia en Marco) die tegen hun zin met elkaar in een wedstrijd verwikkeld zijn. Hun beider mentoren hebben het circus bedacht om een eeuwenoud spel met elkaar te spelen. Hoofdpersonen Celia en Marco worden echter verliefd op elkaar en zinnen op een manier om het spel te doorbreken zonder schadelijke effecten op iedereen die in het circus meereist. Erin Morgenstern zet een magische sfeer neer. Haar taalgebruik raakt aan alle zintuigen, ze schrijft zeer beeldend en kleurrijk. De lezer wordt een verhaal in gezogen vol mysterieuze gebeurtenissen en bijzondere personages. De liefdesgeschiedenis van Celia en Marco is op een ontzettend originele manier neergezet in dit intrigerende boek. De filmrechten zijn al verkocht. Kleine druk. Zie voor de Engelstalige editie 2011-16-4986 (2011/25).


Ingrid Oonicx. Botsing
BotsingZo op het oog hebben de drie hoofdpersonen in dit boek niets met elkaar te maken. Anna, die carrière maakt als architect en vlucht in haar werk en in onenightstands; Lisa, de directeur van een luchtvaartmaatschappij die onder vuur ligt en wanhopig haar carrière en het moederschap probeert te combineren; en Ewoud, gescheiden, een loser en alcoholicus met een groot geheim, die op allerlei manieren probeert om het contact met zijn dochtertje te behouden. Maar meteen vanaf de eerste pagina's houdt het verhaal je gevangen. De korte hoofdstukken met de snelle perspectiefwisselingen houden de vaart erin. De gebeurtenissen worden afwisselend vanuit Anna, Lisa of Ewoud beschreven en zo ontstaat een heuse pageturner, omdat je wilt weten wat er met deze drie aan de hand is en wat hen bindt. Dat zijn in ieder geval subtiele en minder subtiele (doods)bedreigingen, maar meer vertellen zou betekenen dat de plot wordt verraden. Met snelheid geschreven, goede - soms stereotiepe - karaktertekeningen en een mooi plot. Normale druk. Voor lezers van Saskia Noort, Esther Verhoef etc.


Malin Persson Giolito. Tussen twee vuren
Tussen twee vurenLerares Karin merkt dat de 7-jarige Alex vreemd gedrag vertoont. Hij is vaak agressief en heeft woedeaanvallen. Maar Karin wordt niet gesteund door collega's of directie. Pas als ze tekenen van verwondingen constateert, wordt er ingegrepen. Alex wordt voorlopig uit huis geplaatst, zijn zwakbegaafde moeder ondergaat therapie en zijn vader verdwijnt uit beeld. Na verloop van tijd gaat Alex terug naar huis. Dan wordt de politie gebeld. Alex wordt gevonden met een mes naast zijn doodgestoken vader en zegt dat hij zijn moeder beschermde. Wat doet de maatschappij met een kind van zeven dat een moord heeft gepleegd? Daarover draait het in deze aangrijpende thriller. Er is sprake van onvermogen. Jeugdzorg is onderbezet en is niet altijd kundig genoeg om diepliggende psychische problemen in een gezin te signaleren. Dat maakt de schrijfster duidelijk in passages die vanuit het perspectief van de moeder verteld worden. De lezer begrijpt dat zij totaal niet spoort, maar ze kan dit knap verbergen. Meeslepend verteld met veel inzicht in menselijke zwakheden en gedragingen. Kleine druk.


Lisa Unger. Vriend van de duisternis
Vriend van de duisternis (digitaal boek)Gezapig knapt Jones Cooper, politie-inspecteur in ruste, klusjes op voor zijn buren. Dan betrekt de nieuwe inspecteur hem echter als consulent bij een eerder afgesloten zaak: de verdwijning van Marla Holt. Dat onderzoek wordt op aandringen van haar zoon Michael heropend. Al snel raken - onverhoeds en onafhankelijk van elkaar - heel wat mensen bij de zaak betrokken, onder meer de spijbelende rebelse tiener Willow Grace (die kort voordien met haar moeder uit New York naar het kleine The Hollows is verhuisd), medium Eloise Montgomery, Kevin en Paula Carr en hun gezin. Deze knappe pageturner gaat over het zoeken in en verwerken van het verleden, het aanvaarden van het heden en het opbouwen van een nieuwe toekomst. The Hollows als locatie en enkele personages komen in de eerdere roman 'Breekbaar'* ook al voor. Dat daar soms zijdelings naar verwezen wordt, wekt wel de nieuwsgierigheid van de lezer, maar hindert niet. De plot is ingenieus en de stijl is meeslepend. De bestsellerauteur (in 26 talen vertaald) diept de psychologie bovendien treffend uit. http://www.lisaunger.com. Kleine druk.


Volwassenen non-fictieJong, Stan de. Neelie Kroes: hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd
Neelie KroesBiografie van de Nederlandse zakenvrouw en politica (1942), tijdens haar carrière onder meer minister van Verkeer en Waterstaat (1982-1989) en Eurocommissaris Mededinging (2004-2009).


Adrià, Ferran. Thuis koken met Ferran Adrià
Thuis koken met Ferran AdriàFerran Adrià werd wereldwijd bekend met zijn restaurant El Bulli met een uiterst vernieuwende keuken. Voor het personeel werd elke dag 'gewone', dagelijkse kost gekookt. In dit praktische boek gericht op de thuiskeuken, staan 31 drie-gangen personeelmenu's. Het is een kookboek geworden met zeer uitvoerbare recepten waarin het belang van een goede organisatie voorop staat. Informatie over benodigd keukengerei (de meeste spullen zijn al in veel keukens aanwezig), wat moet op voorraad zijn, basisrecepten (met houdbaarheidsopgave). De 31 menu's worden voorafgegaan door een overzicht en een register op recepten per gang/soort. Ieder menu begint met een foto over twee pagina's van de ingrediënten met links een lijst (hoeveelheden voor 2-6-20-75 personen) en op de andere pagina het organisatieschema (wat kan wanneer gedaan worden). Van iedere handeling een foto met de beschrijving in een tekstballon. Koks met enige kookervarting zullen er geen moeite mee hebben. Wie zo leert het koken te organiseren, vermijdt veel stress! Goed vertaald. Met verklarende woordenlijst en recepten/ingrediëntenregister. Hoog op de CPNB bestsellerlijst Eten en drinken. Geen moleculaire keuken, maar recepten voor dagelijkse kost met uitstekende tips.


Jeugd fictie


Amant, Kathleen . Anna op babybezoek
Anna op babybezoekAnna gaat op bezoek bij haar tante en haar pasgeboren neefje. Ze mag helpen om baby Warre in bad te doen en daarna schone kleertjes voor hem uitkiezen. De borst geven dat doet tante zelf, maar de knuffel van Anna mag wel bij Anna drinken. Vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken uit de uitgebreide reeks peuterboeken (ruim twintig delen) over Anna. De grootgedrukte tekst staat tegen een witte achtergrond in schreefloze letters op de linkerpagina en vertelt in eenvoudige bewoordingen wat er op de duidelijke zwartomlijnde illustraties in heldere kleuren op de rechterbladzijde te zien is. De pagina's zijn van dik glanzend papier. De figuren zijn nogal stijf getekend met weinig uitdrukking op de gezichten. Het boek is ook bedoeld om borstvoeding te promoten en dit onderwerp staat momenteel weer volop in de belangstelling. Eén zinnetje op de laatste bladzijde van het boek, 'voor borstvoeding is Anna veel te groot', kan nog wel tot discussie leiden tussen voor- en tegenstanders van borstvoeding voor peuters en zelfs kleuters. Vanaf ca. 2 jaar.


Gobel, Doro . Circus! : een zoek- en ontdekboek
Circus!Een bonte karavaan circuswagens en dieren trekt door de straten op weg naar de plek waar de tent wordt opgezet voor de avondvoorstelling. In dit grote, tekstloze prentenboek is het circusspektakel te volgen op zeven dubbele aflopend bedrukte pagina's - die goed plat blijven liggen - vanaf de komst in de stad, opbouw van de tent, oefenen, toestromend publiek tot en met de voorstelling, de finale en de afloop. Er valt ontzettend veel te zien op de kleurrijke, gedetailleerde platen. Door goed te kijken kun je allerlei kleine verhaaltjes en voorvallen ontdekken. Daartoe staan op de achterflap de hoofdpersonen met bijbehorende namen afgebeeld. Aantrekkelijk, hardkartonnen kijk-, zoek- en ontdekprentenboek met twee afgeronde hoeken met kleurrijke circustaferelen. Samen genieten van platen die niet alleen de kinderfantasie prikkelen. Vanaf ca. 4 jaar


Nielandt, Dirk . Mijn eerste groeiboek: Ik lees het zelf! : Fred in de wolk
Hondje Fred krijgt een vriend, Wolk. Maar Wolk waait met de wind mee weg. Fred wil Wolk niet kwijt en volgt hem. Samen komen ze in andere landen en ontmoeten ze nieuwe mensen. Het leesniveau van het boek loopt gradueel op van AVI-Start t/m AVI-E5. Het boek is daarom niet bedoeld om in één keer door kinderen uit te lezen. Het is de bedoeling dat ze verder lezen als hun niveau omhoog gaat. Dat is in dit geval wat lastig, omdat het verhaal doorloopt. Het begint met losse woorden bij plaatjes, vervolgens zinnen met ten hoogste MMKM woorden. Leestekens worden vanaf het begin gebruikt, hoofdletters vanaf AVI-M4. Tot en met het einde van het boek staat iedere nieuwe zin op een nieuwe regel. In de inhoudsopgave staan de oude AVI-niveaus. De pagina's zien er aantrekkelijk uit door de kleurrijke illustraties. Doordat de meeste erg gedetailleerd zijn, kunnen kinderen er eindeloos nieuwe dingen uithalen. Ook voor volwassenen zitten er kleine grapjes in (bv. een lijmwinkel met de naam Gluewine). Onderdeel van een serie groeiboeken*. Vanaf ca. 6 jaar.


Gurcel, Gurcan . The champions
champ20Een leuke voetbalstrip maken is moeilijk, want het onderwerp lijkt beperkt. Maar deze serie heeft daar geen moeite mee. Zeker voor voetballiefhebbers erg grappig, met herkenbare situaties uit belangrijke wedstrijden. De vuvuzela speelt bijvoorbeeld in een aantal verhaaltjes een belangrijke rol; ook wordt het harde spel van het Nederlands elftal tegen Spanje in de WK-finale op de korrel genomen. De verhaaltjes/grappen variëren van een pagina tot meer of juist een tekening. De tekeningen zijn komisch en helder, mede dankzij het frisse kleurgebruik. De teksten vullen de duidelijk getekende grappen aan. Een gezellige sportstrip. Er is ook een aardige kleine website met wat leuke cartoons: www.thechampions.nl.


Horowitz, Anthony : Scorpia rising
Scorpia RisingIn het eerste deel van dit boek huurt de directeur van de internationale misdaadorganisatie Scorpia iemand in om waardevolle beeldhouwwerken (de Elgin-friezen) terug te brengen naar Griekenland. In het tweede deel komt Alex Rider (15) ongewild in het verhaal, want hij heeft geen zin in een nieuwe missie bij de geheime dienst MI6. Door een aanslag op hem belandt hij echter midden in een nieuw avontuur dat zich in Egypte afspeelt. Met een ontsnapte jeugdige crimineel, die zich als dubbelganger van Alex uitdost, liggen talloze gevaren op de loer. Negende en laatste deel uit de serie 'Alex Rider'*. Het bevat dezelfde ingrediënten als de overige delen waarbij weer een beroep gedaan wordt op de verbeeldingskracht; allerlei innovatieve technologische snufjes worden gebruikt om de tegenstanders te ontregelen. Eerdere missies worden genoemd, maar dit boek is zelfstandig te lezen. Een goed opgebouwd en spannend geschreven verhaal, waarin de (cynische) humor niet ontbreekt. Voor lezers van ca. 12 jaar die houden van spionageverhalen.


Jeugd non-fictie


Radnedge, Keir . Het wereld voetbal record boek
Wereld voetbal recordboek 2012 FIFADit fraai vormgegeven en met honderden kleuren- en zwart-witfoto's geïllustreerde boek over voetbal presenteert talloze feiten en feitjes, statistieken, lijstjes en overzichten over meer en minder belangrijke wetenswaardigheden van deze sport. Het geeft bijvoorbeeld informatie over uitslagen, landstitels, rode kaarten, vrouwenvoetbal en fameuze spelers, trainers en scheidsrechters. De Engelse auteur, die al ruim veertig jaar werkzaam is als sportverslaggever, beperkt zich daarbij niet tot de recente ontwikkelingen (seizoen 2010-2011), maar ook oudere tijden komen aan bod. De voetbalsport uit een groot aantal specifieke landen wordt geschetst en bijvoorbeeld ook de Europa- en Afrikacup en het WK voor vrouwen komen aan bod. Dit kleurrijk vormgegeven boek, uitgegeven met instemming van de wereldvoetbalbond FIFA, bevat vele honderden kleine stukjes informatie (veelal van enkele regels tekst). Alle relevante records worden beschreven. Achterin is tevens een uitgebreid register opgenomen. Voor alle voetballiefhebbers vanaf ca. 11 jaar.


Leffingwell, Richard . Aftrekken
Aftrekken Mijn eerste docu-boekIn de serie 'Mijn eerste docu-boek' is dit een deeltje uit de subserie 'Rekenen'* over aftrekken. Aan de hand van kleurenfoto's en teksten kunnen kinderen samen met een volwassene zien wat er gebeurt als je van een aantal schelpen, stenen, potloden en bladeren iets weghaalt. Er wordt ook een relatie gelegd met de getallenlijn. De korte teksten zijn gedrukt in een grote letter en vooral gericht op de voorlezende volwassene (bv. 'Door af te trekken weet je hoeveel je overhoudt' en 'gelijkheidsteken') Er wordt met behulp van foto's een aantal sommetjes uitgelegd, waarbij soms de plaats van de tekst en de illustratie verwarring oproept. Bevat een lijstje met extra informatieve boeken (van dezelfde uitgever) en websites, een inhoudsopgave en een register, dat ook onbelangrijke woorden als schelpen en bladeren bevat, en informatie voor ouders en leerkrachten die meer over taal- dan over rekenontwikkeling gaat. De leuke taartjes op het omslag komen niet in het boek terug. Een boek dat zijn doel voor jonge kinderen vanaf ca. 5 t/m 7 jaar voorbij schiet, omdat het spelen met echte voorwerpen beter bij deze doelgroep past.


Guderian, Claudia . Hoepla viert heksenverjaardag
Hoepla viert heksenverjaardagHeksje Hoepla is door een wervelstorm in Engeland terechtgekomen en heeft daar het heksje Witchy leren kennen. Witchy nodigt per mail Hoepla uit om haar verjaardag te komen vieren. Er moet een cadeau bedacht worden en ook bekeken worden hoe zij zal reizen. Op het feestje in het heksenbos leert Hoepla veel nieuwe vrienden kennen en tijdens alle activiteiten ook steeds meer Engelse woorden en zinnen. In hoofdstukken verdeeld over twee pagina's wordt het verhaal verteld op de bijgevoegde cd. Het hoorspel is redelijk levendig, met veel dialogen en passende achtergrondgeluiden. Het verhaal wordt in het Nederlands verteld, met de nodige passages in het Engels, en is interactief te volgen op de gedetailleerde kleurentekeningen in het boek. Bij de illustraties staan Engelse woorden en woordenlijsten. Deze tekst kan door de lezer zelf gelezen worden of worden voorgelezen door de ouders (of andere opvoeders, leerkrachten). Achter in het grote boek staat een alfabetische woordenlijst met alle zinnen en woorden die in de avonturen voorkomen. Een spannende manier om de eerste beginselen van het Engels te leren. Onder begeleiding vanaf ca. 6 jaar; zelfstandig vanaf ca. 8 jaar. Vrij grote uitgave met cd.


Luisterboeken


Het uilennest : als een brandhout uit het vuur
Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Herman Schaeffer. Een boerenknecht trouwt, nadat hij van de hoeve van een rijke boer is verjaagd, na jaren met zijn geliefde, de dochter van de boer. Martha kiest voor het arme leven met Hannes. Tijdens de moeilijke jaren dat Hannes bij zijn gezin weg is, leert hij de grootheid van God kennen, waarover hem al eerder is verteld door Olbert, de schaapherder, en Krijn, de jager bij wie hij heeft gewoond. Een christelijk verhaal uit het begin 20e eeuw. In traditioneel protestantse kringen zal het luisterboek goed ontvangen worden; het is aardig te vernemen hoe er destijds met het christendom werd omgegaan. Inmiddels is een groot deel van de romans van de in 1954 overleden auteur omgezet in hedendaagse taal met behoud van de schrijfstijl.


Het geheim in de stal / Suzanne Knegt
Het geheim in de stalLuister-cd gebaseerd op het gelijknamige boek*, voorgelezen door de auteur zelf. Lisa zit in groep vijf en is niet goed in rekenen en taal. Ze maakt zich daar erg veel zorgen over. Veel liever gaat ze de pony Summer verzorgen bij kennissen. Als ze haar rapport krijgt, raakt ze in paniek. Daarom verstopt ze het in de stal van de pony. Gelukkig beseft ze dat ze beter de waarheid kan zeggen en uiteindelijk legt ze zich neer bij het feit dat ze een jaartje moet overdoen. Het verhaal kabbelt rustig voort, zonder hoogtepunten en Lisa zeurt wel erg veel over haar reken- en taalproblemen. Sommige kinderen zullen zich hier wel in kunnen herkennen, evenals de vele paardenfreaks. Christelijk, oubollig en kneuterig geschreven verhaal met belerende trekjes. Het taalgebruik is eenvoudig en de zinnen zijn kort. Vanaf ca. 7 jaar.


DVD speelfilms


The twilight zone
Twilight Zone - Seizoen 1Onder de titel 'The twilight zone' werden drie Amerikaanse televisieseries gemaakt. De oudste, uit 1959-1964, is de bekendste en werd geschreven en bedacht door Rod Serling. Van 1985-1989 liep een tweede serie en in 2002 een derde, beide met andere schrijvers. De tweede serie is volgens kenners minder dan de eerste (maar veel beter dan de laatste). Het gaat om losstaande verhalen over gewone mensen die terechtkomen in 'de vijfde dimensie', volgens Serling: 'the middle ground between light and shadow, between science and superstition, and it lies between the pit of man's fears and the summit of his knowledge.' Verhalen met vaak een morele boodschap en altijd een verrassend einde, in de genres sciencefiction, horror en fantasy, met een vleugje humor en/of spanning. Seizoen 1 (1985-1986) bevat 24 afleveringen, zonder extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld. Seizoenen 1, 2 & 3


Overspel
Overspel - Serie 1Nederlandse 12-delige psychologische thriller van Frank Ketelaar. Met Kees Prins, Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Ramsey Nasr, Rifka Lodeizen e.a. Als de advocaat van een louche zakenman, tevens zijn schoonvader, verliefd wordt op de vrouw van een officier van justitie, heeft dat grote gevolgen voor alle betrokkenen. De pers is zeer positief over deze televisieserie. Willem Pekelder (Trouw 23-9-'11): 'Frank Ketelaar en Robert Kievit hebben een scenario geschreven dat je dankzij loeispannende verhaallijnen direct naar de keel grijpt. Laat een droomcast met dat scenario stoeien, en het succes is compleet. Het prachtige film- en acteerwerk maken het niet moeilijk mee te leven met de karakters, een onmisbare voorwaarde voor het welslagen van drama.' Geproduceerd en uitgezonden door de VARA. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie a.i.'s boeken deze week voor boek n.a.l.v. de televisieserie. Release: 21-11-'11


De gevaarlijke stunt
Amika - De Gevaarlijke StuntMinireeks van de Vlaamse jeugdserie 'Amika' van Studio 100, de makers van het succesvolle 'Het huis Anubis' en 'Mega Mindy'. We volgen de belevenissen van een aantal jongeren op de manege De paardenhoeve. Hoofdpersoon is de 15-jarige Merel De Ridder (Moora Vander Veken), die werkt als stalhulp op de manege. Haar vader is uitvinder en haar moeder overleed tijdens een val van het paard. Daarom wil haar vader eigenlijk niet dat ze met paarden werkt. Verder zijn er onder andere de verwende Marie-Claire de la Fayette en stalhulp Jan, op wie Merel stiekem verliefd is. Met het paard Amika heeft Merel een bijzondere band. Deze spin-off van de televisieserie speelt zich af in het circus. Circus Patricio heeft een spannende act met paarden. De directeur wil een nieuw paard voor de stunt en stuurt clown Umberto en acrobaat Sandro er op uit. Zij maken plannen om Amika te ontvoeren. Terwijl Elvis, de nieuwe manager van de manege, de nieuwe investeerder Marjolein rondleidt, gaan Lotte en Merel op onderzoek uit. Uitgezonden op Ketnet. Met bonusclip. Leuk voor de fans van de televisieserie; (vooral meisjes) vanaf ca. 9 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden.


De wet van 3 
Mijn Vader Is Een Detective: De Wet Van 3
Tweede avontuur* van de Nederlandse jeugdfilmserie 'Mijn vader is een detective', onder regie van Will Wissink. Detective Max (Cees Geel) wordt benaderd door de 14-jarige Mara (Tara Hetharia). Haar moeder, een handlezeres, is verdwenen en sindsdien spookt het op het landgoed waar zij woont. Samen met Sterre, buurjongen Sam en vriend Ortwin gaat Max op onderzoek uit. Mara blijkt zich bezig te houden met hekserij en Sterre raakt steeds meer onder haar invloed. Monica Meijer (movie2movie, i) vindt de film een verbetering ten opzichte van het eerste deel maar is kritisch over het acteerwerk. '(...) gelukkig maakt het vlot vertelde verhaal veel goed. 'Mijn vader is een detective: De wet van 3' is een met enthousiasme gemaakte, spannende film, die kinderen in de leeftijdscategorie van 9 tot 14 best zal vermaken.' Peter de Bruijn (NRC 20-7-'11): 'Toch is de film die richting de climax ook nog echt spannend wordt en een sterke, verrassende ontknoping heeft, goed toegesneden op het beoogde publiek - op de precaire leeftijd tussen kind en puber.' Vanaf ca. 9 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. *Dl. 1: 'Het geheimzinnige forteiland', 2009-30-2025 (2009/34). Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 24-11-'11.


DVD non-fictie


In de voetsporen van Kuifje
Kuifje Box 'Deluxe'Belgische documentaireserie op zes dvd's waarin vijf stripalbums over Kuifje, gemaakt door Hergé, bijna letterlijk gevolgd worden door de camera. Het betreft: De sigaren van de farao; De blauwe lotus; De krab met de gulden scharen; De zonnetempel; Kuifje in Tibet. De reizen die Kuifje aflegde worden in het echt gemaakt waarbij de diverse landschappen, kloosters, tempels, bevolking etc. van o.a. Egypte, India, Marokko, Peru en Nepal in beeld komen. In een documentaire-achtige setting ziet de kijker bv. in 'De zonnetempel' hoe Kuifje professor Zonnebloem probeert te bevrijden uit deze tempel in Peru. Landschappen, de bevolking in Peru en Machu Pichu spelen de hoofdrol in deze film. Soms worden de stripfiguren in het live-action beeld gemonteerd. Een voice-over geeft commentaar. De vijf albums kennen eenzelfde opbouw. Het camerawerk is goed uitgevoerd in 'National Geographic'-stijl. De beelden van de stripfiguren en de reis die gemaakt wordt, worden afgewisseld door commentaar van een Franse Hergé-expert. Deze verheerlijkt wel zowel het strippersonage als zijn schepper. Bevat ook een korte informatieve tekst in de dvd-doos en de bekroonde documentaire 'Tintin et moi' (2003). Voor diehard fans van Tintin en geïnteresseerden die de albums hebben gelezen. Kijkwijzer: alle leeftijden. Het Kuifje-album 'Het Geheim van de Eenhoorn' is onlangs verfilmd door Steven Spielberg.


Page One : inside the New York Times
Page OneKranten wereldwijd hebben problemen om het hoofd boven water te houden. Kwaliteitsjournalistiek is duur, oplage- en advertentieinkomsten dalen en internet verdringt de gedrukt media. In deze Amerikaanse documentaire volgt regisseur Andrew Rossi een jaar lang vier journalisten van het mediakatern van de New York Times. Vooral op deze afdeling wordt de verschuiving in het medialandschap en de manier van informatie vergaren, verspreiden en consumeren duidelijk. De vraag is of de krant in de toekomst nog wel blijft bestaan, en in welke vorm. Peter Vandermeersch (NRC 8-7-'11) noemt het '(...) een indrukwekkende documentaire (...) Het resultaat is een bijzonder waarheidsgetrouw en genuanceerd portret van de kranten- en mediawereld aan het eind van het eerste decennium van de 21ste eeuw.' Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 1-12-'11.


Bluray


Priest
Priest 3D (2011)Sciencefictionthriller uit 2011 van Scott Stewart (Legion) met Paul Bettany (Creation; The Da Vinci code), Cam Gigandet en Maggie Q (Nikita), gebaseerd op een Koreaanse mangaserie.* De wereld is verwoest door een eeuwenlange strijd tussen mensen en monsterlijke vampiers en bijna alle mensen wonen in ommuurde, duistere steden, onder strenge controle van de Kerk. De priester-krijgers, die vroeger de vampiers bestreden, mogen hun vak niet meer uitoefenen. Wanneer zijn nicht ontvoerd wordt door een bende vampiers, breekt 'Priest' (Bettany) zijn gelofte en gaat op pad om haar te redden, geholpen door een sheriff en een priesteres die zeer bedreven is in de vechtkunst. Leslie Felperin (Variety, i) schrijft: '(...) "Priest" rattles along briskly enough to make for a diverting, blessedly short 87-minute running time. (...)' Hij vindt Bettany een geloofwaardige actieheld en de visuele effecten, CGI-monsters en geluidseffecten uitstekend. Met extra's, waaronder een 'making of'. Vanaf 16 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Dvd. De dvd staat 13e op de Dutch Charts, week 43.


Fast & furious 5
Fast & Furious 5 (Steelbook) (Blu-ray+Dvd Combopack)De filmreeks 'The fast and the furious' begon in 2001. In het vijfde deel uit 2011 zijn de toenmalige vijanden, FBI-agent Brian O'Conner (Paul Walker) en autodief Dominic Torretto (Vin Diesel) trouwe vrienden. Brian en zijn vriendin helpen Dominic te ontsnappen tijdens zijn transport naar een zwaarbewaakte gevangenis. Ze vluchten samen naar Rio de Janeiro, waar ze in aanvaring komen met een machtige lokale drugsbaas, en ook achtervolgd worden door speciaal agent Luke Hobbs (Dwayne 'The Rock' Johnson). Coen van Zwol (NRC 4-5-'11) noemt de serie 'een zeer succesvol actievehikel' maar vindt deel 5 'incoherent en monotoon. Hij heeft gewoon te veel van alles: personages, relaties, grappen, knokken, schieten, racen.' Edwin van Dalen (Metro 5-5-'11) vindt dat herhaling uit de vorige delen onvermijdelijk is, maar ziet 'autoporno van de bovenste plank, waar ook nog eens een aardige Ocean's Eleven-achtige twist aan is gegeven'. Als extra's onder meer commentaar van regisseur Justin Lin, die ook de vorige twee delen regisseerde. Dit pakket bevat ook de film op dvd-video. Vanaf ca. 15 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. Zie ook de rubriek Dvd-video. De dvd staat 3e op de Dutch Charts, week 43.


Games


Happy feet two
Happy Feet 2De animatiefilm 'Happy feet' uit 2006 krijgt in 2011 een vervolg in 3D* met als hoofdpersoon Erik, de zoon van pinguïn Mumble, die in tegenstelling tot zijn vader niet van dansen houdt. Wanneer hun leefgebied bedreigd wordt, werken alle dieren samen om het gevaar te keren. In het bijbehorende spel, ook in 3D, moeten kinderen meedoen aan pinguïndansen en buikglijraces, maar ook puzzels oplossen om de dieren te redden. Het danssysteem werkt met de controller, waardoor de speler over een goed ritmegevoel moet beschikken. Vanaf ca. 5 jaar. PEGI nog niet bekend. *Eind november 2011 in de bioscoop. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 23-11-'11


Rayman origins
Rayman: OriginsVijftien jaar nadat de eerste Rayman-game wereldwijd werd uitgebracht, gaat Rayman opnieuw terug naar zijn afkomst. Als hun wereld, Glade of Dreams, wordt overspoeld door gemene Darktoons, roept de feeënraad Rayman op om hun wereld te redden. Samen met zijn beste vriend Globox en twee tovenaars, de Teensies, vormt hij een hilarisch heldenteam dat samen de vrede terug moet brengen voordat hun geliefde thuis een nachtmerrie wordt. Het spel ziet er grafisch zeer spectaculair uit: een schitterend ontworpen interactieve cartoonachtergrond, die wordt bewoond door vreemde, hilarische personages in adembenemende omgevingen. Het spel wordt gekenmerkt door vliegen, rennen en springen en het meppen en pletten van zeer grappige vijanden: een reusachtig roze monster met honderden ogen, een bezeten stenen golem, een kwaadaardige, stekelige, uit zijn krachten gegroeide, rondrennende madelief. Speel als Rayman in de solomissie, of laat maximaal drie vrienden meedoen als Globox of als een van de twee Teensies. Medespelers kunnen op elk gewenst moment stoppen zonder het spel te beïnvloeden. Vanaf ca. 9 jaar. PEGI: 7 jaar. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 22-11-'11


Mario & Sonic op de Olympische Spelen : Londen 2012
Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012In 2007 waren loodgieter Mario en egel Sonic voor het eerst samen in een spel te zien: 'Mario & Sonic op de Olympische Spelen'. Daarna volgde een spel ter gelegenheid van de Winterspelen 2010 in Vancouver en nu laten de concurrenten opnieuw zien dat sport verbroedert. In een sportspel dat gebaseerd is op de Olympische Spelen in Londen, zomer 2012, spelen ze samen of tegen elkaar. Ook hun vrienden zoals Luigi, Peach, Bowser en Robotnik zijn van de partij. Sommige spellen, zoals voetbal, badminton en ritmische gymnastiek, volgen de officiële regels, in de 'Dream Events' zijn de regels vrijer. Nieuw is de 'Londen party mode' waarin je diverse minispellen speelt in de straten van Londen. Vermaak voor het hele gezin, vanaf ca. 9 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar. De versie voor 3DS verschijnt in februari 2012. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 18-11-'11.

1 reacties:

Blogger zei

I've just downloaded iStripper, so I can have the sexiest virtual strippers on my taskbar.

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers