donderdag 17 november 2011

Highlights week 48


Volwassenen fictie


Tineke Beishuizen. Lot
LotLots moeder belandde als mooie jonge zwangere vrouw voor de rest van haar leven in een rolstoel, nadat ze hulpeloos was achtergelaten na een brommerongeluk. Nooit heeft ze iemand willen vertellen wie er betrokken was bij het ongeluk, en wie de vader van Lot is. Zelfs niet als dat uiteindelijk leidt tot een breuk met haar dochter Lot, die niet wil berusten in het geheim van haar moeder. Het laatste jaar van haar moeders leven heeft Lot geen contact meer met haar moeder. Als Lot op 27-jarige leeftijd haar moeder plotseling verliest, gaat ze op zoek naar haar vader door in het verleden van haar moeder te graven. De charmante Alexander, een oud-klasgenoot van haar moeder, zet haar op een spoor, waardoor ze een oude verschrikkelijke misdaad ontdekt die met haar moeders geheim te maken heeft. Door deze ontdekking loopt ook Lot gevaar. Vlot leesbaar ik-verhaal, dat rustig voortkabbelt tot een climax, die toch nog spannend is. Dit 'Spoorloos'-verhaal is de zevende roman van de Libelle-columniste. Voor liefhebbers van vrouwenthrillers. Normale druk.


Luca di Fulvio. De trap naar Dionysos
De trap naar DionysosIn 1899 wordt de heroïneverslaafde politie-inspecteur Milton Germinal voor straf overgeplaatst naar een van de sloppenwijken van Londen. Hij moet er de rust zien te bewaren onder de arbeiders van de suikerfabriek daar, die in huurkazernes in de wijk wonen. Juist dan is een groot circus in de stad met veel wonderlijke figuren en een mechanische man, die voor grote opwinding zorgen onder de ontevreden arbeiders. Dat resulteert in een opstand, waarna vier wrede moorden plaatsvinden, vaak op vrouwen van aandeelhouders van de suikerfabriek. De moordenaar lijkt steeds Germinal uit te dagen met verwijzingen naar de mythische god Dionysos die de vroege dood van zijn moeder wilde wreken. Van de Italiaanse auteur (1957) verscheen eerder het goed besproken 'De Tinseltown maffia'*. Zijn tweede historische thriller is goedgeschreven, uitstekend opgebouwd, spannend en schetst een raak beeld van het leven in een 19e-eeuwse sloppenwijk en het lot van fabrieksarbeiders, met een opvallend goed sfeerbeeld van het laat-Victoriaanse Londen. Goede vertaling. Kleine druk. *2010-27-2835 (2011/11).


John Grisham. Het proces
Het procesAls hij doordraait op zijn grote kantoor, vindt de jonge advocaat David Zinc werk bij een tweemans-advocatenkantoor waar ethiek niet hoog in het vaandel staat. Bij toeval opent het kantoor een aanval op een groot farmaceutisch bedrijf waardoor David, die nog nooit in een rechtszaal stond, ineens tegenover de meest gehaaide advocaat van zijn voormalige bedrijf staat. Ook in deze nieuwe Grisham staat een sympathieke David! tegenover een ijzige Goliath. Al na enkele bladzijdes voelt de liefhebber van legal thrillers zich een met David en zijn vrienden en zal het boek niet meer weg kunnen leggen. En dat mag knap genoemd worden van deze wereldvermaarde auteur die al twintig jaar voornamelijk rechtbankthrillers schrijft. Het taalgebruik is niet moeilijk. Het verhaal, hoewel wat zoet eindigend, is boeiend tot de laatste bladzijde. Paperbackeditie, normale druk. Zie voor de gebonden editie a.i.'s deze week.


Kate Harrison. Op de koop toe
Op de koop toeDe drie vrouwen, bekend uit 'Koopwoede'* (2009), pakken de draad in hun leven weer op. Emily probeert haar zoontje alleen op te voeden, rijke vriendin Grazia herneemt haar leven na de dood van haar man en de intelligente Sandy zet haar mysterie shopper-bedrijf zelfstandig met de vaardige hulp van haar vriendinnen voort. Zo tegen kersttijd is er voldoende werk. Maar dan volgt de ene na het andere 'tegenslag', zoals een onverwachte zwangerschap, financiële troubles, relatieproblemen. Tussendoor zorgt een nieuwe medewerker voor een flinke portie spanning. Schrijfster Kate Harrison, journaliste en maker van televisieprogramma's, heeft een levendige fantasie en een goede pen, zodat er een aantrekkelijk, romantisch, humoristisch én spannend verhaal ontstond (in de trant van Sophie Kinsella's Shopaholics boeken). Aanrader binnen dit lichtere genre. Kan uitstekend zonder kennis van het vorige deel worden gelezen. Normale druk. *2009-24-0389 (2009/49).


Karin Kuiper. De camping: roman
De campingCindy en Ralph zijn vastgelopen in hun relatie en proberen via een sprong naar Frankrijk hun verhouding nieuw leven in te blazen. Op hun camping is het hard werken vanwege de uiteenlopende gasten, onder wie veel eenoudergezinnen, en door achterstallig onderhoud. Kleine drama's als liefde, ontrouw, ziekte en drank geven het leven op de camping kleur. In flashbacks wordt de ongelukkige voorgeschiedenis van Cindy en Ralph geschetst. Hoewel de term 'hel' in de subtitel op het omslag overdreven is, weet de auteur (1963) een mooi en soms ook spannend tragikomisch verhaal in de derde persoon neer te zetten met hilarische en droevige gebeurtenissen. Een speciale gast zorgt voor extra spanning en problemen in diverse relaties. De schrijfster, weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon, is mediator en coach. Zij werd bekend door haar bestseller 'Je mag mij altijd bellen', over de rouwperiode in de eerste jaren na haar mans dood. Dit is haar geslaagde, lichtvoetige romandebuut. 


Michael Ondaatje. De Kattentafel
KattentafelDe Canadese dichter en schrijver (1943) werd in 1992 wereldberoemd met zijn (later verfilmde) roman 'The English patient'. Zijn meest recente boek wordt gebracht als een autobiografische herinnering, maar is dat nadrukkelijk niet, hoewel Ondaatje net als zijn hoofdpersoon Michael (of Mynah) aan het begin van de jaren vijftig per schip van Sri Lanka naar Engeland voer. Tijdens deze reis leert Mynah de overige passagiers en hun soms bizarre levensgeschiedenissen kennen, zoals een barpianist, een belezen man van de wereld en een geheimzinnige gevangene naast de twee jongens die Mynahs vrienden op zee worden. Het is deze combinatie van Bildungsroman, fantasierijke biografieën en jeugdige melancholie die de ruggengraat van dit boek vormt; de inzichten en de verdere levensgeschiedenissen van de terugkijkende Mynah vormen bijna meer een voetnoot dan een completering van het beeld. Een prachtige roman, niet per se apart of vernieuwend, maar van een kwaliteit en een levensgevoel waarvan je nooit genoeg hebt.


Lars Rambe. Sporen op het ijs
Sporen op het ijsOok in een rustig stadje als Strñgnäs, nabij Stockholm, gebeuren soms vreselijke dingen. Zo zijn in 1965 in een wak in het ijs een jonge vrouw en een ontsnapte psychiatrische patiënt dood aangetroffen. In 2005 onderzoekt Fredrik Gransjö, journalist van de plaatselijke krant, het voorval. Hij schrijft immers een artikelenreeks over de omstreden, intussen gesloten kliniek waaruit de man ontsnapt is. Tevens verkoopt de gemeente de gronden van de pas gesloten militaire kazerne in snel tempo. Als op een dag een zwaar auto-ongeluk zonder vindbaar slachtoffer, een moord en een inbraak gebeuren, lijkt alles verband met elkaar te houden. De alziende verteller bouwt de ingenieuze plot op met tientallen puzzelstukjes, die afwisselend uit 1965 en 2005 stammen. De lezer leeft geboeid mee met de geloofwaardige personages van vlees en bloed, die treffend in hun werk en in hun privéleven getypeerd zijn. Rustig legt de verteller de puzzel voor de lezer uit. Eerste in het Nederlands vertaalde roman van de Zweedse auteur. Met plattegrond en lijst van personages voor in het boek. Zie ook http://www.larsrambe.se (Zweeds, Nederlands en Engels). Kleine druk.

Volwassenen non-fictie


Peter d'Hamecourt. Vladimir Poetin: het koningsdrama
Vladimir Poetin  Het koningsdramaRusland heeft een eeuwenlange traditie van bijna absolute monarchen, die met hun volgzame entourage de postjes en de rijkdom onder elkaar verdelen. Wie protesteert, vliegt naar Siberië, zoals Chodorkovski mocht en mag ondervinden. Dit was zo tijdens de tsaren, dit was ook zo tijdens Lenin en Stalin en het is nu opnieuw zo sinds de 'kroning' van Poetin door Jeltsin op 31 december 1999. De meerderheid van de bevolking lijkt hierin te berusten: zij verkiezen 'law and order' boven onzekerheid en onrust. Dit is de kern van dit boek. De auteur heeft een bijzonder vlotte pen, kent eindeloos veel feiten en roddels, bedenkt zelf fictieve dialogen om alles nog spannender te maken. Een biografie is het niet, de chronologische lijn ontbreekt totaal, structuur zit er ook niet in. We vernemen weinig over Poetins jeugd, over zijn verblijf in Dresden/DDR (1985-1989) als hoofd van de KGB, over zijn talenkennis. Doorheen de chaos van de details krijgen we wel een beeld van de gebeurtenissen in Rusland tussen 2000 en 2011 en weten we dat Poetin van 2012 tot 2024 opnieuw president zal zijn. Kleine druk.


Tineke Zwijgers. Spannende paden: wandelingen langs sagen en legendenSpannende paden
On Track heeft reeds vele recreanten aan zich weten te binden via de crossmediale opzet van de routegidsen en via de website www.ontrack.nl. Een inlogcode in de gidsen geeft toegang tot de meest actuele versie van de routes, gedetailleerde topografische routekaarten en aanrijroutes voor de startpunten, en voor deze wandelgids ook de routebeschrijvingen. Wat in deze gids resteert, zijn de 'opwarmertjes' voor zestien rondwandelingen verspreid over het land, variërend van 6 tot 22 kilometer. Deze wandelingen leiden langs locaties waar sagen en legenden zijn ontstaan en nog altijd voortleven. Zo verhalen de routes over de reuzen Ellert en Brammert in Drenthe, de heks van 's Heerenberg en Gloeidende Gerrit in Gelderland, en over de Bokkenrijders in Brabant. Sfeervol worden de sagen en legenden ingeleid. De foto's en de vormgeving van de gids voeren daarbij de spanning op. De gids meldt van elke route het adres van het startpunt, enkele weetjes en tips voor eet-, drink- en overnachtinggelegenheden. Met register en een inleiding over de spanning die de sagen en legenden oproepen. Aantrekkelijk uitgevoerde wandelgids, waarbij de routebeschrijvingen via een website toegankelijk zijn. De inlogcode hiervoor is meermalen te gebruiken.


Jean-Pierre Wybauw. Alle basics over chocolade
Alle basics over chocoladeMeester-chocolatier Jean-Pierre Wybauw is consultant in chocolade en suikerwaren, schrijft voor culinaire magazines en publiceerde eerder al succesvolle boeken over chocolade. Hij wil graag zijn passie en jarenlange ervaring met een groot publiek delen. Het eerste deel is theoretisch, de rest bevat recepten en terminologie. Op een overzichtelijke manier geeft de auteur informatie over verschillende soorten chocolade, de samenstelling en de fabricatie ervan, de kwaliteit, de gemiddelde voedingswaarde, de trends bij pralines en het succes van de Belgische praline. Dan volgt een deel met recepten van pralines, truffels, noga, muffins, koekjes en taarten, chocoladefiguren enzovoort. Enige basiskennis en handigheid worden voorondersteld. Het beknopt overzicht met de meest gebruikte termen is praktisch, maar richt zich toch tot professionelen of gepassioneerde chocoladehobbyisten. Voor de leken onder ons is het wel interessant om te ontdekken hoe pralines en andere verfijnde creaties tot stand komen. Het boek werd compact uitgegeven met paginagrote kleurenfoto's. Hardcover in klein formaat. Register


Samenwerkingscollectie


Leo de la Houssaye. Naar een nieuwe sterrenwijsheid
Al jong kwam Leo de la Houssaye ( 1928-2009 ) met de astrologie in aanraking. De ontmoeting met de antroposofie en met het werk van Willi Sucher en Rudolf Steiner gaf zijn zoektocht een spirituele wending. Zijn onderzoek richt zich niet meer zozeer op hoe de kosmos ons leven bepaalt, maar meer omgekeerd, op wat wij mensen door onze strevingen en daden voor de geestelijke kosmos kunnen betekenen. Dit is af te lezen aan de sterrenconstellatie aan het eind van het leven. Dit interessante boek is een uitwerking van de vele voordrachten die de schrijver heeft gehouden. In de eerste hoofdstukken beschrijft hij op boeiende wijze o.a. de geschiedenis van de astrologie en het ontstaan van de geboortehoroscoop. Aan de hand van voorbeeldhoroscopen van onder meer Pascal, Michelangelo en Henri Dunant legt hij een nieuwe relatie tussen mens en sterrenbeeld en doet Rudolf Steiner zijn intrede. Achterin vinden we naar aanleiding van de voetnoten een uitgebreide literatuurlijst. Al met al een aardige uitgave waarin zowel de astrologie als de antroposofie goed tot hun recht komt


André Schriffrin. De boekenbusiness: hoe het grote geld het boekenvak en het leven heeft veranderd
Uitvoerige schets door de bekende uitgever van Pantheon Books (1935) van de ontwikkelingen in het uitgevers- en boekverkopersvak in de Verenigde Staten, en met tevens aandacht voor vergelijkbare ontwikkelingen in Europa. De door fusies en overnames steeds grotere uitgeversconglomeraten en boekhandelsketens blijken steeds meer gericht op winstoogmerken, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de wereld van amusement. Daardoor is er steeds minder ruimte voor publicatie van studies en letterkundige fictie, met als gevolg ernstige schade aan de cultuur. Het contraproductieve resultaat van te grote risicovolle voorschotten aan top auteurs en publieke figuren hebben de rendementen van uitgevers verlaagd en de salarissen van de directies exorbitant verhoogd. Een vergelijking met de bankencrisis dringt zich op. Aan dit onthullende egodocument is een hoofdstuk toegevoegd over de Nederlandse boekenmarkt van de zeer deskundige oud uitgever Laurens van Krevelen. Een index ontbreekt helaas. Onthullend en schrikbarend overzicht van gevolgen van concentraties in de boekenuitgeverij en boekendetailhandel.


Jeugd fictie


Prins, Ruben . Het geheim van de vergiftigde hond
Het geheim van de vergiftigde hondWanneer Senna, de hond van Mike, volgens de dierenarts vergiftigd is, gaan Mike en Mo op zoek naar de dader. Al snel blijkt dat het gen gestoorde hondenhater is. Ze ontdekken namelijk een vervuilde sloot. Maar wie veroorzaakt de vervuiling? Een spannend verhaal in de serie 'Geheim' dat onafhankelijk van de andere gelezen kan worden. Het is verdeeld in 22 korte hoofdstukken, die in een vlotte stijl met veel dialogen zijn geschreven. Bevat veel zwart-wittekeningen die met grijstinten ingekleurd zijn en een aanvullend beeld van het verhaal geven. Hoewel er wat veel onwaarschijnlijkheden in het verhaal zitten, is het een spannend verhaal dat de lezer in een keer uit wil lezen. Vanaf ca. 8 jaar.


Carlain, Noe. De nieuwe dino’s
Van de tyranosaurus naar de inspectosaurus (schoolinspecteur) of van de tricaperatops naar de roltrapperatops. In dit langwerpige boek wordt een twintigtal moderne en geestige dino's geïntroduceerd. Elke 'dino' is groot en kleurrijk uitgebeeld over twee pagina's en wordt toegelicht in een kort tekstblok. Daarnaast geven tekstballonnetjes vaak ironisch commentaar. Alledaagse voorwerpen en personages staan model voor plezierige ervaringen, zoals de kerstmannosaurus en de bibliothecus of voor groot en klein kinderleed, zoals het luizosaurusje en de tandartsosaurus. Ook de dubbelzinnige gevoelens die de komst van een babysaurus met zich mee kan brengen, komen aan bod. Naast elke naam staat een klein silhouet van de dino naast het silhouetvan een kind om het formaat aan te geven ten opzichte van deze meest verschrikkelijke dino: de kindosaurus. Voor het jonge kind zijn vooral de kleurrijke afbeeldingen en de details interessant. Het ironisch commentaar biedt oudere kinderen en de voorlezer veel plezier. Voor alle (voor)lezers zijn de originele associaties inspirerend om nieuwe variaties op het thema te bedenken. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 
jaar.


Ruggenberg, Rob . IJsbarbaar
IJsbarbaarHet is 1624 wanneer de Inuït Nunôk (13) wordt ontvoerd in Groenland en door plunderende zeelui naar Holland meegenomen. Hij wordt verkocht aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar; laten zien hoe je rauw vlees eet. Maar Nunôk wil terug naar Groenland, naar zijn vriendinnetje Orpa, en ontsnapt. Hij komt terecht bij walvisvaarders. Sfeervol opgetekend historisch, deels waargebeurd, avonturenverhaal waarin je je goed kunt inleven in de vreselijke ontberingen die Nunôk moet doorstaan. Aangrijpend en spannend is de slotpassage, waarin hij met een ijsbeer vecht en geholpen wordt door zijn grootste tegenstander op de Blauwe Duyf. Het met vaart geschreven boek bestaat uit drie delen. Deel een speelt zich af in Groenland, het tweede deel op reis naar Nederland en het leven daar, het derde 
deel op de IJszee en in Groenland. Met achterin een epiloog, verantwoording en woordenlijst. Op het spannende omslag is Nunôk in gevecht met een ijsbeer met op de achtergrond een groot zeilschip. Voor zijn debuut 'Het verraad van Waterdunen' (2006)* kreeg de auteur een Vlag en Wimpel. Vanaf ca. 12 jaar.


Pressler, Mirjam . Een boek voor Hanna: een jonge joodse vrouw in de hel van Theresienstadt
Een boek voor HannaNet voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog krijgt Hanna (14) de kans om Leipzig te ontvluchten en naar Denemarken te gaan. Ze wordt ondergebracht bij een gastgezin, evenals verschillende andere meisjes. Ze probeert daar een nieuw leven op te bouwen. Wanneer de Duitsers Denemarken binnenvallen, wordt Hanna gearresteerd en naar Theresienstadt gedeporteerd. Dan wordt elke dag een strijd op leven en dood. Zal Hanna de oorlog overleven? De Duitse schrijfster is bekend door haar vele kinderboeken, vaak bekroond en kreeg de Deutscher Bücherpreis en Deutscher Jugendliteraturpreis voor haar oeuvre. Ze schreef 'Groeten en liefs aan allen' (2009) over de geschiedenis van de 
familie van Anne Frank. In haar nieuwste roman tekent ze op een onthutsend eerlijke manier het leven van Hanna. Schrijnend en diep triest is haar leven in het doorgangskamp. De schrijfster weet op een bijzondere manier te boeien door de ervaringen van Hanna te verwoorden, en deze af te wisselen met hoofdstukken vanuit een ander personage. Deze cursief gedrukte hoofdstukken maken het beeld van Hanna compleet. Knap opgebouwde roman in een prachtige schrijfstijl. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Scheihing, Raul Sahez . Stomme sommen : mijn boek over discalculie
Stomme sommen / druk 1Bijna vierkante uitgave over het leren omgaan met en het leren hanteren van dyscalculie. Het verhaal is persoonlijk omdat Raúl heel feitelijk en heel gedetailleerd vertelt over zijn schoolloopbaan en over de problemen die hij hierin op rekengebied tegenkomt. In het ene hoofdstuk is de 12-jarige Raúl aan het woord (waarbij het niet alleen over rekenen gaat) en in het andere hoofdstuk reflecteert zijn moeder hierop. In elk hoofdstuk wordt een actieve verbinding gelegd met de lezers: zij worden uitgenodigd om te reflecteren, mee te denken, en om in tekstwolkjes eigen ervaringen, gedachten en inzichten te noteren. In die zin kan er gesproken worden over een informatief werkboek, met veel praktische gebruikskwaliteiten. De informatie is nergens écht specialistisch. In begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat een kind met dyscalculie op leergebied meemaakt en waar het in de lespraktijk mee te maken krijgt, kan krijgen, zou moeten krijgen. Er is aandacht voor de rol van het kind zelf, van de leerkracht en van de ouders. Er is oog voor nauwkeurige diagnose. Naast leer- en rekentips wordt er ingegaan op faalangst. Met internetlinks. Eenvoudige vormgeving, geheel in een blauwe kleur, met kleine gestileerde illustraties. Voor kinderen met dyscalculie vanaf ca. 9 t/m 12 jaar. Bevat invulopdrachten. Een van de weinige jeugdboeken over dyscalculie. 


Rigg, Annie . Feest in de keuken
Feest in de keuken!Gezellig bakboek voor kinderen vol met zoete en hartige bakrecepten, speciaal voor de laatste maanden van het jaar. Met winterse koekjes, kerstkoekjes en kerstgebak, grappige marshmallowsnoepjes of figuurtjes van marsepein, chocotruffels, fudge, broodjes, gebak zonder oven, zoute stengels en nog veel meer. Er is voor elk wat wils; ook kleuters kunnen meehelpen. Aantrekkelijk boek met paginagrote en kleinere foto's van de bakresultaten en van bezige kinderen (in alle kleuren) die lekker samen bezig zijn of trots hun zelfgemaakte heerlijkheden tonen. Met de ingrediëntenopgave vetgedrukt in de rechtermarge, de handelingen genummerd en waar nodig aangegeven dat hulp van een volwassene nodig is. Die volwassene moet wel enige kook/bak-ervaring hebben. Er worden grappige koekjesuitsteekvormen gebruikt. Achter in het boek is een alfabetisch receptenregister opgenomen. Goed vertaald. De ingrediënten en keukengerei zijn overal verkrijgbaar. Een leuk en inspirerend boek voor ouders en verzorgers om samen in het winterseizoen met kinderen lekker bezig te zijn. Onder begeleiding geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar; zelfstandig te gebruiken vanaf ca. 8 jaar.


Hauck, Eva . Kosteloze knutsels met textiel
Kosteloze knutsels met textielEen breed arsenaal aan werkstukjes die door kinderen gemaakt kunnen worden. Voor het merendeel bestaan ze uit materialen die niet of nauwelijks wat kosten. De mogelijkheden en technieken zijn zeer uitgebreid: verven, weven, breien, haken, vilten, borduren, drukken, naaien - van alles komt aan bod. Het leuke is bovendien dat alle hier getoonde voorbeelden door kinderen zelf zijn gemaakt. De werkstukjes zijn bovendien heel divers en voor elk wat wils, van poppenschoentjes tot knikkerzak en van een kwartetspel tot gevlochten armbandjes. Alle technieken worden met behulp van kleurentekeningen uitgelegd, maar het taalgebruik is wat aan de moeilijke kant voor kinderen en zeker voor de allerkleinsten. Ook worden niet altijd exacte hoeveelheden aangegeven, hetgeen wel eens voor verwarring kan zorgen. Ondanks deze minpuntjes voor leerkrachten en iedereen die met kinderen werkt een fijne bron van inspiratie, niet in het minst door de enorme verscheidenheid. Aantrekkelijke uitgave door de vele, vaak paginagrote kleurenfoto's. Eerder verscheen van dezelfde auteur 'Kosteloze knutsels voor kinderen'* (2010). Kinderen vanaf ca. 10 jaar kunnen met dit boek zelf aan de slag; kinderen vanaf ca. 5 jaar zullen soms wat hulp en uitleg nodig hebben


Luisterboeken/Daisyrom


De terugkeer / Robin Pilcher
De terugkeer (digitaal boek) Integrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent M. Willard. 'Claire, hoofdpersoon van deze boeiende familieroman, trekt met man en dochtertje vanuit New York naar Schotland. Daar woont haar stiefvader Leo, die door een heupbreuk en beginnende dementie niet meer zelfstandig kan leven. Claires man maakt, terwijl zij voor Leo zorgt, plannen voor het landgoed. Die lijken gedwarsboomd door Claires jeugdvriend Jonas, vertrouweling van Leo. Er ontwikkelen zich spannende verhaallijnen, vanuit wisselend perspectief bezien en in tijd verspringend tussen 1980 en 2007, qua locatie tussen Schotland, New York en West-Sussex. Door deze flashbacks wordt de lezer intens betrokken bij Claires voorgeschiedenis, gekenmerkt door liefde, vriendschap, teleurstelling, jaloezie, bedrog en fraude. De Schotse auteur (1950), zoon van Rosamunde Pilcher, wordt vergeleken met Maeve Binchy wat betreft sfeer en soepele verteltrant. Eerder publiceerde hij o.a. 'Opnieuw beginnen' (2002), enthousiast ontvangen in de pers.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


Een dief in de nacht / De Waal & Baantjer
Een dief in de nachtIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Drs. Madelon de Swart. 'Als de oude Amsterdamse rechercheur Peter van Opperdoes op een avond van bureau Raampoort naar huis loopt, hoort hij een politieauto met sirene. Hij loopt erachteraan en hoort van collega's dat op het Stenen Hoofd een man is doodgeschoten. Samen met zijn jongere collega Jacob onderzoekt hij de zaak; diezelfde avond vinden ze ook een lichaam in een auto vlakbij. De volgende dag blijkt een belangrijke getuige te zijn vermoord en in het IJ gedumpt, later wordt een vierde lijk gevonden. Stap voor stap vordert het onderzoek, mede door een USB-stick gevonden op de man in de auto. Derde en laatste boek over Van Opperdoes dat Baantjer (1923-2010) samen schreef met de scenarioschrijver van de televisieserie van de De Cockromans, die zelf rechercheur is en hierna ideeën van Baantjer en hem in romans zal uitwerken. Een prettig leesbare, ook spannende detective met veel aandacht voor het recherchewerk en couleur locale, waarin Baantjer zich goed spiegelt in Van Opperdoes, die net als hij pas weduwnaar is geworden.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms


Rizzoli & Isles
De Amerikaanse misdaadserie 'Rizzoli & Isles' draait om twee vrouwen: rechercheur Jane Rizzoli (Angie Harmon) en patholoog-anatoom Maura Isles (Sasha Alexander) die samen misdaden oplossen in en rond Boston. Jane en Maura zijn slimme, hardwerkende vrouwen die niet bang zijn voor gevaar. Ze hebben verschillende karakters en komen uit een heel verschillend milieu, maar leren elkaar steeds meer waarderen. Deze personages zijn gebaseerd op de populaire boeken van Tess Gerritsen, maar alleen de pilotaflevering volgt het verhaal uit een boek, namelijk 'The apprentice' (De leerling). Hierin krijgen Jane en haar team te maken met een seriemoordenaar die het op rijke echtparen voorzien heeft. Zijn manier van werken doet Jane sterk denken aan die van 'de chirurg', de Hannibal Lecter-achtige seriemoordenaar die ze een jaar daarvoor te pakken heeft gekregen. Seizoen 1 (2010) bestaat uit tien afleveringen, met extra's, waaronder een gesprek met bedenker Janet Tamaro. Kijkwijzer: 12 jaar, grof taalgebruik, angst, geweld. Uitgezonden door Net5. Seizoen 1


Spartacus : blood and sand
Spartacus: Blood And Sand - Seizoen 1 (Dvd)Amerikaanse actieserie over gladiator Spartacus met in de hoofdrol Andy Whitfield. Over de historische Spartacus (ca. 109-71 v.Chr.) is weinig bekend, behalve dat hij een Thraciër was die van 73-71 v.Chr. een beroemd geworden grote slavenopstand leidde. De serie speelt zich af vóór deze opstand. Een naamloze Griekse soldaat wordt door de Romeinen gevangen genomen en gedwongen als gladiator te vechten. Vanwege zijn opvallende vechtkracht wordt hij gekocht door Batiatus (John Hannah), eigenaar van een gladiatorenschool, die hem 'Spartacus' noemt en hem belooft dat hij zijn vrouw zal terugzien, die verkocht is als slavin. De serie is gemaakt voor abonneezender Starz, en wordt geadverteerd met de ingrediënten geweld, bloed, seks, actie en spectaculaire special effects. Het heftige geweld is in stripstijl en doet denken aan films als '300' en 'Gladiator'. Acteur Whitfield overleed in 2011, zijn rol wordt in het tweede seizoen overgenomen door Liam McIntyre. Seizoen 1 (2010) bestaat uit 13 afleveringen op 5 dvd's, met veel extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik, seks. Uitgezonden door RTL5. 14e op de Dutch Charts, week 45. Seizoen 1


The mentalist / Bruno Heller
Mentalist - Seizoen 3Amerikaanse politieserie die startte in 2008, gecreëerd door Bruno Heller, met Simon Baker als Patrick Jane. Nadat zijn vrouw en kind werden vermoord door een seriemoordenaar stelt de 'helderziende' Patrick Jane zijn gaven in dienst van de politie. Hij geeft toe dat helderziendheid niet bestaat, maar zijn gave tot scherpzinnig analyseren gebruikt hij om zware misdrijven op te lossen, met als uiteindelijk doel de dader van de moord op vrouw en kind te ontmaskeren. Ron Rijghard (NRC 20-11-'09) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Simon Baker redt de serie van de middelmaat. Jane is behalve een scherp waarnemer ook een irritante betweter en ruziezoeker, maar de lichtheid in het spel van Baker verzoet die onaangename trekjes.' Veronica Magazine (nr. 46, 20-11-'09) geeft 4 (van 5) sterren: 'Zijn (red./Patrick Jane) strapatsen zijn briljant grappig en leveren goede tv op wanneer hij mensen zijn wil oplegt, door naar eigen zeggen gewoon goed op te letten.' Wordt uitgezonden door SBS 6. Een vierde seizoen wordt gemaakt. Met extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik.


Marley & me : the puppy years
Marley & Me: The Puppy YearsIn 2008 verscheen de Amerikaanse bioscoopfilm 'Marley & me'*, waarin columnist John Grogan en zijn vrouw een labradorpuppy adopteren om zo een idee te krijgen wat het ouderschap inhoudt. De hond blijkt neurotisch en moeilijk op te voeden, maar wordt een gewaardeerd gezinslid. In de hoofdrollen Owen Wilson en Jennifer Aniston. De vervolgfilm 'The puppy years' is gemaakt voor kinderen. Wanneer Marley zo'n veertien weken oud is gaan zijn baasjes met vakantie en zorgt Brodi, het 12-jarige neefje van John, voor hem. Ze logeren bij Brodi's strenge opa en trainen samen voor de puppycompetitie. De film doet denken aan 'Air buddies' en 'Beverly Hills chihuahua'; alle honden praten, de grappen zijn flauw, het verhaal is voorspelbaar en positief met een wijze les voor Brodi én met veel schattige jonge honden. Nederlands ondertiteld, met diverse extra's. Vanaf ca. 8 jaar.


Spooky buddies
Spooky Buddies  Walt Disney kinderfilm met alweer het zesde avontuur van de vijf Buddies, de golden retrieverpuppies, onder regie van Robert Vince. Het verhaal speelt zich af tijdens Halloween. 75 jaar geleden is in een geheimzinnig buitenhuis in het stadje Fernfield iets angstaanjagends gebeurd. De boze tovenaar Warwick (Harlan Williams) wilde samen met de 'Howlloween hound' de deur naar de onderwereld openen en zo de zielen loslaten. Zij zullen heersen over de wereld. Als nu de baasjes van de Buddies samen met hun hondjes een rondleiding krijgen in het stadje, weten de pratende puppies per ongeluk de Howlloween hound te bevrijden met alle gevolgen van dien. Monica Meijer (Movie2movie, i): 'De plot van 'Spooky Buddies' zit dit keer - voor een 'Buddies' film - heel aardig in elkaar. Uiteraard is de film voorspelbaar en niet al te gecompliceerd, het is tenslotte een familiefilm, maar de speelduur is prima verdeeld tussen de avonturen van de Buddies en die van de kinderen. (...) Het is gewoonweg erg grappig om de koddige hondjes in Halloweenkostuum, geheel in stijl met die van hun baasjes, te zien rondlopen. (...) niet echt geschikt kijkmateriaal is voor de allerjongsten.' Bevat griezelige scènes. Met bonusmateriaal. De film is ook Nederlands gesproken. Vanaf ca. 7 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Notering op nr. 19 in de Dutch Charts week 45.


DVD non-fictie


Jean Paul Gaultier
Day Before, The: Jean-Paul GaultierDe Franse documentairemaker en regisseur Loïc Prigent, die eerder toegang kreeg tot de ateliers van de modehuizen zoals Chanel* en Louis Vuitton, filmt deze keer de achtenveertig uur voorafgaand aan de herfst/winter 2009-2010-show te Parijs van de beroemde Franse couturier Jean Paul Gaultier. Ondanks vijfendertig jaar ervaring is een gestreste Gaultier te zien, gehuld in een eenvoudige polo, die zijn overwerkte hoofdcoupeuse Mireille met veel mimiek en gebaren de laatste aanpassingen van de creaties doorgeeft. Korte gesprekken met 'de man van Parijs' zelf, leerbewerkers, borduursters, coupeuses, modellen en gasten als Kylie Minogue en Sonia Rykiel alsook detailopnames van creaties, schetsen een beeld van couture die zowel materieel als thematisch provoceert. De in mode geïnteresseerden krijgen een intieme indruk van het modehuis en de plaats die het in de modewereld inneemt. De muziek en vlotte cameravoering versterken het verhaal. De film is onderdeel van de miniserie 'The Day Before'. Kwaliteit voor een breed publiek. Eerste documentaire over Jean Paul Gaultier.


Kunstroof : diefstal, vervalsing en opsporing
Populairwetenschappelijk driedelige documentaire over kunstroof, kunstvervalsing en de opsporing. In deel 1 over kunstroof staat de spectaculaire kunstdiefstal in het Nationaal Museum van Stockholm in 2001 centraal. Het inmiddels veroordeelde brein achter de overval en hoofd van het onderzoek, komen beiden aan het woord. De roof zelf wordt in beeld gebracht door een spannende nagespeelde reconstructie. Ook aan de kunstroof van de eeuw, die van de Mona Lisa uit het Louvre in 1911, komt aan bod. Deze diefstal bracht een ware schrok teweeg in Frankrijk. Mensen stonden in de rij om het stukje lege muur te zien waar de Mona Lisa had gehangen. In deel 2 over vervalsing komen o.a. de meestervervalsers John Myatt en Geert Jan Jansen aan het woord. In het derde deel staat de opsporing centraal. De documentaire, gemaakt voor Discovery Channel in 2003, richt zich op een breed publiek: snel, spannend en veel sensatie. Jammer is dat bv. op de omslag dik gedrukt staat: 'de meest winstgevende criminele activiteit'. Als je de kleine letters ook leest blijkt dat het na de drugs en wapenhandel komt. Dit soort teksten heeft de serie niet nodig.


Bluray


Bad teacher
Bad Teacher (S.E.) (Blu-ray)Amerikaanse komedie uit 2011 van Jake Kasdan, met Cameron Diaz, Jason Segel en Justin Timberlake. Als de vloekende drinkende en meedogenloze lerares Elisabeth tot haar groot chagrijn haar baan als lerares weer moet oppakken nadat zij is gedumpt door haar rijke vriend, doet zij er alles aan weer een nieuwe rijke man te strikken. Zij heeft haar zinnen gezet op een bemiddelde collega. Belinda van de Graaf (Trouw 23-6-'11): 'Het is wel geinig om te midden van alle films over goede, gemotiveerde leraren eens een film te zien over een totaal ongeïnspireerde leraar. (...) Cameron Diaz is de 'opgesekste' onderwijzeres die rokend, drinkend, vloekend, frauderend graag het slechte voorbeeld geeft. (...) Grappen over seks voeren duidelijk de boventoon, al blijft alles keurig bedekt, tot op het preutse af. (...) Nee, tv-regisseur Jake Kasdan is niet bepaald een beeldenbestormer. (...)' Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 23-6-'11) geeft 3 (van 5) sterren: 'Omdat haar timing perfect is en ze niet schuwt zich ook in minder flatteuze poses te laten vastleggen, is haar optreden hilarisch. Diaz - fenomenaal in haar carwash-scène - redt daarmee Bad teacher. Want behalve een plot als een gatenkaas blijkt de komedie uiteindelijk toch moralistisch. Laf, want niet lomp.' Vanaf ca. 16 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, seks, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 15-12-'11

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers