donderdag 17 november 2011

Highlights week 51

Volwassenen fictie


Ascanio Celestini. Het barbiehuis.
Het barbiehuisEen eigentijdse roman, spelend in het hedendaagse Italië, waar vier jonge personen in een buitenwijk van Rome worstelen om hun plaats in de samenleving te verkrijgen of te behouden. Drie ervan werken in een enorm callcenter, waar ze met driemaandelijkse contracten per minuut worden betaald, waarbij alle normale arbeidsrechten ontbreken en er totaal geen zicht is op positieverbetering. Het verhaal wordt beurtelings vanuit een van de vier personen verteld, waardoor de lezer kan zien dat de waarneming van identieke gebeurtenissen heel verschillend kan zijn. Met bijtende spot schetst de Italiaanse auteur (1972), tevens succesvol filmregisseur, een hilarisch en vermakelijk portret van een samenleving waarin ieder op zichzelf is aangewezen en het recht van de sterkste geldt, een samenleving die het product is van de regering Berlusconi die lange jaren alles op zijn beloop heeft gelaten. De Italiaanse titel van dit boek luidt dan ook: klassenstrijd. De Barbie uit de Nederlandse titel verwijst naar alles wat kunstmatig is in onze moderne wereld. Kleine druk.


Reina Crispijn. Bittere chocalde.
Bittere chocoladeLucie heeft veel succes als bonbonmaker. Terwijl ze meedoet mee aan de wedstrijd voor beste bonbonmaker van Nederland, komt haar man in grote problemen door een inhalige weduwe en haar manipulerende zoon. Dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Bonbons voor een gebroken hart'* gaat over een eenvoudige Amsterdamse familie die plotseling schatrijk is geworden. De kinderen lijken nog het meeste gezond verstand te hebben. Een leuk en tegelijk ook spannend verhaal over gewone mensen die elkaar uit het oog dreigen te verliezen. Het zoet van de chocola wordt hierdoor wel erg bitter. Heel bijzonder zijn de beschrijvingen van het maken van bonbons, je krijgt er zin in. Een ontspannend en leuk boek over echte mensen.


Penny Feeny. Die zomer in Ischia
Zomer in IschiaAls de Engelse vriendinnen Liddy en Helena in zomervakantie 1979 oppassen op de kinderen van twee bevriende Italiaanse families, hopen ze vooral een fijne tijd te hebben op het eiland Ischia. Maar als het kind waarop Helena past na het verstoppertje spelen wordt vermist en blijkt te zijn ontvoerd, wordt Helena verdacht omdat ze met onbekenden in de stad is gezien en er cannabis in haar kamer lag. Het kind wordt ongedeerd gevonden, maar weigert te praten, de twee meisjes worden ontslagen. Als Liddy 24 jaar later in Engeland de hond uitlaat, ziet ze iemand die sprekend lijkt op Helena en haar dochter Allie blijkt te zijn. Via de hond raken ze bevriend en volgt een zoektocht naar de waarheid over de ontvoering en de vader van Allie. De Engelse copywriter en redacteur debuteert met deze heel boeiende en prettig leesbare roman over ingrijpende gebeurtenissen die grote gevolgen hebben voor de rest van ons leven. Het uitstekend opgebouwde, goed vertaalde verhaal, met goedbeschreven hoofdpersonen, neemt een verrassende laatste wending.


Dick van den Heuvel. Nova Zembla : liefde bevriest nooit.
Nova Zembla Verhaal naar de film 'Nova Zembla' (2011), geregisseerd door Reinout Oerlemans. Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde, legendarische reis van de zeevaarders Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck die in de zestiende eeuw op zoek naar de 'Noordoostelijke Doorvaart' (een kortere weg naar India en China) op het ijskoude Nova Zembla stranden en daar noodgedwongen overwinteren. Door het dagboek van scheepstimmerman Gerrit de Veer weten we wat zich op die reis en tijdens de overwintering heeft afgespeeld. Gerrit de Veer speelt de hoofdrol in dit verhaal, hij is de assistent van de bekende dominee en cartograaf Petrus Plancius en verliefd op diens mooie dochter Catharina. Plancius, initiatiefnemer van de ontdekkingsreis, besluit Gerrit
mee te sturen op de expeditie om te zien of hij de liefde van zijn dochter waard is. Vlot geschreven, makkelijk leesbaar en toegankelijk verhaal over de avontuurlijke reis en overwintering en over de liefde tussen Gerrit en Catharina. Op de voorkant een afbeelding van de film. De auteur verboekte ook de film De hel van '63, schreef scripts voor tv-series als Missie Warmoesstraat (Cas Wulffs), Russen en Van Spijk, en een aantal detectiveverhalen.


Karl Ove Knausgard. Vader
VaderVan deze Noorse auteur (1968) verscheen eerder 'Engelen vallen langzaam'. De nieuwe roman vormt het eerste deel (van zes) van het succesvolle autobiografische project 'Mijn strijd'. Knausgard beschrijft als zijn eigen hoofdpersoon vanuit de positie van een (veelal als falend ervaren) vader- en schrijverschap zijn leven als kind en jongere. De onvoorspelbare vader, een vaak afwezige moeder en een oudere broer als groot voorbeeld, bepalen Karl Ove's zoektocht naar erkenning. Na de scheiding van de ouders begint zijn vader te drinken en trekt na verloop van tijd weer bij zijn eigen moeder in. In een niets verhullende en niemand sparende taal beschrijft de auteur de ondergang van zijn vader. In het meest schrijnende romangedeelte roept de dood van zijn vader en de weerzinwekkende chaos die hij in het huis heeft achtergelaten, uiterst tegenstrijdige, nauwelijks beheersbare gevoelens bij de schrijver op. Een verontrustende, existentiële vraagstukken verwerkende roman, die onder de huid gaat en door zijn realisme diep nawerkt. Geschikt voor een breed in literatuur geïnteresseerd publiek. De overige gedeeltes van het project laten hopelijk niet lang op zich wachten! Kleine druk.


Kristof Magnusson. Ik was het niet
Ik was het nietNieuwe roman van de Duits-IJslandse auteur en vertaler Magnusson (1976) over drie protagonisten die elkaar onverwacht ontmoeten en in een wirwar van relaties en afhankelijkheid terechtkomen: Meike Urbanski (literair vertaler), Jasper Lüdemann (succesvol bankier en beurshandelaar) en Henry LaMarck (veelgeprezen auteur). Urbanski hoopt haar hypotheek af te betalen door de vertaling van diens nieuwe roman. Maar die lijdt aan een writer's block, heeft nog geen woord van de roman geschreven, loopt weg van z'n 60ste verjaardag en verstopt zich in een luxe hotel in zijn woonplaats Chicago. Urbanski reist naar Chicago en probeert de auteur op te sporen. Ze ontmoet er de ambitieuze Lüdemann, die prompt verliefd op haar wordt, maar door haar wordt afgewezen. De problemen stapelen zich op als Lüdemann LaMarck als klant wil inpalmen en die verliefd wordt op de jonge, aantrekkelijke bankier. Picareske, humoristische en spannende roman, vol onverwachte wendingen, met een fantastisch plot, drie boeiende karakters en actueel: geschreven tegen de achtergrond van de huidige economische crisis. Normale druk.


Lia Peters. Zusjesliefde : thriller
Anne Procee, telg uit een welgestelde Enschedese familie, gaat op zoek naar haar ontvoerde zusje Liz, waarvoor de ontvoerders losgeld hebben geëist. Omdat een oudere zus eerder ontvoerd en vermoord is, terwijl daarbij de politie ingeschakeld was, wordt nu de politie niet in kennis gesteld. Een oud-medewerker van haar vader helpt bij de opsporing. De speurtocht voert van Enschede naar het natuurgebied het Lutterzand. Het lijkt alsof de echtgenoot van Liz, Ferdie, zich aan de zoektocht onttrekt, maar gaandeweg wordt duidelijk dat Liz en Ferdie een geheim leven leidden in sexclubs in Gronau en Overdinkel. Debuutroman van het Enschedese schrijversechtpaar Lia Krijnen en Peter de Zwaan. De Zwaan heeft al vele thrillers op zijn naam staan, waarvoor hij zeven keer genomineerd werd voor de Gouden Strop. Vlot geschreven thriller met treffende dialogen, waarin de vele gebeurtenissen zich in snel tempo opvolgen, afwisselend verteld vanuit de gedachtewereld van Liz en Anna. De karakters komen goed uit de verf. De gebeurtenissen tijdens de ontknoping zijn helaas wat te toevallig.


Connie Palmen. Logboek van een onbarmhartig jaar
Logboek van een onbarmhartig jaarDe rouwverwerking van de dood van Ischa Meijer, Palmens vorige echtgenoot, werd pas drie jaar na zijn dood het onderwerp van een boek: 'I.M.'. Over haar reactie op de dood van Hans van Mierlo maakte zij na 48 dagen de eerste aantekening. Het zullen 'aantekeningen tegen het vergeten' worden. Zij groeien uit tot haar intieme beeld van Van Mierlo. In tegenstelling tot 'I.M.' is dit een boek -het heeft de vorm van een logboek- waarin geen afstand tussen haarzelf en haar omgaan met de tragische gebeurtenis bestaat. Daardoor dwingt Palmen de lezer mee te gaan in de intiemste gevoelens voor haar gestorven geliefde. Haar onomwonden noodkreten, haar radeloosheid en eenzaamheid maken de lectuur van dit boek soms ongemakkelijk. Maar dit logboek is ook een poging opnieuw ruimte voor zichzelf te vinden. Palmen schrijft tegen het vergeten, omdat ze al snel met 'het eerste craquelé in de herinneringen' geconfronteerd werd. Ze citeert veelvuldig rouwliteratuur van collega's. Deze schreeuw van een zeer persoonlijke strijd is een onthutsend boek geworden. Normale druk.


Volwassenen non-fictie


Menno de Galan. De coup van Cruijff
De coup van CruijffNa jaren van afwezigheid opende Johan Cruijff eind 2010 via zijn column in de Telegraaf frontaal de aanval op de directie en het bestuur van Ajax. 'El Salvador' was het zat en vond dat er nu iets moest gebeuren om de Amsterdamse voetbalclub weer aan de top van het internationale voetbal te brengen. Auteur Menno de Galan, redacteur van Nieuwsuur, sprak met tientallen direct betrokkenen en reconstrueerde de machtsstrijd die zich binnen Ajax afspeelde rondom het plan van Cruijff en die uiteindelijk leidde tot het vertrek van trainer Martin Jol, algemeen directeur Rik van den Boog en het bestuur onder leiding van Uri Colonel. Gesteund door adviseur Koopmans en de Telegraaf blijkt Cruijff een bikkelharde en dwingende adviseur. De Galan schrijft voortreffelijk. De werkelijkheid in het machtsspel is ronduit sensationeel. Behalve Cruijff komt iedere betrokkene aan het woord. Feilloos is de ingewikkelde materie verwerkt tot een waarheidsgetrouw verhaal dat nog lang niet ten einde is. De Galan moet inmiddels aan het vervolg begonnen zijn, want de meest recente verwikkelingen zijn nog niet verwerkt. Actueel boek over de bestuurlijke strijd bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax.


Stefan Bollmann. Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk
Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijkVerzameling van veel prachtige en vaak verrassende afbeeldingen van kunstwerken zoals schilderijen, tekeningen en foto's waarop uiteraard lezende vrouwen staan afgebeeld, van de middeleeuwen tot de moderne tijd. De auteur schreef al eerder boeken over afbeeldingen met lezende vrouwen*. Het thema bleef hier hetzelfde: 'lezende vrouwen zijn gevaarlijk'. Het boek is ingedeeld in thema's: filosofes en strijdsters voor vrouwenrechten, heiligen en zondaressen, nietsdoeners en genieters, verleidsters, onderwijzeressen, reizende lezeressen en moderne lezeressen. De teksten zijn prettig leesbaar en zijn zowel mijmerend van toon als beschrijvend en informatief. Het voorwoord gaat in op de geschiedenis van het lezen onder vrouwen vanaf de middeleeuwen tot heden en daardoor ook op het type literatuur dat er werd gelezen. Interessant is dat de schrijver ook de opvattingen van filosofen en schrijvers aanhaalt, over de betekenis van lezen. De kleurige en grote afbeeldingen van o.a. Diego Velázquez, Edgar Degas en Edward Hopper zijn stuk voor stuk prachtig en nodigen uit om lang naar te kijken.


Willem Frederik Hermans. Volledige werken. Dl.9
De eerste tien jaar van Hermans' schrijverschap schreef hij gedichten, zo'n 135 stuks. In zijn debuut 'Kussen door een rag van woorden' uit 1944 was al meteen duidelijk dat hier een dichter aan het woord was die het meer van ideeën dan van vaardigheid moest hebben. Voor zijn volgende bundel 'Hypnodrome' gold dat des te meer. Hermans was goed op de hoogte van surrealisme en romantiek. Hij haalde zijn inspiratie uit het werk van Dali en De Chirico en later kwam daar de magisch realist Carel Willink nog bij. Opvallend is de treurigstemmende toon van vergeefsheid in deze poëzie. Net als in het proza dat de schrijver in die periode begon te schrijven is het absurdisme en het surrealisme steeds nabij. Vaak verkeert de ik-persoon in deze gedichten in een droomtoestand, in het nachtelijk donker of is anderszins behept met een beneveld zicht op de werkelijkheid: 'Ach de doden, ook de doden van de Lofoten / Zijn tenslotte misschien minder dood dan ik...' Achterin het boek commentaar, noten en register.


David van Reybrouck. Twee monologen
Twee monologenHet grote succes van deze auteur is 'Congo. Een geschiedenis' (1910, o.a. AKO Literatuurprijs). In de jaren daarvoor waren echter al twee theatermonologen gespeeld, die op indringende wijze hetzelfde land als decor hadden. Die verschijnen nu in druk, met een voorwoord. 'Die Siel van die Mier' (2004) werd destijds gespeeld door Josse De Pauw. 'Missie' (2007) had zo mogelijk nog meer succes met Bruno Vanden Broecke. Beide stukken worden overigens nog steeds hernomen. In 'Die Siel van die Mier' is een Belgische wetenschapper aan het woord die in Congo termieten bestudeert, met een hardnekkige discipline. Maar die weegt niet op tegen een onmogelijke liefde en zinloos oorlogsgeweld, en geknakt keert hij terug naar België. Ook in 'Missie' speelt oorlogsgeweld een cruciale rol, omdat die een Witte Pater-missionaris ernstig doet twijfelen aan de goedheid, zelfs aan het bestaan van God. Hij knakt niet, maar wankelt! Beide monologen hebben schitterend theater opgeleverd, maar kunnen ook zeer goed op zichzelf staan en mogen worden beschouwd als prachtige, ontroerende, literaire novelles.


Slavernij. De slavernij
De slavernijHet boek bij de televisieserie 'De Slavernij'*. Het bestaat uit vijf hoofdstukken met de volgende onderwerpen: slavernij in de menselijke geschiedenis van de Grieken tot nu, het verzamelen van de slaven aan de Afrikaanse kust, de organisatie van de slaventransporten over de oceaan, het leven op de plantages en de afschaffing van de slavernij met de actuele nasleep. Als bronnen worden veel persoonlijke historische documenten en andere archiefstukken gebruikt en aangehaald, waardoor je als lezer betrokken raakt bij de historische gebeurtenissen. Veel aandacht gaat uit naar het Nederlandse aandeel in de slavenhandel en slaven in de Nederlandse koloniën. Het boek is samengesteld door Carla Boos, tevens eindredactrice van de gelijknamige televisieserie. Diverse historici hebben een bijdrage geleverd aan het boek. Rijk geïllustreerd met ruim honderd gekleurde of zwart-witte afbeeldingen; ook is een uitgebreide literatuurlijst toegevoegd. Een indrukwekkend boek waarin op betrokken wijze aan de hand van historische gegevens een beeld wordt geschetst van de geschiedenis van de slavernij. Geschikt voor een brede groep lezers. *zie a.i.'s AVM deze week, 2011-42-0096.


Samenwerkingscollectie


Jeugd fictie


Boonen, Stefan . Met opa in het donker
Met opa in het donkerZeven kleinkinderen komen bij opa een nachtje slapen en omdat oma die avond naar een feestje is, moet hij de kinderen naar bed brengen. Voor ze naar bed gaan, willen de kinderen verstoppertje spelen. Opa weet zijn 'zeven geitjes' te vinden, maar als de kinderen opa zoeken duurt het heel lang voor ze hem al slapend in een grote kast op zolder vinden. Dan moet er nog een verhaaltje voorgelezen worden. Als de kinderen daarna enge geluiden horen, willen ze allemaal in opa's bed en als oma thuis komt treft zij opa dan ook op de bank aan. Oblong prentenboek over een herkenbaar thema. Het verhaal wordt in korte, duidelijke zinnen verteld, met soms levendige dialogen, waardoor het verhaal prettig voor te lezen is. Dat de kinderen een beetje bang worden, wordt, met de nodige humor, goed weergegeven. De verwijzingen, zowel in tekst als illustratie, naar de Wolf en de zeven geitjes geven een extra dimensie aan het verhaal. De illustraties (kleurpotlood) volgen het verhaal, maar laten ook veel details zien en nodigen uit om het 'verstoppertje'-spel mee te doen. Het omslag doet gemoedelijk aan. Dit is het vierde prentenboek over opa, als laatste verscheen 'Met opa in de sneeuw'*. Vanaf ca. 4 jaar.


Staartjes, Aart . De drie helden van Uitdam
De drie helden van UitdamDrie 10-jarige kinderen, Klaas, Barry en Ilse, vinden een tas in de boot van Klaas. Die zit vol met geld, afkomstig van een crimineel. Ze besluiten niet naar de politie te gaan, maar het geld zelf te houden en verstoppen de tas in hun boomhut op een onbewoond eilandje. Elke week nemen ze elk een paar biljetten uit de tas. Maar een Roemeen, een beruchte crimineel die op de nabijgelegen camping woont, wil zijn geld terug. En ook de politie wil weten waar het geld gebleven is. De drie kinderen bedenken samen een plan, waardoor het geld uiteindelijk legitiem in hun woonplaats kan worden besteed. Humorvol fantasieverhaal dat zich afspeelt rond het dorp Uitdam aan het IJsselmeer, waarbij de schrijver tussen de regels door nogal wat kritiek spuit op het volwassen deel van de Nederlandse bevolking. Hoofdstukken eindigen soms met een onuitgesproken gedachte van een hoofdpersoon, die verder wordt overgelaten aan de fantasie van de lezer. Volle bladspiegel. Na 'Hannes'* (waarop binnenkort een vervolg verschijnt) is dit het tweede jeugdboek van Sesamstraat-acteur 'Meneer Aart', die zich na zijn pensionering op het schrijven van jeugdboeken heeft gestort. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.


Dubelaar, Thea . De verklikker
Als de broer van de oude dame die Misja (ca. 10) dagelijks bezoekt is overleden, hoort ze van een fataal ongeluk en een anonieme dreigbrief. De broer werd als schuldige aangewezen, waardoor het contact tussen beiden werd verbroken. Misja besluit uit te zoeken wie de verklikker is die het leven van deze mensen zo heeft vergald. De speurtocht van de ondernemende hoofdpersoon wordt met vaart beschreven. Toeval speelt, zeker aan het slot, een grote rol, maar het verhaal blijft boeiend. Door de vlotte stijl, met korte zinnen en afgeronde hoofdstukken, leest het boek vrij makkelijk. De zeer diverse bewoners van het landhuis worden goed beschreven en spelen allemaal een rol in het verhaal. De sfeer is positief. Soms wordt teruggegrepen naar een ander boek over Misja*, maar dit verhaal is zonder problemen afzonderlijk te lezen. Prettig lettertype en overzichtelijke bladspiegel. Het omslag, met een foto van het landhuis, is niet echt aantrekkelijk en zegt weinig over de inhoud. Een boek dat in hoofdzaak door meisjes gewaardeerd zal worden. Vanaf ca. 9 jaar.


Schuemie, Helena . Wie is Willem?
Een jongen loopt bij het krieken van de dag een stad in. Hij weet niet waar hij vandaan komt en hoe hij heet. Bij het zien van een straatnaambord besluit hij zich Willem Barends te noemen. Bij een schoolplein ontmoet hij Tine die zich over hem ontfermt, hem eten geeft, onderdak biedt en helpt om met enkele verzinsels haar school binnen te komen. Ze vatten genegenheid voor elkaar op. Aanvankelijk wordt hij gepest, vooral door de jaloerse Gerard die hem een vervelende streek in de schoenen tracht te schuiven. Toch weet hij de vriendschap en sympathie van zijn klasgenoten en Tines ouders te winnen. Het lijkt alsof een advertentie in een krant zijn echte identiteit en afkomst kan helpen onthullen. Er is een viertal kleurenfoto's van 'het stel' opgenomen. Iedereen in het verhaal is wel wat onwaarschijnlijk empathisch, vol begrip en zorg, medeleven en berouw. In een dergelijke 'heile Welt' zou je wel willen leven. De spanning blijft erin door de vele cliffhangers, een echte soap waardig. Vanaf ca. 11 jaar.


Kowsoleea, Debby . Madzy
MadzyDebuutroman van de Nederlandse schrijfster die een theateropleiding heeft gevolgd en nu o.a. werkzaam is als nieuwslezer bij diverse omroepen. Het verhaal beschrijft veertien dagen uit het leven van de 16-jarige Madzy (ik-figuur), die een ramp op school is. Verstand heeft ze genoeg, maar leren wil ze niet. Haar ouders schakelen ten einde raad een 'repetitor' in, die haar in de kerstvakantie moet bijspijkeren. De roodharige Frederik gaat met Madzy aan de slag en zij ontdekt dat zich inspannen voor iets, al is het maar voor Schwere Wörter, resultaat oplevert. Opgewekt coming-of-ageverhaal met hilarische scènes aan ontbijt-, lunch- en dinertafels. Het graaft niet diep, Madzy bekijkt haar ouders en broer als elke recalcitrante puber, maar het inzicht dat ze het eigenlijk best getroffen heeft met die rare ouders, wordt gedoseerd en geloofwaardig beschreven. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Gulik, Karen van . Alles uit de kast : wat te doen op thuisblijfdagen?
Alles uit de kastIn dit vierkante kleurrijke boek nemen twee moeders de kijk-lezer mee naar onbekende hoeken in een bekende wereld: de wereld van de kasten in huis. Na een kort, uitnodigend voorwoord is de eerste kast aan de beurt: de droogkast (droger). Daarna volgen o.a. de servieskast, gootsteenkast, archiefkast, garagekast, koelkast, kleerkast en nachtkast. Met een grenzenloze creativiteit zien beide auteurs kans om van bijna niets prachtige frutselknutsels te maken. Stofvlokken uit de stoffilter van de droger omtoveren tot stofmonsters, theezakjes veranderen in theetantes, een koelkastkatapult maken en gebruiken, een damspel maken van oude kleren, een marshmallowshooter knutselen, de bellenblaasblues en het parkeerschijvenspel spelen. Niets is beide dames te dol en het zoek-vind-maak-creëer-bedenk-do e-speelplezier spat dan ook van alle pagina's af. Grote kleurenfoto's leiden kinderen door de kasten van het huis en laten de speel- en knutselkansen een voor een ontstaan. Een enkel stappenplan, een pagina met spelregels, wat losse, tussen de foto's door gestrooide informatie (alles in een prachtige lay-out), maken dit knutselboek compleet. Met inhoudsopgave en ronde uitsparing in omslag. Knutselboek waar kinderen van ca. 6 t/m 10 jaar mee aan de slag kunnen en dat hun fantasie prikkelt.


Erlbruch, Wolf . Zoen me tot ik spin
Zoen me tot ik spinMooi uitgegeven bloemlezing met achttien gedichten over de liefde, geschreven door diverse Nederlandse en Vlaamse auteurs uit voornamelijk de 20e eeuw. Zo zijn er gedichten opgenomen van Edward van de Vendel, Tanneke Wigersma, Hagar Peeters, Eva Gerlach, K. Michel en Rutger Kopland. Sommige dichters zijn vooral bekend van poëzie voor volwassenen. Variërend van gevoelig tot grappig verschillen zij eveneens wat betreft moeilijkheidsgraad, uitdrukkingswijze, rijmschema en gebruik van leestekens en/of interlinie. Alle gedichten - sommige zonder titel - zijn afgedrukt op de rechterpagina's. Ze zijn prachtig geïllustreerd met unieke, karakteristieke prenten van verliefde en zoenende dieren op de linkerpagina's, waardoor de uitgave een duidelijke meerwaarde krijgt. De illustrator Wolf Erlbruch maakt gebruik van verschillende technieken en materialen. De figuren zijn getekend, uitgeknipt en op een lichte achtergrond geplakt. Hij ontving diverse prijzen voor zijn oeuvre, onder meer de Zilveren Griffel. Achterin is vermeld uit welke bundels de gedichten afkomstig zijn. De samensteller van de bloemlezing wordt niet vermeld. Voor iedereen met oog voor romantiek in prent en dichtwerk. Vanaf ca. 10 jaar.


De Braeckeleer, Nico . De allergie survivalgids
Een nieuw zelfhulpboek voor kinderen met een allergie of astma in de reeks 'Survivalgidsen'*. Geschreven door een professioneel (kinderboeken)schrijver bijgestaan door een allergoloog. Het boekje oogt fleurig door de overzichtelijke lay-out met een oranje steunkleur en de kleine zwart-witte stripachtige tekeningen. Een aantal bladzijden zijn lastig leesbaar door de gekozen kleuren (o.a. wit op gele achtergrond). De inhoud is zeer volledig en geschreven in heldere, gemakkelijk te begrijpen taal. Het boek is gericht op zelfredzaamheid en bevat veel praktische tips. Elk hoofdstuk bevat een gedeelte fysiologie, pathologie, mogelijke behandelingen en raadgevingen voor de dagelijkse praktijk. Gekleurde kaders vermelden nuttige weetjes of geven ervaringen van lotgenoten weer. Elk hoofdstuk besluit met een quiz, bestaande uit meerkeuzevragen. Het eindigt met enkele persoonlijke verhalen van kinderen met een allergie. Ten slotte een aantal nuttige websites en een index. Een aanrader voor kinderen van ca. 10 tot 14 jaar met een allergie.Volwassenen fictie


Luisterboeken/Daisyroms/eBooks


Moorddisc_3
Een cd-rom met vijf e-boekuitgaven van Zweedse en Duitse thrillers. Van Kjell Genberg zijn twee boeken opgenomen, 'Retour Stockholm' en 'Onder vuur', beide met als hoofdpersoon commissaris Arnold Nyman, hoofd van de Stockholmse recherche. 'De laserman' is het bekendste boek van Gellert Tamas. In deze 'non-fictie thriller' doet hij verslag van de speurtocht in 1991 naar een Zweedse moordenaar en bankrover die bekend stond als 'laserman', omdat hij met een lasergeweer allochtonen neerschoot. Verder 'Eiland van de angst' van Hakan Östlundh en 'De laatste les' van Horst Eckert. Deze e-boeken zijn in het ePub-formaat en worden geleverd zonder leesbeveiliging (DRM). Ze zijn leesbaar op de meeste e-readers en ook op iPad, iPhone, computer en andere tablet-pc's en smartphones.


Vierspel / Jane Fallon
VierspelIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent H.W.L. Keus-Asveld. 'Rebecca en Dan zijn al ruim twintig jaar onafscheidelijke vrienden met Isabel en Alex. Dit verandert als Alex -met een verrassende reden- Isabel verlaat en kort daarna een relatie begint met Lorna, een neurotische bitch maar ook, en nog maar net, chef van Rebecca. Alle ingrediënten zijn dan aanwezig voor verwikkelingen in privé- en werkverhoudingen. Misverstanden ontstaan tussen de vroegere vrienden, maar ook bij het impressariaat waar Rebecca en Lorna werken loopt de spanning op. Een roman met een vlotte verhaallijn, aardige beeldspraken en spitsvondigheden naast een flinke dosis humor. De derde roman van de bestsellerschrijfster (geb.1960) die in 2007 debuteerde met 'Op de man af', twee jaar later gevolgd door 'Krijg je wel'.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


The Cobra / Frederick Forsyth
De Cobra (digitaal boek)Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door de New Yorkse stemacteur Jonathan Davis die veel boeken heeft ingelezen. Geconfronteerd met een toenemende handel in cocaïne en toenemende aantallen verslaafden, benadert de Amerikaanse president Paul Devereux, een gepensioneerd geheim agent van de CIA. Deze bedenkt een plan dat de Colombiaanse drugsmaffia die voor bijna 100% aan de basis staat van de handel moet verlammen. Hiervoor krijgt hij praktisch onbeperkt toegang tot benodigde machtsmiddelen en financiën. Na negen maanden is het plan klaar en begint de aanval. Schepen met cocaïne aan boord verdwijnen spoorloos, net als vliegtuigen met cocaïne als lading. Bepaalde sleutelfiguren worden ontvoerd, andere worden gechanteerd, trucks met cocaïne die haventerreinen verlaten worden plotseling doorzocht. Al met al paniek bij de Colombianen en ontevredenheid bij hun afnemers. Een thriller die leest alsof het een verslag betreft van een geheime operatie. De karakters zijn slechts namen waarvan alleen hun relevantie voor het verhaal telt. Het is een lange vermelding van feiten, wat op zich veel spanning veroorzaakt. Knap gedaan; anders, intelligenter en beter dan vergelijkbare thrillers. *2010-28-3934 (2010/33), paperback; 2011-25-4424 (2011/30), pocket. Engelstalig luisterboek.


DVD speelfilms


House M.D. / David Shore
House M.D. - Seizoen 7 (Dvd)Hoofdpersoon in deze Amerikaanse dramaserie is de cynische en briljante Dr. Gregory House. Samen met een team specialisten werkt hij in een groot ziekenhuis aan het behandelen van patiënten met ongewone en mysterieuze ziektes. De patiënten interesseren hem niet, hij ziet zichzelf als een detective die een raadsel oplost. In de hoofdrol de Britse acteur en schrijver Hugh Laurie, bekend van onder meer 'A bit of fry and Laurie' en 'Blackadder'. De serie werd genomineerd voor diverse prijzen en won onder meer zesmaal een Golden Globe o.a. voor 'Beste acteur in een televisie-dramaserie'. Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 21-8-'07): '(...) de Brit maakte van House een heerlijk karakter (...). De combinatie soap in een ziekenhuis en Sherlock Holmes-CSI-achtige speurtocht naar de aard van een levensgevaarlijke aandoening maakt House bijzonder. (...) Fascinerend en geloofwaardig (...)'. De dvd-set bevat de 23 afleveringen van het zevende seizoen, plus diverse extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, grof taalgebruik. 13e plaats op de Dutch Charts, week 47. Seizoen 7


Californication
Californication - Seizoen 1 (3DVD)Amerikaanse komische televisieserie, gecreëerd door Tom Kapinos, gestart in 2007. Het verhaal handelt over Hank Moody (David Duchovny), een seksverslaafde, getormenteerde schrijver die van New York naar Californië verhuist. Hij was lang samen met Karen (Natascha McElhone), met wie hij een dochter heeft: Becca (Madeleine Martin). Peter de Bruijn (NRC 30-4-'11): 'Al vanaf seizoen één lopen de makers (...) over een dunne draad. Aan de ene kant is de serie een pure platte mannenfantasie: veel seks, drank, doen waar je zin in hebt, en er ook nog mee wegkomen ook. Aan de andere kant is er de complete ontluistering van dit gedroomde bestaan, dat steevast ontaardt in de meest genante taferelen. In het derde seizoen kukelt Californication over de rand. In plaats van de zelfingenomen schrijver Hank Moody (...) laag voor laag af te pellen, krijgt hij meer dan ooit de status van superman.' In Nederland wordt de serie op Comedy Central uitgezonden. Er is bekend gemaakt dat er een vijfde seizoen komt. Golden Globe in 2008 voor Duchovny. Met extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, seks, grof taalgebruik. Seizoen 1 tm 4


Kids filmfestival : 5 films
Selectie van vijf kwaliteitsjeugdfilms die gedraaid hebben op het Cinekidfestival. De films zijn geselecteerd door Cinekid en de Volkskrant. In 'Briefgeheim'*, naar het boek van Jan Terlouw, vindt Eva in de tuin van de buren een geheimzinnige brief en raakt zo met haar vrienden Jackie en Thomas betrokken bij een misdadig complot. Maar kan ze haar vader nog wel vertrouwen? In 'Iep'** van Rita Horst vindt Warre een wezentje dat lijkt op een vogel en op een meisje. Hij neemt haar mee naar huis. Maar na een poosje vliegt ze plotseling uit. Won op het Montréal internationaal kinderfilmfestival de Grand Prix de Montréal. De Zweedse film '1000x sterker'*** gaat over Signa, een stil meisje dat zit in het laatste jaar van de middelbare school. Ze is te verlegen om zich te verzetten tegen de 'pikorde' in de klas, maar een nieuw meisje brengt hier verandering in. In de Deense film 'Wallah be'**** doet de 10-jarige Aksel niets liever dan rondhangen met de oudere Arabische buurjongens, maar die vinden hem te klein. Er zit maar één ding op: moslim worden. Won de Cinekid-prijs. In de Zweedse film 'Misa en de wolven'***** van Linus Torell is de 10-jarige Misa bedroefd om de dood van haar moeder. Ze gaat logeren bij haar oma in Lapland, waar in de bossen wolven wonen. Kwaliteit voor de jeugd.


DVD non-fictie


From conception to birth
From Conception To BirthDe ontwikkeling van foetus tot baby tijdens de zwangerschap is steeds beter in beeld te brengen door nieuwe technieken. In deze Amerikaanse film van Discovery Channel worden alle fasen van de zwangerschap besproken. Aan de hand van animaties wordt een realistisch beeld geschetst van de groei van de foetus en de geboorte. Naast de animaties worden negen koppels die een kind verwachten of wensen gevolgd. De verschillende bevallingen worden weergegeven in een combinatie van animatie en filmbeelden waardoor een spectaculair beeld ontstaat van wat het kind en de moeder doormaken. Door de animaties een zeer bijzondere weergave. De focus ligt wel echt op de animaties, meer dan de inhoudelijke overdracht. Daarnaast bevat de dvd ook de film 'Birth'. De twee films maken grotendeels gebruik van dezelfde beelden en indeling. Geschikt voor aanstaande ouders en andere geïnteresseerden. Kijkwijzer: alle leeftijden. Zie ook de rubriek Blu-ray.
Bluray


Cellular
CellularAmerikaanse actie-thriller uit 2004 van regisseur David R. Ellis. In de hoofdrollen spelen Kim Basinger, Chris Evans, Jason Statham en William H. Macy. Basinger speelt een natuurkundelerares die, nadat ze haar zoontje naar de schoolbus heeft gebracht, wordt gekidnapt. Op de zolder waar men haar vasthoudt, weet ze via een kapotte telefoon contact te leggen met de mobiele telefoon van een jonge man. Hij is haar enige hoop. Gelukkig onderkent hij de ernst en komt in actie. Vooral het mobieltje speelt een crusiale rol. Regisseur David R. Ellis maakte al eerder een film met een telefoon in de hoofdrol, The phone booth. David Sneek (Volkskrant 11-11-'04) vindt dat de film '(...) als thriller te oppervlakkig blijft, maar voor een Nokiacommercial heel onderhoudend is.' Anna van der Gaag (Metro 11-11-'04) noemt de film actie-thrillerwaardig. 'Achtervolgingen in een auto, vechtscènes, schietpartijen en een redelijk spannende ontknoping. Het verhaal verrast en zit aardig sterk in elkaar.' Jann Ruyters (Trouw 11-11-'04): '(...) vakkundige thriller; een onderhoudende film (...)'. Geen extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik.


De president
PresidentPolitieke satire uit 2011 van Erik de Bruyn (Nadine; De kroon) met in de hoofdrollen Achmed Akkabi (Rabat) en Najib Amhali. Het verhaal is geïnspireerd op het boek van Khalid Boudou, van wie ook 'Het schnitzelparadijs' en 'De pizzamaffia' verfilmd werden. Hoofdpersoon Joes is een Marokkaanse jongen die illegaal in Nederland werkt als aspergesteker. Door een samenloop van omstandigheden brengt hij het tot president van Nederland - sinds vijf jaar een republiek. Intussen wil hij ook nog zijn grote liefde terugvinden, de Roemeense Mila (Charlie Chan Dagelet), die hij gered heeft bij een brand in een seksclub. De meeste reacties zijn kritisch. Pauline Keijer (Volkskrant 15-9-'11): '(...) Een paar pluspunten heeft de film: het camerawerk is fraai en de acteurs beschikken over meer dan genoeg komisch talent. Maar jammer genoeg leidt het allemaal nergens toe. Veel te veel personages die voortdurend tegelijk om aandacht vragen, een rommelige, onlogische plot, een wanhopig opdringerige soundtrack en een stortvloed aan grappen die hun doel missen. (...)' Dana Linssen (NRC 14-9-'11) echter noemt de film 'snel en spits', '(...) een dolle mix van klucht, actiefilm, romantische komedie en schimpdicht op de politieke kretologie (...)'. Vanaf ca. 16 jaar.


Games


DanceStar party
Dancestar Party (Playstation Move)Door televisieprogramma's zoals 'So You Think You Can Dance' is dansen populairder dan ooit, ook bij jongens. Het spel DanceStar Party sluit goed bij deze trend aan. Het is de bedoeling zo goed mogelijk de getoonde bewegingen na te doen: hoe beter jouw beweging, hoe meer punten je scoort. Allemaal onder begeleiding van redelijk recente hits als Rihanna (Rude Boy), Lady Gaga (Born This Way), Usher (DJ Got Us Fallin'In Love), Yolanda Be Cool (We No Speak Americano) en meer de 'klassiekers' als Elton John (I'm Still Standing) en Venga Boys (We like to Party). Erg leuk tegen elkaar te spelen in de multiplayer-modus, maar eerst natuurlijk zelf even oefenen in de singleplayer-modus. Vanwege het taalgebruik en soms obscene videoclips is het spel niet geschikt voor de kleine dansers. Geschikt vanaf een jaar of 13. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik, seks, geweld, online. Uitsluitend met de Move te spelen.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers