donderdag 17 november 2011

Highlights week 49


Volwassenen fictie


Clare Brown. Meegenomen
MeegenomenJennifer neemt in een opwelling een klein jongetje, dat door zijn eigen moeder wordt verwaarloosd, mee naar huis. Haar impulsieve daad krijgt een merkwaardig vervolg en eindigt een jaar later in de verhoorkamer van het politiebureau. De lezer komt er langzaam maar zeker achter hoe het Jennifer en Arthur, zoals ze het jongetje heeft genoemd, het afgelopen jaar is vergaan. De politieprobeert haar de huidige verblijfplaats van het kind te ontfutselen en wil vooral weten of Arthur nog leeft. Jennifer laat zich echter niet haasten. Ze wil haar verhaal kwijt en doet dat op haar eigen voorwaarden. Politie, psycholoog en lezer worden tot het laatst in spanning gehouden over het uiteindelijke lot van Arthur. Het verhaal speelt zich afwisselend af in het heden en verleden waardoor de spanning langzaam maar zeker opgevoerd wordt. Goed geschreven spannende thriller met een onverwacht einde, geschikt voor een groot vooral vrouwelijk lezerspubliek. Razend sterk romandebuut van deze schrijfster die eerder twee boeken over poëzie publiceerde. 


Loes den Hollander. Glansrol
GlansrolIrma is zeven als haar vader tijdens een vakantiecruise zomaar spoorloos uit haar leven verdwijnt. Achtentwintig jaar later heeft ze dit verlies nog niet verwerkt. Het zevenjarige 
fantasiemeisje Hummel speelt een grote rol in haar leven; ze valt op oudere mannen, waarbij ze niet in staat is een gezonde relatie op te bouwen. Als ze haar verlaten voor een ander, 
verdwijnen ook deze mannen spoorloos. Heel verdacht dat deze mannen als laatste door Irma gezien zijn. Op een dag krijgt Irma een telefoontje van een man, die de stem heeft van een van de vermisten en haar aanspreekt met haar koosnaampje. Irma voelt zich gestalkt, en het verleden trekt opnieuw aan haar voorbij. Het lijkt een groot toneelstuk, waarin niemand is wie hij of zij lijkt te zijn, en waarin Irma de hoofdrol vervult. Een goed opgebouwd boeiend verhaal in korte hoofdstukken, waarin langzaam duidelijk is wie of wat iedereen is, en welk complot er gesmeed wordt. Goede karaktertekening, vlotte vertelstijl met prima dialogen. Schrijfster publiceert hiermee sinds 2006 al haar elfde thriller met een vrouw in de hoofdrol. 


Hakan Nesser. De stilte na Sarah
De stilte na SarahDe kleine Sarah is verdwenen onder de ogen van haar vader. Alles wat haar ouders weten, is dat zij is meegenomen door een man van middelbare leeftijd met een groenige auto. Sarah is het dochtertje van schrijver Erik Steinbeck en beeldend kunstenaar Winnie Mason. Voor beide ouders krijgt het leven iets ondraaglijks en om daaraan te ontsnappen verhuizen ze vanuit Europa naar New York. Daar probeert Erik te schrijven over wat hem en Winnie is overkomen. Zoals we van de Zweedse auteur gewend zijn, is de sfeertekening perfect. De lezer zweeft mee op de onzekerheden van Erik en het vreemde gedrag van Winnie en wordt deelgenoot van de tragiek die deze mensen overkomt. Dan beweert Winnie dat Sarah nog leeft, maar ze wil er verder niet over praten. Wat maakt dat Winnie gelooft dat Sarah nog in leven is? En wat is er eigenlijk met Sarah gebeurd? En waarom besluit Winnie op een dag te vertrekken? De antwoorden hierop zouden het verloop van het knap geconstrueerde verhaal in dit prachtige boek verraden. Dit is niet Nessers eerste boek, maar wel een van zijn beste. Een parel in de spannende literatuur! 


Volwassenen non-fictie


J.M. Spendel. Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen
Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamenNa eerdere boeken over familienamen te hebben uitgebracht (bijvoorbeeld 'Buitenlandse familienamen in Nederland', 2009) komt auteur/genealoog Spendel nu met deze publicatie over zogenoemde onwelvoeglijke, bespottelijke en curieuze familienamen in Nederland en Vlaanderen. Deze vormt een aanvulling op eerder gepubliceerde naamkundige boeken. Ten tijde van de naamsaannemingen in 1811-1812 was niet iedereen serieus overtuigd van het belang van een familienaam en zo koos men 'gekke' namen als Sukkel, Kloot, Zondervan, Naaktgeboren, Vroegindeweij, Poepjes, Paardebek, Schuddebeurs enzovoort. Na inleidingen over onder andere vondelingennamen, huisnamen, lachwekkende namencombinaties als Fokje Modder, Sietse Vliegen, Ben van de Kaart, Yvette Kipp, De Jonge-Bok en namen in Suriname en Nederlands-Indië volgt een alfabetisch lexicon van meer dan 1500 familienamen met verklaringen en historische naamsvermeldingen. Kaders met uitweidingen over bepaalde namen en zwart-witillustraties wisselen het geheel af. Een woordenverklaring en literatuurlijst met vele websites besluiten deze informatieve publicatie over 'aparte' familienamen.


Human. Human planet
Human PlanetDit boek is als begeleider geschreven voor de natuurserie Human Planet van de BBC. Het behandelt de mens als bijzondere diersoort. Het geheel is opgedeeld in verschillende hoofdstukken met elk een eigen thema. Woestijnen, poolstreken, bergen en de jungle, op alle plekken is de mens terug te vinden. Aan de hand van diverse overlevingstechnieken heeft de mens zijn plek op deze aarde intact weten te houden. Zo hebben de Polynesiërs leren omgaan met de cyclonen die hun woongebied teisteren. Stammen zoals de Korowai in West-Papoea leven hoog in de bomen als bescherming tegen onder meer insecten en naburige stammen, terwijl in de poolstreken, ondanks de ijzige kou, al meer dan 40.000 jaar de mens overleeft door het vergaren van inzichten in deze omgeving. Dit boek is prachtig geïllustreerd en telt meer dan 280 pagina's vol bijzondere verhalen over de mens in al zijn geuren en kleuren. Deze unieke ontdekkingsreis is een must voor iedereen die meer wil weten over andere culturen in hun eigen unieke omgeving en hun harmonieuze levenswijze met de omringende natuur.


Marloes Jager. Typisch Nederlands
Dit boekje over typisch Nederlandse gebruiken en gewoonten, die samen onze identiteit uitmaken, is in eenvoudige taal geschreven, soms in wel erg gesimplificeerde woorden (bijvoorbeeld koning in plaats van stadhouder). Het is vooral bedoeld voor buitenlanders die in Nederland willen wonen en de Nederlanders willen leren kennen. De korte artikelen gaan over allerlei thema's die in zes hoofdstukken zijn ondergebracht: Oranje, landschap, sociale omgang, samenleving, gewoonten, eten en kunst. Naast veel overbekende thema's zoals molens, klompen en tulpen komen ook 'modernere' typisch Nederlandse zaken aan de orde, zoals het homohuwelijk, softdrugs en Dutch Design. Aardig zijn de kaders met commentaar van 'nieuwe' Nederlanders die hier al een paar jaar wonen en hun visie geven op onze eigenaardigheden. Een aantal artikelen van dit boekje is eerder gepubliceerd. Geïllustreerd met kleurenfoto's, waaronder portretten van hen die commentaar geven. 


Adriaan van Dis. Stadsliefde
StadsliefdeOp verkenning in Parijs. Al zo'n veertig jaar koestert Van Dis (1946) warme banden met de Franse hoofdstad en in 2003 is het dan zover dat hij zich er metterwoon vestigt. Om er in alle rust te kunnen schrijven, zeker, maar ook om er op zijn dagelijkse wandelingen te kunnen opgaan in een bont tableau vivant, van de romantische pronkstad in de veilige binnenring tot het verziekte klimaat in de banlieue. Van Dis betoont zich in de 51 taferelen beurtelings kritische buitenstaander, scherp satiricus, betrokken buurtbewoner, nostalgische speurder, vorsend antropoloog, erudiete gids en vooral een bevlogen loper, tienduizend stappen per dag! Of het nu het wereldbeeld van verwaten dinergangers, het gesol met de relikwieën van Abélard en Héloïse, een praatje met groentevrouw Annie of het lot van een clochard betreft, de invoelende weergave benadrukt een kleurrijk tijdsbeeld en een sociaal spanningsveld. Een en ander doorschoten met een fraaie collectie kleurenfoto's van affiches, pictogrammen en soortgelijke oproepen. Een 'Register om na te lopen of te fietsen' biedt een uitdagende afsluiting. Normale druk.


Piet Boon. Piet Boon
Piet Boon  / 3Piet Boon (1958) is een van de meest bekende en succesvolle Nederlandse interieur- en meubelontwerpers. Met zijn multidisciplinaire architectuur- en ontwerpstudio is hij inmiddels ook internationaal doorgebroken. Kenmerkend voor zijn stijl: tijdloos modern, strakke lijnen, symmetrie, ingetogen kleurgebruik. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen. Deze uitgave* geeft een overzicht van zijn mooiste en meest recente projecten: villa's, een beach house, appartementen, een woonboot. Het betreft projecten in Nederland, Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Korea en het Caribisch gebied. Elk project wordt kort ingeleid, gevolgd door een aantal prachtige (paginagrote) foto's van in- en exterieurs. Achterin vertaling van de teksten in verschillende talen. Prachtig uitgegeven vierkant salontafelboek


Een schrijver ziet meer
Een schrijver ziet meerVerzameling teksten van Nederlandse schrijvers en illustratoren, gebaseerd op hun favoriete schilderij uit het Rijksmuseum. Het Nederlands letterenfonds vroeg twintig auteurs (voor volwassenen en jeugd) een werk uit het Rijksmuseum te kiezen om zich te laten inspireren tot een verhaal of een gedicht. Het resultaat is een mooie selectie van 17e-eeuwse schilderijen, voorzien van een moderne interpretatie in de vorm van een hedendaags verhaal, gedicht of illustratie. Zo schrijft Bernlef bijvoorbeeld over 'Het toilet' van Jan Steen en Margriet de Moor over 'Het Joodse bruidje' van Rembrandt. Annemarie van Haeringen en Sieb Posthuma reageren met een tekening. Verder bijdragen van o.a. Ramsey Nasr, Midas Dekkers, Adriaan van Dis, Herman Koch, Gerbrand Bakker, Geert Mak en prinses Laurentien. De bijdragen dwingen de toeschouwer beter of anders naar het schilderij te kijken en op een originele manier kennis te maken met de collectie van het Rijksmuseum. De schilderijen zijn vaak paginagroot afgebeeld en soms voorzien van detailafbeeldingen. Het verzorgd uitgegeven boek verscheen ter gelegenheid van de Beijing International Bookfair 2011, waar Nederland gastland was.


Het Vijfde Seizoen
Het Vijfde SeizoenOm de geslotenheid van de psychiatrische inrichting te doorbreken besloot de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder een leegstaand paviljoen in te richten als gastverblijf voor kunstenaars, die er telkens een seizoen doorbrengen. Het onderkomen kreeg de naam Het Vijfde Seizoen. Dat is twaalf en een half jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan verschijnt deze tweetalige publicatie met een overzicht van alle kunstenaars die vanaf 1998 met patiënten werkten aan de meest uiteenlopende kunstprojecten. Zo doorbrak Erik van Lieshout de stilte op het terrein met een sloopauto annex geluidsinstallatie, 'organiseerde' Anouk Kruithof met patiënten hun verjaardag en nam de groep Roosbeef er het laatste album op en sloot dit af met een concert. Elk project is op twee tot vier pagina's gedocumenteerd met gemiddeld drie kleurenafbeeldingen vergezeld van, over het geheel genomen, summiere teksten. Daarnaast gaan verschillende auteurs in op de relatie tussen kunst en psychiatrie. Uit het boek komt duidelijk naar voren dat de opzet in Den Dolder na twaalf en een half jaar doeltreffend is gebleken en nog geen spoortje sleur vertoont.


Madhur Jaffrey. Easy curry
Easy curryDe bekende Brits-Indiase culinaire schrijfster, van wie eerder o.m. 'Curry bijbel'* verscheen met recepten uit de hele wereld, verzamelde voor dit boek een groot aantal curryrecepten die niet te veel tijd vragen en eenvoudig te maken zijn waarbij zij ook een beperkter aantal specerijen gebruikte. Hoewel de Indiase keuken eigenlijk geen voor- of nagerechten kent, hebben Indiase restaurants in de westerse landen deze toch ingevoerd en deze zijn daarom ook in dit boek opgenomen: eerst recepten voor voorafjes, hapjes en soepen. De recepten voor curry's staan gerangschikt op hoofdingrediënt: vis en schelpdieren, eieren en gevogelte, vlees (lam, geit, varken en rund,) groenten, dals, rijst en andere granen, relishes en bijgerechten en tot slot informatie over specerijen, kruiden, oliën en technieken. Elk hoofdstuk wordt kort ingeleid en ook bij de recepten staan steeds wat wetenswaardigheden en informatie. Het boek werd verzorgd uitgegeven en goed vertaald. De foto's hadden scherper gekund. Alfabetisch register. Een inspirerend boek om lekker mee te kunnen variëren.


Kees Jansma. Kees
Kees Kees Jansma (1947) is sinds 1966 sportjournalist. Daarna werd hij televisieproducent en sinds enige jaren is hij de perschef van het Nederlands elftal. Jansma geeft een beeld van zijn carrière. In korte hoofdstukken beschrijft hij de sportjournalistiek van binnen uit en geeft een kijkje in de keuken, met name de insideverslagen van het Nederlands elftal tijdens Europese en wereldkampioenschappen. Jansma heeft het allemaal meegemaakt, als journalist en als perschef. Hij is een rasverteller en verhaalt met verve over de sport- en vooral de voetbalwereld. Daarnaast schrijft hij over zijn ouders en huwelijken, en zijn passie voor Studio Sport, ADO en de Alphense Boys. Jansma is een romanticus. Hij kraakt hier en daar een kritische noot, bijvoorbeeld over de slangenkuil van Studio Sport, maar heeft een milde blik en schrijft zonder rancune. Een fraaie insiders blik op de journalistiek en sportwereld. De commercialisering en de professionalisering van beide takken lopen als een rode draad door het boek.


Samenwerkingscollectie


Anita Jansen. De portretfabriek van Michiel van Mierevelt (1561-1641)
De portretfabriek van Michiel van MiereveltFraaie publicatie c.q. catalogus van en over het werk van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641), uitgebracht ter gelegenheid van een uitgebreid onderzoek en een tentoonstelling* in Museum Het Prinsenhof te Delft. In zijn tijd behoorde hij tot de top en was geliefd bij de elite. In 1607 kreeg hij o.a. opdrachten van Prins Maurits en later van andere Oranjes en prominenten als Hugo de Groot, Constantijn Huygens, Johan van Oldenbarnevelt en hoge Engelse adel. Hij was zeer productief en in zijn atelier kwamen ca. 5000 schilderijen tot stand, waarvan meer dan zeshonderd zijn bewaard gebleven. Na essays over o.a. zijn leven en familie, zijn atelier, de klantenkring, het productieproces en de vele (kopie)portretten van Prins Maurits volgt de van uitgebreid commentaar voorziene catalogus van ca. vijftig tentoongestelde schilderijen van Van Mierevelt en medewerkers als graveur Willem Jacobsz. Delff en Hendrick van Vliet. Het boek in groot formaat is mooi opgemaakt en rijk geïllustreerd met kleuren- en steunafbeeldingen. De uitgave is geannoteerd en besluit met een chronologisch overzicht van Van Mierevelts leven, een bibliografie en een register. *de tentoonstelling loopt t/m 8 januari 2012


Windflower: perceptions of nature
Uitgave over verschillende beeldende kunstenaars die het landschap en de natuur centraal stellen in hun werk. Twaalf hedendaagse internationale kunstenaars, waar onder Peter Doig, Willem de Rooij en Lothar Baumgarten worden beschreven en geïnterviewd door uiteenlopende auteurs. Eén van de auteurs is bijvoorbeeld Ingrid Commandeur, hoofdredacteur van kunsttijdschrift Metropolis M. Het boek geeft een goed overzicht en een interessante inhoudelijke verdieping in het thema, waarbij de uiteenlopende kunstenaars theoretisch onder de loep worden genomen. Met interviews, teksten, en met mooie foto's, die een goed beeld geven van het werk van de kunstenaars. Deze Engelstalige uitgave verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum*. Al met al een mooi verzorgde uitgave met een theoretische en verdiepende benadering van hedendaagse beeldende kunst, die recht doet aan het onderwerp. *tentoonstelling loopt t/m 15 januari 2012. Geen Nederlandse uitgave beschikbaar


Jeugd fictie


Reijnders, Joke. De rol van je dromen
De rol van je dromenDe grootste wens van Marie is in een musical spelen. Maar haar moeder vindt dat zij meer talent heeft voor ballet. Marie neemt haar musicallessen echter serieus en oefent hard voor de auditie. Als een nieuw meisje op school haar het leven zuur maakt, heeft dit een nadelige invloed op haar kansen. Deel uit de serie 'Best Friends Forever'*, waarin Marie, Tess en Silvi als 'beste vriendinnen op afstand' met elkaar via Hyves in contact blijven, elkaar op de hoogte houden en steunen. In dit boek leren wij vooral Marie kennen, een sympathiek meisje met een eigen mening, dat zich volledig inzet voor haar kunstzinnige passie en weigert op te treden tegen Luna's pestgedrag. Langzaam maar zeker wordt haar doen en laten hierdoor beïnvloed en raakt zij overstuur. Een prettig leesbaar verhaal, verdeeld over dertien getitelde hoofdstukken, met leuke tekeningen en bladversieringen in grijstinten. Het taalgebruik is natuurlijk en afwisselend, met veel dialogen. Het sluit af met een woordenlijst en 'Tips voor een goede auditie'. Fijn meisjesboek. Vanaf ca. 9 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog een deel uit de serie 'Best Friends Forever'.


Gellersen, Ruth. Bliksem in gevaar
Bliksem in gevaar!Bliksem, de pony van Nina, is niet zichzelf. Hij reageert suf en eet zijn voer niet op. Vriendin Emma denkt dat Nina overdrijft en zus Lotte is vooral geïnteresseerd in de aandacht van Ruben. Maar Nina weet zeker dat de rotte appels en ander vreemd voer dat opeens bij de stal ligt, de oorzaak is. Het eenvoudige verhaaltje is een zelfstandig te lezen deel uit de serie 'De Ponygirls'*, waarin al vijf delen zijn verschenen. Alleen in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk dat het verhaal zich niet in Nederland afspeelt (vee drijven naar de zomerwei). Met kennis van zaken wordt beschreven dat paarden ziek kunnen worden van verkeerd voer of giftige planten. De groot gedrukte tekst is makkelijk leesbaar en geschikt als ontspanningslectuur. De bezigheden en het geruzie van de meisjes zijn herkenbaar voor de doelgroep; een beetje onwaarschijnlijk is de grote zelfstandigheid bij belangrijke beslissingen. De vele vrolijke tekeningen met aandacht voor details, zijn opgezet met zachte potloodlijnen en ingekleurd met aquarel. De paarden zijn technisch goed weergegeven. Geschikt voor paardenmeisjes vanaf ca. 7 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog een deel uit de serie 'De ponygirls'.


Oordt, Wieke van. Niet verliefd
Niet verliefdEen week uit het roerige leven van achtstegroeper Silvi. Op school is er een projectweek. Aan Silvi de eer om aan het eind daarvan de modeshow te presenteren. Stiekem hoopt ze daarbij hulp te krijgen van de populairste jongen van de klas, Bo, maar die heeft alleen maar oog voor de even populaire Els. Nerd Tijn ontpopt zich intussen als een echte vriend. Thuis is er de onzekerheid of haar ouders wel bij elkaar blijven. Haar vader woont zelfs tijdelijk apart. En dan krijgt ze ook nog een beugel. Laconiek als ze is, weet dromerige Silvi dit alles goed te doorstaan, daarbij geholpen door de mensen om haar heen met hun onverwachte kanten. Het boek maakt deel uit van de reeks 'Best Friends Forever' over de drie vriendinnen Silvi, Marie en Tess. Tegelijk verscheen 'De rol van je dromen'* met Marie in de hoofdrol; een deel over Tess volgt. Ruime bladspiegel met veelal kleine, nietszeggende illustraties in grijstinten. Vrolijk paars omslag. 
Ontspanningslectuur met veel herkenbaars voor meiden vanaf ca. 9 jaar. *zie a.i.'s deze week.


Jeugd non-fictie


Purperhart, Helen. Yoga met je kind
Yoga met je kindDe zeventig duidelijk uitgelegde yoga-oefeningen in dit boek zijn bedoeld voor ouders en hun baby, dreumes of peuter. Voorin staat een tabel waarin exact staat welke oefening voor welke leeftijd geschikt is. Elke oefening beslaat een pagina. Ook hier is een leeftijdsindicatie opgenomen, een uitleg, uitwerking en instructieve kleurentekening. De oefeningen zijn ingedeeld op thema: Voordat je begint (warming up), Zitten en liggen, Tillen en dragen, Vliegen en draaien, Buigen en strekken, Rollen en wiegen, Schommelen en zwaaien, Ontspannen. De oefeningen hebben namen als Duikelaar, Vogel, Sprinkhaan en Klapdeur en hebben veel weg van knuffelen, gymmen en stoeien. Ze zijn absoluut niet zweverig. Verder: informatie over de auteurs, uitleg van kinderyoga, literatuur en contact. Purperhart heeft al vele uitgaven (boeken en cd's) op haar naam staan op yogagebied. Samen met Van Zanten verzorgt zij de opleiding tot docent kinderyoga in Almere. Onder begeleiding vanaf ca. 0 t/m 4 jaar.


Fontanaille, Elise. De jongen die vliegtuigen jatte: waargebeurd verhaal
De jongen die vliegtuigen jatteHet levensverhaal van de nu 20-jarige Colton Harris-Moore, die opgroeide in Camano Island, staat Washington (VS). Zijn moeder was alcoholiste, zijn vader, indien aanwezig, gewelddadig. De jongen groeit op voor galg en rad. Als hij op zijn achtste vals wordt beschuldigd van diefstal, zweert hij wraak. Hij steelt van alles: ijs, gameboys enz. Vanaf zijn veertiende leeft hij alleen in de wildernis, pleegt inbraken in vakantiehuizen en steelt voor zijn plezier en om de politie een hak te zetten. Tot zijn buit behoren auto's, speedboten en drie vliegtuigen. Nadat Colton Harris-Moore, bijgenaamd de 'Barefoot Bandit' in juli 2010 op de Bahama's is opgepakt, wordt hij overgebracht naar een gevangenis in Seattle, waar hij op zijn proces wacht. Colton, die door velen als een moderne outlaw wordt beschouwd, heeft zo'n 40.000 vrienden/bewonderaars op Facebook. Zijn verhaal doet denken aan dat van Frank Abagnale ('Catch me if you can'). Er zijn plannen voor een film. Gedeeltelijk verteld in de ik-vorm, makkelijk leesbaar. Met een nawoord van de uitgever bij de Nederlandse editie. Vanaf ca. 15 jaar. YA. Waargebeurd verhaal.


Daisyroms


Jetset / Marion Pauw
JetsetIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent S. Roest-Mouissie. 'De succesvolle zakenman Alexander Zilver viert zijn honderdste miljoen door met zijn vriendin, dochter, een aantal vrienden en broer een weeklang in het Caribisch gebied op een luxueus jacht door te brengen. Een aantal heeft een duidelijk motief om Alexander te vermoorden wat ook halverwege het boek gebeurt. Net als in veel boeken van Agatha Christie worden eerst alle personen geïntroduceerd. De auteur kruipt afwisselend in de huid van een van de personen waardoor de karakters scherp naar voren komen, soms een beetje karikaturaal. Haar vlotte pen, niet gespeend van humor, geeft ook een aardig inkijkje in het leven van de bemanning die te allen tijden klaar moet staan voor de gasten. Doordat een van de stewardessen Alexander jaren geleden heeft gekend, wordt haar werk als ondergeschikte bijna onmogelijk. Een eenvoudig te lezen, onderhoudende whodunit. De journaliste en copywriter (1973) heeft verschillende succesvolle thrillers op haar naam staan waaronder 'Daglicht', bekroond met de Gouden Strop.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


Moord.net / Buthler & Öhrlund
Moord.net (digitaal boek)Integrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Ria Hörter. 'Een topthriller uit Zweden, een echte pageturner die boeit van het begin tot het eind. In diverse continenten worden moorden gepleegd op zo op het oog onschuldige mensen. Tegelijkertijd worden bedrijven via internet het slachtoffer van afpersing. Drie met elkaar bevriende rechercheurs proberen een verband tussen de moorden te vinden. De oplossing komt naderbij als een van de moordenaars onvoorzichtig een weg oversteekt. Het verhaal, dat in het begin als los zand aan elkaar lijkt te hangen en steeds nieuwe personages in andere continenten opvoert, is spannend vanaf de eerste bladzijde en langzamerhand verandert het losse zand in een schitterend gecomponeerd verhaal met als trefwoord computercriminaliteit. Het boek wordt nergens ongeloofwaardig; alle personages en hun omgeving worden goed neergezet. De schrijfstijl van de auteurs is vlot, maar niet haastig en er is veel aandacht voor details. De ontknoping is spectaculair en als dit boek zou worden verfilmd, is succes verzekerd. Buthler & Öhrlund smaken naar meer.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms


Taggart / Glenn Chandler
Taggart is de langst lopende Schotse politieserie, gecreëerd door Glenn Chandler. Vanaf 1983 tot in 2010 werden buiten de pilot (Killer) reeds 109 afleveringen geproduceerd. Taggart is een in Glasgow, Schotland, in het politiebureau van de wijk Maryhill spelende serie. De vaste groep politiemensen (en acteurs) is in de loop van de jaren nogal gewijzigd. De naam Taggart is afkomstig van het personage Detective Inspector Jim Taggart, gespeeld door Mark McManus, die in 1994 kwam te overlijden. In 2002 werd MacPherson (omdat hij in de serie het leven had gelaten) vervangen door de acteur Alex Norton als DCI Matt Burke. De andere helpers van Burke zijn Jackie Reid, Stuart Fraser en Robbie Ross. Dezelfde personen spelen nu nog steeds de hoofdrollen. Door de KRO uitgezonden.


Midsomer murders / John Nettles. Seizoen 13
Midsomer Murders - Seizoen 13 (Deel 2)Box met vier afleveringen van Midsomer murders, de populaire televisieserie met John Nettles in de hoofdrol als detective chief inspector Barnaby, bijgestaan door zijn jonge collega Ben Jones (vanaf seizoen 9). Ook vrouw en dochter spelen vaak een rol in het oplossen van de moorden in de pittoreske dorpjes van het graafschap Midsomer. Tot en met dit seizoen 13.2 maakte John Nettles de afleveringen voor de serie, hierna gaat de serie verder zonder hem. Zijn rol is overgenomen door Neil Dudgeon, bekend uit de misdaadserie Messiah. Hij gaat spelen als John Barnaby - een neef van Tom Barnaby en wordt in het laatste verhaal van deze box geïntroduceerd. Deze reeks is uitgezonden door de KRO in 2010.


Barbie : de prinsessenschool
Barbie - Prinsessenschool3D-animatie-avontuur van Barbie waarin zij deze keer in de huid kruipt van Blair. Dit arme meisje dat zorgt voor haar zieke moeder en jongere zus, wordt ingeloot op de prinsessenschool. Hier wordt ze opgeleid tot echte zelfverzekerde en elegante prinses. Ze maakt snel vriendinnen, maar kan niet opschieten met de arrogante Delancy, die graag prinses van het land Gardenia wil worden. Dit kan doordat de kroonprinses vermist is. Maar een betoverde kroon wijst de echte prinses aan. Paul Mavis (Dvd talk, i) noemt de film een zeer acceptabele toevoeging tot de serie. Monica Meijer (movie2movie, i): '(...) een hele aardige film in de reeks 'Barbie' films. Het verhaal is erg onderhoudend en de personages zijn aansprekend. De moraal ligt er ook dit keer niet duimendik bovenop en hoewel de animaties niet uitblinken, zullen de lieve gezichtjes, de outfits en de vrolijke kleuren de jonge doelgroep absoluut kunnen bekoren.' Bevat verschillende extra's zoals muziekclip en bloopers. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Notering op nr. 17 in de Dutch Charts week 45, 2011.


Barbie : a perfect Christmas
Barbie - A Perfect ChristmasMuzikaal 3D-animatie-avontuur van Barbie die deze keer met haar zusjes Skipper, Stacie en Chelsea op pad gaat. Ze gaan voor de kerstvakantie naar New York, maar wanneer hun vliegtuig door een sneeuwstorm wordt omgeleid, belanden de meisjes in een afgelegen herberg in het kleine dorpje Tannebaum. Ze maken het er toch maar het beste van en ontmoeten nieuwe vrienden. Om iedereen te bedanken voor de hartverwarmende ontvangst, besluiten de meiden het hele stadje te verwennen met hun muzikale talenten. Skipper wil graag eens uit de schaduw van haar oudere zus treden. Maar Barbie en haar zusjes beseffen op tijd dat samenwerken en elkaar helpen toch heel belangrijk is. Zeker met Kerstmis. Paul Pritchard (Dvd Verdict, i) zou de film zeker aanraden voor ouders met jonge kinderen. De film heeft pakkende liedjes en 'wholesome fun aplenty.' Bevat diverse extra's zoals: We gaan kamperen, verwijderde scenes en een videoclip. De Barbie-films zijn altijd van goede kwaliteit. Voor kinderen, vooral meisjes vanaf ca. 6 jaar. Kerst. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Wordt niet opnieuw aangeboden.


DVD non-fictie


In Turkije / met Bram Vermeulen
VPRO-televisieserie waarin Bram Vermeulen, correspondent van NRC Handelsblad en NOS, verslag doet van ontwikkelingen in Turkije. In zeven afleveringen doorkruist hij het land. Aan de orde komen o.a. Istanbul dat in vijftig jaar van één naar zeventien miljoen inwoners groeide; het belang en de invloed van de stichter van de moderne republiek Turkije, Mustafa Kemal Ataturk; de relatie met de Arabische landen; de situatie aan de grens met Armenië in het oosten van het land; waar liggen de grenzen van de media; de energiebehoeften, bouw van dammen in rivieren en de gevolgen voor o.a. de inwoners; de relatie tussen islam en kapitalisme. Hans Beerekamp (NRC 28-3-'11) schrijft dat de serie doet denken aan de reisseries van Adriaan van Dis en Jelle Brandt Corstius. 'Maar de methode van Van Dis en Brandt Corstius is ook vermengd met die van de opiniërende uitlegger van de geschiedenis die Mak vervulde. (...) Heel spannend.' Trouw (20-4-'11): 'Vermeulen schetst een beeld van een land dat worstelend met verleden (Atatürk en Armenië) en heden (EU), en balancerend tussen vrijheid en onvrijheid, knipoogt naar Brussel, maar vrijt met Damascus. En die romance zou voor Europa wel eens heel ongelukkig kunnen uitpakken.' Met tekstboekje.


Around the world in 20 years / with Michael Palin
Reis-dvd van Michael Palin, bekend van Monthy Python, waarin hij na twintig jaar terugkeert in Dubai om de 'dhowvaarders' die hem destijds naar Bombay hebben gevaren nog eens te ontmoeten. Gedreven door de intimiteit die hij met deze mensen deelde op zijn reis om de wereld in tachtig dagen, wil hij ze terugzien. En passant laat hij de monumentale veranderingen zien die Dubai doormaakt. Hij probeert hier informatie te krijgen over de dhow en bemanning en komt uit bij de havenmeester die hem herkent en op weg helpt via Iran per dhow naar Mumbay. Van daar uit reist hij per trein naar de stad Kutch. Onderweg ontmoet hij vele mensen waaronder een Maharao (hoge heer), laat een ongewoon Mumbay zien en een door een aardbeving getroffen stad voor hij aan het eind zijn vrienden in de armen kan sluiten. Uitgebracht door de BBC. Een mooie zo niet indrukwekkende documentaire waarin het reisdoel belangrijk is maar de tocht erheen net zo. Mooi in beeld gebracht. Kijwijzer: alle leeftijden.


Onze bossen : een verrassende wereld
Onze Bossen Natuurdocumentaire over dieren en planten in de Europese bossen. Bij de dieren gaat het o.a. om edelherten, wilde varkens, vossen, bosmuizen, mieren en een kever (vliegend hert). Ook komen er een aantal vogels in beeld. Bij de planten o.a. voorjaarsbloemen, aronskelken, sparren en paddenstoelen. De soms bijzondere opnames zijn indrukwekkend (dieren), dan wel spectaculair (tijdsopnames van o.a. groeiende planten). De dieren en planten worden soms door de seizoenen heen gevolgd. Het Engelse commentaar wordt gesproken met een gezwollen intonatie en het taalgebruik is ook hoogdravend. Zoals bv.: 'het liefdesspel wordt gespeeld op het ritme van de lentebries' als het gaat over windbestuiving bij de hazelaar. Bloemrijk omschreven, dat wel. In de ondertiteling zitten vertaalfouten (bv. een hazelaar heeft geen wilgenkatjes; sparren hebben geen dennenkegels). Instructief is er met deze zeer fraaie beelden meer te doen. Blijft over: moeilijk te verkrijgen beeldmateriaal om volop van te genieten. Daardoor zeker de moeite waard. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Bluray


Captain America : the first avenger
Captain America: The First Avenger (Blu-ray+Dvd Combopack)Amerikaanse verfilming van een Marvel Comic uit 1941 (niet in Nederlandse editie verschenen) uit 2011 door Joe Johnston, met Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones e.a. Als Steve Rogers meewerkt aan een wetenschappelijk experiment verandert hij in een supersoldaat: Captain America. Samen met Bucky Barnes en Peggy Carter gaat hij de strijd aan tegen de Hydra organisatie, die wordt geleid door de meedogenloze Red Skull. Edwin van Dalen (Metro 28-7-'11) geeft 4 (van 5) balletjes: 'De reden dat Marvel recentelijk zoveel succes boekt met films over onder meer de andere S.H.I.E.L.D.-leden Iron Man en Thor? Veel humor en genoeg geld en toereikende techniek om de prachtige fantasiewerelden rondom superhelden tot leven te wekken, maar belangrijker is dat Marvel Studios met haar eigen producties daarbij geen moment het menselijk aspect en een realistische basis uit het oog verliest. Ook bij Captain America: the First Avenger is die succesformule weer volop aanwezig (...)'. Hans Geurts (Movie2movie,i) geeft 4 1/2 ster (van 5): 'Enerverende spektakelfilm die heerlijk entertainment biedt en zich kan meten met de beste stripverfilmingen.' Vanaf ca. 15 jaar.


Green Lantern 3D
Green Lantern (3D+2D Blu-ray)Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2011 van Martin Campbell, met Ryan Reynolds, Blake Lively e.a. Verfilmde Comics-strip (geen Nederlandse editie). In het heelal is een kleine maar zeer sterke vredesmacht actief: het zogenaamde Green Lantern Corps. Zij zijn er om de intergalactische orde te handhaven. Iedere Green Lantern draagt een ring die hem superkrachten geeft. Een nieuwe vijand genaamd Parallax dreigt het evenwicht te verstoren. Hal Jordan, een menselijke testpiloot, wordt uitverkoren door het Corps om hen te helpen de oneindige kracht van de ring verder te vergroten door de inzet van zijn vastberadenheid, wilskracht en menselijkheid. Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 4-8-'11) geeft 3 (van 5) sterren en vindt de film 'amusant'. Paula Koopmans (Movie2movie,i) geeft 3 1/2 ster (van 5): 'Fans van de comic kunnen gerust zijn: Green Lantern doet het bronmateriaal eer aan. (...) Verder vindt zij de film 'humoristisch', 'stijlvol vormgegeven' en 'veel actie'. (...) 'Toch is Green Lantern net wat te licht om het niveau van een 'Dark knight' of een X-men: First Class' te halen.' (...) verdient zeker een plaats in de superhelden-subtop.' Over 3D zegt zij: 'Daar waar de film het luchtruim kiest komen de 3D-effecten prachtig tot hun recht.' Vanaf ca. 15 jaar.


Games


Motionsports adrenalineMotionsports Adrenaline (Kinect)
Een game waarvoor de Kinect gemaakt lijkt te zijn. Het was al een hit op de Wii, maar nu helemaal zonder controller: sporten in je eigen huiskamer. Met de Kinect wordt gamen en sporten op een creatieve manier bij elkaar gebracht. Het spel bevat de volgende extreme sportuitdagingen: bergbeklimmen, kitesurfen en mountainbiken. Door het bewegen van je armen, benen, je lichaam en je stem bestuur je de game. Een controller is nu overbodig geworden. Een infraroodcamera registreert jouw bewegingen en vertaalt ze naar bewegingen in het spel. Het voordeel is dat je complete bewegingsvrijheid hebt, maar je moet natuurlijk dan wel genoeg ruimte om je heen hebben om alle bewegingen met overtuiging te maken. Dus tafels en stoelen aan de kant. Ook te spelen met twee of vier spelers tegelijk. Een aanrader voor jong en oud vanaf ca. 9 jaar. In 2010 verscheen het vergelijkbare 'Motionsports'*. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar, online. *2010492610 (v), 2010464506 (j) (2010/51). Uitsluitend te spelen met de Kinect. Xbox 360 & Uitsluitend te spelen met de Move. Playstation 3

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers