donderdag 17 november 2011

Highlights week 50


Volwassenen fictie


Pasta & passie / Carlie van Tongeren
Pasta en passieEva heeft even genoeg van haar leven in Nederland. Het lijkt dan ook allemaal niet te gaan zoals zij wil. Haar studie kan haar niet meer boeien, haar bijbaantje is drie keer niks en haar vriendje heeft het uitgemaakt. Eva, die altijd alles tot in de puntjes plant, besluit een sprong in het diepe te wagen. Ze schrijft zich in voor een cursus Italiaans in het zonnige Rome. Gelukkig wil haar beste vriendin Mira met haar mee. Door zich helemaal onder te dompelen in 'la bella Italia'' lukt het de gestructureerde Eva om zich langzaam maar zeker te laten gaan. Haar charmante en knappe huisgenoot Massimo helpt haar hier een handje bij. Maar ondertussen blijkt Mira zich in de nesten te werken en lijkt haar studiegenoot Günther haar te stalken. Gaat dit Italiaanse avontuur voor Eva en Mira goed komen? Dit debuut van de journaliste is beeldend en vlot geschreven; het verhaal blijft dan ook boeien en leest lekker weg. Normale druk.


De oudste zang : fantasyroman / Harman Nielsen
De oudste zangDe wereld is in beroering; de steden worden herbevolkt, waarbij het keldervolk verdreven wordt naar de bergen. Uil, de laatste Oude op aarde, ziet dit met lede ogen aan. Zij neemt de wees Kat, de laatste nakomeling van Spreker Mus, onder haar hoede en voedt hem op. Zij weet niet wat Kat precies is; is hij een Spreker die de volkeren kan verenigen? Vijfde deel in de serie 'Het Verscholen Volk'*. In deze sterke voortzetting van de romancyclus is de sfeer melancholischer dan voorheen. Het thema van de onvermijdelijke aftakeling doordringt alles, waardoor het sterven van een belangrijk karakter niet overwachts kwam. Centraal staat de ontdekking van Kat, wie hij is en wat zijn rol is. Die rol zal hij verder moeten uitspelen in het volgende deel, waarvan achter in het boek al een klein voorproefje is opgenomen. Een sterk boek, gezet in een boeiende stijl met aansprekende karakters, in een verfrissende mengeling van fantasy en sciencefiction. Vanaf ca. 15 jaar.


De vergeving / Nicholas Evans
De vergevingDe kleine Tommy is dol op westerns, cowboys en minder op zijn ouders. Op de Engelse kostschool waar ze hem eind jaren '50 naar toe sturen, wordt hij door medeleerlingen gepest en zelfs mishandeld. Maar gelukkig neemt zijn oudere zus, een steeds gevierder actrice, hem mee naar Californië. Veertig jaar later wordt Tom geconfronteerd met onoorbare handelingen van zijn van hem vervreemde zoon, een beroepsmilitair in Irak. Schrijver Nicholas Evans (1950), vooral bekend van het met Robert Redford succesvol verfilmde 'De paardenfluisteraar', werkt door middel van verschillende verhaallijnen toe naar een heftige climax, waarin geheimen, levenslange schaamte, schuld en verdriet worden onthuld. De auteur is een vlotte, wat afstandelijke verteller, die vooral aan de volwassen Tom niet zo veel diepte geeft, maar die de lezer inzicht geeft in facetten van kostschoolleven en filmwereld, en vooral van de familiegeheimen, waardoor het boek toch velen zal boeien. Kleine druk.De provocatie / David Baldacci
De provocatie (digitaal boek)In een plattelandsgemeenschap in Virginia heeft een gruwelijke moordpartij plaatsgevonden, een heel gezin, vader, moeder en hun twee tienerkinderen, zijn vermoord en daarna met zijn vieren op de bank in de woonkamer gezet. Hoe vreselijk ook, het zou een zaak voor de plaatselijke politie zijn als de vermoorde man niet kolonel bij de DIA, de militaire inlichtingendienst, was geweest. Dus nu wordt agent John Puller (al geïntroduceerd in 'De zesde man' ) van de US Army Criminal Investigative Division (CID) op de zaak gezet. Er volgen nog meer moorden en samen met de plaatselijke, vrouwelijke rechercheur, duidelijk niet erg van Pullers inmenging in de zaak gediend, gaat Puller op zoek naar de moordenaar en het motief. Al gauw blijkt dat in het stadje veel heel anders is dan je op het eerste gezicht zou denken. Puller belandt in een web van leugens, bedrog en verraad. Geen hoogstandje wat originaliteit en plot betreft, wel een spannende, professioneel geschreven thriller met veel actie, een hoofdpersoon die van wanten weet en geholpen wordt door een aantrekkelijke dame. De korte hoofdstukjes en onverwachte wendingen houden de vaart er flink in. David Baldacci (1960) schreef al een groot aantal zeer succesvolle thrillers. Duidelijke, blauwe druk, geschikt voor dyslectici. Dyslexievriendelijke versie, gedrukt in een speciaal ontwikkeld font dat rekening houdt met de wensen en eisen van dyslectici. Zie voor de gewone editie a.i.'s deze week.Volwassenen non-fictie


Corinne Hofmann. Mijn droom van Afrika
Mijn droom van Afrika (digitaal boek)In haar drie vorige boeken ('De blanke Masai', 1999; 'Terug uit Afrika', 2003; 'Weerzien in Kenia', 2005)* vertelde de Zwitserse auteur hoe ze verliefd werd op een Masai-krijger, naar Kenia verhuisde om daar met hem samen te gaan wonen, in 1989 met haar vijftien maanden oude dochtertje wegvluchtte van haar abnormaal jaloerse Masai-man en terugkeerde naar Europa waar ze met haar dochtertje een nieuw leven opbouwde. In dit boek beschrijft ze haar nieuwe reizen naar Afrika, onder meer een lange voettocht door Namibië en een reis naar Kenia, haar ontmoetingen met allerlei mensen en hulporganisaties en de projecten waar ze mee bezig zijn, onder andere in de sloppenwijken van Nairobi. In het laatste gedeelte van het boek doet ze verslag van haar reis, samen met haar dochter Napirai, naar Kenia, waar Napirai haar vader en halfzusjes ontmoet en andere familie leert kennen en ook Corinne allerlei mensen weer terugziet. Conclusie van Corinne: de band met haar Afrikaanse familie en met Afrika is er alleen maar sterker op geworden. Vlot geschreven, heel persoonlijk verhaal over Afrika, waarin ook de levensverhalen van opmerkelijke mensen die Corinne op haar reizen ontmoet, zijn opgenomen. In het midden een katern kleurenfoto's.


Marcel Bayer. Het Colombia van Gabriel García Márquez
Het Colombia van Gabriel Een ode aan Colombia en een ode aan Gabriel García Márquez. Een schitterend uitgevoerd boek waarin de lezer op een boeiende manier langs het leven en werk van Gabriel García Márquez geleid wordt. Journalist Marcel Bayer beschrijft de plekken waar hij kwam, leefde, woonde en schreef; hoe de plekken nu zijn en toen waren. Hij geeft de sociale en maatschappelijke achtergronden weer waartegen de verhalen zich afspelen, ook op niveau van de familie van Márquez zelf. Het boek is doorspekt met kleurrijke foto's en kaartjes, en af en toe een toelichting over een wijk of wat er nog meer te beleven valt in een stad. Uiteraard krijgen ook de romans van Márquez ruim aandacht en worden in aparte katernen onder de loep genomen. Jammer dat een index ontbreekt, om bepaalde plekken, verhalen of romans in hun context op te zoeken. Een prachtige gids door het Colombia en schrijverschap van Gabo, zoals de Colombianen hun Gabriel García Márquez liefkozend noemen. Een must voor iedereen die meer wil weten over Márquez (en Colombia). Voor iedereen die meer wil weten over Márquez.


Samenwerkingscollectie


Leo Balai. Het slavenschip Leusden
Het slavenschip LeusdenHet centrale thema van dit boek is de geschiedenis van slavenschepen en meer specifiek het slavenschip Leusden van de WIC. Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken, met de volgende thematiek: de trans-Atlantische handel door Nederlanders, slavenschepen, het vervoer van de slaven, alles over het slavenschip Leusden en tot slot de ondergang van de Leusden in Suriname in 1738, waarbij vrijwel alle slaven omkwamen. Gedetailleerde informatie met betrekking tot de aantallen ingescheepte, overleden en verkochte gevangenen, de handelsgoederen waartegen slaven werden ingekocht, de ingescheepte goederen voor de overtocht, omstandigheden aan boord, organisatie van de slavenhandel etc. Overzichtlijsten met tabellen, bijlagen, geraadpleegde archieven, gebruikte afkortingen, een literatuur- en bronnenoverzicht, een register en een samenvatting in het Nederlands en Engels. Enkele zwart-witafbeeldingen zijn verspreid in het boek terug te vinden. De bijlagen vormen ruim een kwart van het boek. Het boek is het resultaat van het promotie-onderzoek van Leo Balai (bestuurskundige). Erg interessant boek over alles wat met slavenschepen te maken heeft. Lezers met interesse in slavernij en slavenschepen in het bijzonder zullen veel nieuwe informatie tegenkomen.


Jeugd fictie


Slegers, Marlies . Het leven van Sam de K. : brugklasser en diabeet
Het leven van Sam de K.Dit dagboek beschrijft de maanden oktober tot januari van Sam die diabetes type 1 heeft. Hij is het dagboek begonnen op advies van zijn psycholoog om zijn gevoelens op te schrijven. Zo wordt niet alleen het leven van een kind met diabetes beschreven, maar ook van een brugklasser die een start maakt op een nieuwe school. Marlies Slegers (1965) schrijft kinderboeken en columns. Ze schreef al eerder over diabetes in haar kinderboeken. Het is een leuk boek voor pubers met diabetes, ouders, hulpverleners en 'gewone jongeren' om te lezen, met herkenbare thema's betreffende puberteit en diabetes. Het is een leuk boek, humoristisch en fijn om te lezen. Het bevat wel veel medische termen die kinderen die weinig van diabetes weten, misschien niet meteen begrijpen. Typografisch is het boek vormgegeven als een handgeschreven tekst (in een goed leesbare schrijfletter) in een schrift (met liniëring). Verder zijn er nog kleine getekende stripjes en plaatjes in zwart-wit bij. Vanaf ca. 11 jaar.


Rosenberg, Natascha S.. Hallo kleine beer
Hallo, kleine beerGrote beer zegt kleine beer gedag, waarna ze samen gaan zwemmen, honing eten en slapen, ieder in zijn eigen bedje. Vierkant, stoffen prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties en een enkel voelelement: het hoofd van grote beer op het omslag is van zacht velours en kleine beer is een los, zacht knuffelbeertje. Hij hangt aan een rood leeslint dat aan de middennaad is bevestigd, waardoor hij op elke illustratie zijn plekje in de tekening kan innemen: in de boot, op een rond stukje klittenband en in zijn bedje. De paginagrote illustraties in frisse kleuren beslaan dubbele bladzijden en laten de drie situaties zien. In de twee- tot drieregelige tekst wordt die beschreven en staat in grote letters het geluid dat achtereenvolgens de vissen, de bijen en de slapende beertjes maken. Het is voor baby's iets te veel gevraagd om het kleine beertje in het bootje of bedje te schuiven of het te bevestigen op het kleine stukje klittenband (en weer los te krijgen!). Maar zo aan het leeslint is het beertje ook een grappige toevoeging, en zelfs zonder het kleine beertje bieden de vrolijke tekeningen voldoende mogelijkheden. Van dezelfde auteur verscheen ook 'Wat doet hondje Bas?'* en eerder 'Lammetje lief'**. Vanaf ca. 9 maanden.


Cousins, Lucy . Toet toet, Muis
Toet toet, MuisMuis en haar vrienden bespelen allerlei muziekinstrumenten. Dat maakt soms veel herrie! Klein, vierkant, hardkartonnen buggyboekje met twee afgeronde hoeken, een rood-geel gestreept riempje en een rode bevestigingsring, verschenen in de reeks 'Pret met Muis'*. Op elke pagina en soms in spread wordt een dier getoond dat een instrument bespeelt, met het geluid dat erbij hoort (pling plong bij de gitaar, plonk plonk bij de piano), tegen een gekleurde achtergrond. De verschillende achtergrondkleuren en de enthousiaste gezichtsuitdrukkingen geven het boekje een vrolijk en speels karakter. De ritmische geluiden als tekst en de afwisseling in de illustraties zorgen voor een prettig luister- en kijkritme. Een vrolijk en handzaam boekje voor oudere baby's en dreumesen, en voor alle fans van Muis. Vanaf ca. 1 jaar. BoekStart


Clough, Julie . Zeester
Zeester + ZeesterSterre Zeester staat altijd klaar voor iedereen. Ze ruimt rommel op en helpt verdwaalde visjes de weg terug vinden. Om haar te bedanken, sturen haar onderwatervriendjes haar een mooi zeeboeket. Klein plastic prentenboekje, uitgesneden in de vorm van een zeester, met golvende onderkant. De plastic pagina's van dit badboekje zijn gevuld met een laagje schuimrubber en mogen nat worden. De paginagrote, zwartomlijnde illustraties in vrolijke, felle kleuren zijn vrij vol en gedetailleerd maar door de vele contrasten zijn ze aantrekkelijk genoeg voor de doelgroep. Onder elke illustratie staat de vriendelijke, eenregelige tekst, golvend afgedrukt langs de onderrand. Bij het boekje wordt een knalgele plastic zeester geleverd, net als Sterre en met dezelfde oranje stippels, wat de herkenbaarheid (en zeker de badpret!) zal vergroten. In dezelfde uitvoering verschenen de badboekjes 'Dolfijn', 'Zeepaardje' en 'Octopus'*. Vrolijk badboekje voor baby's en dreumesen vanaf ca. 6 maanden. BoekStart. 


Jeugd non-fictie


Het grote taalboek
Het Grote Taalboek / OefenboekDit oefenboek, dat hoort bij 'Het grote taalboek - Overzicht' (2010)*, bevat opdrachten voor de groepen 6/7/8 van het basisonderwijs. Het overzicht is een compleet naslagwerk van het Nederlands taalonderwijs op de basisschool. Het oefenboek houdt dezelfde volgorde aan en biedt oefeningen aan die opklimmen in moeilijkheidsgraad. Het eindniveau is dat van groep 8, maar er is ook een hoofdstuk opgenomen met herhalingsstof uit de onderbouw. De oefeningen sluiten aan bij de eisen van de Cito-eindtoets en besteden extra aandacht aan de grammaticale regels. Met het oog op het vervolgonderwijs wordt een stevige basis gelegd voor het analyseren en begrijpen van verschillende tekstsoorten met passende schrijfopdrachten. In een los bijgevoegd antwoordenboekje** kunnen de leerlingen zelf hun opdrachten nakijken. Dit oefenboek is geen werkboek. Leerlingen moeten de oefeningen dus in een schrift uitwerken. De vormgeving is kleurig en overzichtelijk. Docenten en leerlingen die gebruik maken van 'Het grote taalboek - Overzicht' kunnen met dit oefenboek toetsen of de geleerde stof ook werkelijk is ingedaald. In dezelfde opzet verscheen 'Het grote rekenboek', met een oefenboek***. Voor volwassenen met Nederlands als tweede taal en jongeren vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.


Jong & ouder : tien portretten van moeders onder de twintig
Jong & OuderIn het kader van het project 'Generaties' van de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Ontwikkelingspsychologie) hebben twee journalistes interviews gehouden met 'tienermoeders' (18-21 jaar) over hun ervaringen tijdens de zwangerschap en na de geboorte van hun kind. De tien gesprekken gaan onder meer over hun voorgeschiedenis, de rol van de vader, de (vaak negatieve) reacties van mensen om hen heen en de steun van ouders, familie en hulpverleners. Duidelijk wordt dat er zowel overeenkomsten als verschillen zijn wat betreft achtergrond en problemen van deze jonge vrouwen. In de nabeschouwing commentaar van een ontwikkelingspsycholoog. Achterin een uitgebreide lijst met instellingen en websites voor jonge moeders. Het boek is zeer verzorgd uitgevoerd in een vierkant formaat met een harde kaft. Bij elk interview staat een mooie paginagrote kleurenfoto van moeder en kind. De verhalen van deze 'tienermoeders' zijn informatief voor jonge moeders, hun familie, vrienden, hulpverleners en voor een ieder die er belangstelling voor heeft. Vanaf ca. 16 jaar.


Luisterboeken


De stille zonde / Lieneke Dijkzeul
De stille zonde (digitaal boek)Integrale weergave van het gelijknamige boek* (op mp3-cd), voorgelezen door de auteur zelf. Tijdens een reünie wordt de leraar Engels vermoord. Er zijn geen getuigen en de politie kan geen motief vinden. Oud-leerling David wordt op straat gezet als hij de zwangerschap van zijn vriendin niet accepteert. Meteen daarna zoekt hij contact met Eva, een jonge moeder. De politie vermoedt dat David meer weet van de moord, maar kan niets bewijzen. Intussen maakt de egocentrische David het leven van Eva tot een hel. Een spannend verhaal waarin veel aandacht is voor het privéleven van de hoofdrolspelers. Inspecteur de Vegter heeft moeite met het opbouwen van een nieuw bestaan na de dood van zijn vrouw. Eva heeft onverwerkte problemen uit het verleden en David heeft geheimen. Bij elke ondervraging zijn er heel kleine aanwijzingen; de ontknoping is echter een grote verrassing. Heel mooi verteld met veel aandacht voor details. De schrijfster is vooral bekend vanwege de vele kinderboeken van haar hand.


Fantasia : luisterboek / Geronimo Stilton
FantasiaIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door de Vlaamse acteur Warre Borgmans. De muis Geronimo Stilton vindt op zolder een muziekdoos. Deze leidt hem naar een gouden trap, die hem door zeven fantasielanden voert om, met hulp van pad Prulletje Prulschrijver en de muziekdoos, te proberen de feeënkoningin te bevrijden. Fantasieverhaal waarin sprookjes, legendes, mythologische en historische verhalen herkenbaar zijn. De rode draad is vriendschap. De vlot lopende tekst bevat soms ook moeilijke woorden. Het boek werd verkozen tot Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden (2008) en werd bekroond met de Karel Verleyenprijs 2008 (7-9 jaar). Borgmans leest het verhaal vlot, goed verstaanbaar met veel inlevingsvermogen. De door hem gebruikte stemmetjes en bijpassende geluidseffecten maken er een dynamisch luisterverhaal van. Vanaf september 2011 reist de schrijver van de vele spannende en succesvolle kinderboeken met zijn voorstelling 'Fantasia, de giga grote muisical'** door Nederland. Vanaf ca. 8 jaar. MLP. *2010-23-4359 (2010/39). **Fantasia : de giga grote muisical: 2011-06-2460 (cd).


DVD speelfilms


Zone stad
Zone Stad - Seizoen 6 De Vlaamse politieserie 'Zone stad' (2003-2011) speelt zich af in het centrum en de haven van Antwerpen. Hoofdinspecteur Tom Segers (Guy Van Sande) en zijn mensen van het politiebureau krijgen te maken met allerlei misdaden die verbonden zijn met het grotestadsleven, zoals drugsdeals, moord, familiedrama's en verkrachtingen. Daarnaast spelen ook het privéleven van de politiemensen en hun onderlinge relaties een rol in de serie. Er zijn per aflevering meerdere verhaallijnen en daarnaast een rode draad per seizoen. De serie is gemaakt met medewerking en logistieke ondersteuning van Stad Antwerpen en Politie Antwerpen. Onderwerpen in seizoen 1 (2003-2004) zijn onder meer een gewapende drugsbende, een vluchtmisdrijf, een diamantsmokkel en een bankoverval; 13 afleveringen zonder extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik (bron: www.kijkwijzer.nl). Uitgezonden door de TROS. Seizoen 1 tm 6


Rundskop
Rundskop Het speelfilmdebuut uit 2011 van Michaël Roskam, die eerder korte films maakte, is geïnspireerd op de moord in 1995 op de Vlaamse veearts Karel Van Noppen die optrad tegen illegale groeihormonen in de vetmesterij. Jacky Vanmarsenille is een jonge veeboer die via een malafide veearts in contact komt met een hormonenhandelaar. Nadat een politieagent is vermoord wordt Jacky via een jeugdvriend geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis in zijn jeugd. Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts (My queen Karo; De bende van Oss) trok extra aandacht omdat hij voor deze rol 27 kilo aankwam en hard trainde om een supergespierd lichaam te krijgen. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 26-5-'11) concludeert: 'Roskam haalt misschien iets te veel overhoop, maar het persoonlijke drama van de verknipte Jacky hakt er ondubbelzinnig in. Vooral dankzij de grandioze vertolking van Schoenaerts.' Joost Broeren (Filmkrant mei '11): '(...) Een langgerekte flashback in het hart van de film zet het personage in een nieuw licht, en verschuift de intentie definitief van het misdaadverhaal naar de broeierige, impressionistische karakterstudie die de film eigenlijk is. (...) een overdonderend speelfilmdebuut (...)'. Met een fotoboekje en extra's, waaronder drie korte films van de regisseur. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik, drugs- en/of alcoholgebruik.


Dance Academy
Dance Academy - Seizoen 1Australische dansserie over Tara Webster (Xenia Goodwin) een tiener met de ambitie om een primaballerina te worden. Ze reist naar Sidney om auditie te doen bij de meest prestigieuze dansschool, de National Dance Academy. Hier ontmoet ze vijf andere tieners met wie ze vriendschap sluit en allerlei avonturen beleeft. Vriendschap, jaloezie maar zeker ook de liefde spelen een belangrijke rol. Dit afgewisseld met mooie dansscènes. De serie wordt uitgezonden op Zapp en is zeer populair bij de jeugd. Gebruikers van de IMDB geven maar liefst 8 sterren. Seizoen 1, dl. 1 en 2. Vanaf ca. 10 jaar.
DVD non-fictie


Oostwaarts!
VPRO-televisieserie over wat ooit Oost-Europa heette. De presentator Jaap Scholten (1963) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij schreef o.a. 'Kameraad Baron'* over de vernedering van aristocraten in Transsylvanië door de communisten. Hiermee won hij de Libris Geschiedenis Prijs 2011. De serie behandelt in zes afleveringen: de Transsylvaanse aristocratie; Servië; Albanië; Roemenië; Bulgarije; Montenegro. Thema's zijn o.a. de grootscheepse emigratie uit Bulgarije en de berenjacht van dictator Ceausescu. De serie wil inzicht geven in het leven in die landen door deskundig commentaar bij de vaak indrukwekkende beelden. Boeiend voor ieder die verleden en heden van dit deel van Europa wil kennen en begrijpen. De sfeer getuigt van melancholie en heel voorzichtig optimisme. Wat vooral aanspreekt zijn de interviews met gewone burgers. Dat is ook de kracht van de tv-serie 'Van Moskou tot Moermansk'** van Jelle Brandt Corstius over Rusland. In kwaliteit doen beide series niet voor elkaar onder. Bij de dvd zit een klein boekje met korte inleidingen op de afleveringen. Interessant mede door de huidige belangstelling voor de geschiedenis van Oost-Europa en het dagelijks leven daar.


Mijn leven in balans : Ja, nu ga ik het anders doen!
Trainingsprogramma om richting te geven aan je leven op twee dvd's en een E-boek. Het is de weergave van een onlineprogramma (www.livingplan.com). Het doel is dat je je eigen levensscript gaat schrijven, dat uiteindelijk de vorm krijgt van een reclamefilmpje over jezelf. In deel 1 tot en met 13 word je stap voor stap meegenomen door de auteur om helder te krijgen wat je in de nabije toekomst wilt gaan realiseren. In deel 14 schrijf je samen met de auteur je levensscript. Deel 15 tot en met 17 geven vier krachtige methoden om je levensscript tot leven te brengen. Het trainingsprogramma dat is ontworpen om het welzijn en de levensvreugde te verhogen, te ontdekken waar je warm voor loopt en hoe je dit kunt bereiken, wordt o.a. door coaches ingezet om mensen van werk naar werk te brengen en bij re-integratie. Het programma inspireert om zelf na te denken over oplossingen voor het leven. De tekst van de het hele programma is terug te lezen in het E-boek, waaraan 26 vragenlijsten zijn toegevoegd. Het programma kan zowel door professionals als individuen worden gebruikt. De technische afwerking is zeer goed.


Bluray


Being John Malkovich / John Cusack
Being John MalkovichEen zwarte komedie uit 1999 van Spike Jonze (Where the wild things are; Adaptation). Een uitgerangeerde poppenspeler klust bij als archivaris op de zevenenhalfste verdieping van een kantorencomplex in Manhattan. Achter een archiefkast ontdekt hij bij toeval een geheime doorgang naar het hoofd van acteur John Malkovich. In de hoofdrol John Cusack (Shanghai; 2012) en verder onder meer Cameron Diaz en Catherine Keener. John Malkovich speelt een fictieve versie van zichzelf. Deze debuutfilm werd goed ontvangen. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 30-03-'00): '(...) een lange aaneenschakeling van vondsten, vondstjes en running gags. Soms briljant, soms flauw. Vol vaart, ingenieus in beeld gebracht door Lance Acord, en ondersteund door een fraaie soundtrack van Carter Burwell.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 30-03-'00): '(...) een genot om naar te kijken, vooral vanwege het absurde, geestige en intrigerende plot. Zelden is zoveel superieure onzin zo succesvol in een film verwerkt.' Genomineerd voor drie Oscars. Met extra's. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, grof taalgebruik. Aangeboden op dvd: 2000-42-8-374.


The Big Lebowski / [starring] Jeff Bridges
Big Lebowski, TheEen misdaadkomedie uit 1998 van de broers Joel en Ethan Coen (o.a. Raising Arizona; O brother where art thou?; Fargo) met in de hoofdrollen Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi en John Turturro. Op een kwade middag bevuilen gangsters het favoriete vloerkleed van levensgenieter en bowler Jeff Lebowski, alias The Dude, en eisen veel geld. Langzamerhand wordt het The Dude duidelijk dat er twee Lebowski's in Los Angeles wonen en gaat hij op zoek naar zijn rijke naamgenoot om een schadevergoeding te vragen. Voor hij het goed in de gaten heeft zit hij tot zijn nek in de kidnappingszaak van het jaar. Cinema.nl geeft alle 5 sterren: 'Bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude' Lebowski (Bridges) is 'the laziest man of Los Angeles County'. Bandieten die hem aanzien voor een oude rijkaard met dezelfde achternaam leveren hem een streek, waarop The Dude - aangespoord door zijn bowlingvrienden Walter (Goodman) en Donny (Buscemi) - verhaal gaat houden bij de Big Lebowski. Het uit de hand lopen van deze situatie wordt spetterend verbeeld, met sterke, humoristische typetjes, hallucinogene droomsequenties en wonderbaarlijke dialogen. Een van de beste films uit het imposante oeuvre van de broers Ethan en Joel Coen.' Met veel extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebr. Aangeb. op dvd: 2002-36-8-405. Met eenmalig te gebruiken digital copy voor overzetting naar pc, vervolgens naar ipod, iphone etc.


Games


Just Dance 3Just dance 3
Zoals de naam al aangeeft heeft Just Dance 3 twee voorgangers. De game heeft een ruim aanbod aan dansnummers uit diverse genres, waaronder pop, rock en dance. In het scherm verschijnen coaches, waarvan je de bewegingen zo precies mogelijk na moet doen. Hoe beter je dit doet, hoe meer sterren je verdient, waardoor je extra nummers vrijspeelt. De lat ligt niet zo heel hoog, waardoor de game, ook voor de minder bedreven dansers, goed te spelen is. Wanneer je met meerdere personen danst, volg je elk je eigen coach met zijn eigen bewegingen. Je kan met maximaal vier personen tegelijk dansen. Met de 'just create' modus dans je je eigen choreografie die je op kan slaan en later weer terug kan kijken en dansen. Het spel is in het Nederlands. Just Dance 3 is bij uitstek een partygame voor iedereen die van dansen houdt. Het is kleurrijk, vrolijk en goed voor uren dansplezier. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.


The Black Eyed Peas experience
The Black Eyed Peas ExperienceThe Black Eyed Peas is een Amerikaanse hiphop-band uit Los Angeles. De groep bestaat momenteel uit will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en Fergie. Spelers kunnen met het spel niet alleen meezingen, maar ook meedansen. Door met de Wii afstandsbediening in de hand de danspassen na te doen krijg je punten. Het spel bevat 24 nummers, allemaal uptempo hits zoals 'Boom Boom Pow', 'I Gotta Feeling', 'Pump it' en 'Don't Stop the Party'. Het spel is vooral leuk voor groepjes, tijdens een familieavond of een feestje. De echte dansfanaten gaan waarschijnlijk voor deze titel voor de Kinect* (XBOX 360), waarbij de camera alle danspassen registreert in plaats van enkel de afstandsbediening zoals bij de Wii. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik, seks. *zie de a.i.'s AVM deze week.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers