dinsdag 23 augustus 2011

High lights week 33

Volwassenen fictieFiona Capp. Jemma & Jack
Jemma & JackDe jonge schilderes Jemma Musk vestigt zich in 1868 na haar vaders dood in een mijnwerkersstadje in Zuid-Australië. Nadat ze in trance tekende hoe een kind in een windhoos terechtkwam en dat overleefde, maar niet ingreep, wordt ze argwanend bekeken. Ze trouwt met de aardige Zwitserse boer Gotardo en krijgt een kind. Maar als Lucy als peuter na een brand overlijdt, maakt politieman Marcus O' Brien, ooit afgewezen door Jemma en nu geobsedeerd
door haar, gebruik van de argwaan. Hij beschuldigt haar van kindermoord, tenzij ze scheidt en met hem trouwt. Jemma vlucht met bevriend geoloog Jack Byrne en vindt werk in het westen. De Australische debuteert met deze roman, waarin ze een deel van haar familiegeschiedenis verwerkte. Het goedvertaalde verhaal begint wat traag doordat mensen en situaties uitgebreid worden beschreven, maar krijgt dan vaart en wordt boeiend, met opvallend goede beschrijvingen van Australië.


Jerome Preisler. CSI: onder de huid
CSI: Onder de huidDit misdaadverhaal is gebaseerd op de populaire, ook in Nederland uitgezonden Amerikaanse televisieserie CSI (Crime Scene Investigation), over een forensisch onderzoeksteam in Las Vegas dat het gewone speurwerk combineert met sporenonderzoek met behulp van de nieuwste wetenschappelijke methoden. In dit verhaal wordt een gepensioneerde rechter vermoord aangetroffen in een buitenwijk van Las Vegas. Als macaber detail heeft hij een tatoeage in zijn gezicht. De rechter is niet het eerste slachtoffer van een mysterieuze kidnapper die de Tattooman wordt genoemd, maar wel de eerste die vermoord is. Het CSI-team duikt in de wereld van body art en tatoeages. Vlot geschreven misdaadverhaal dat het vooral moet hebben van de beschrijvingen van het forensisch onderzoek en van de populariteit en bekendheid van de televisieserie. De televisieserie startte in Amerika in 2000 en kent twee spin-offs: CSI: Miami en CSI: New York. Ook de CSI-boekenreeks, geschreven door verschillende auteurs, kent deze driedeling.


Volwassenen non-fictie


Den, Mariska ten. Prins op de groene trekker
Prins op de groene trekkerBundel vrolijke en vaak hilarische columns (2 p.) over het leven van een stadse boerin. Via MacDonalds is Mariska de liefde van haar leven tegengekomen; in 2000 verruilde ze Rotterdam voor het Groningse platteland en werd boerin, met alle leuke en minder leuke facetten van het boerinnenleven. De schrijfster (1976) heeft meegedaan aan een columnwedstrijd in het agrarisch vakblad Boerderij en deze gewonnen. Sindsdien schrijft zij om de week over haar belevenissen op de boerderij. Haar columns zijn ook te vinden op haar website en op Hyves. De columns zijn nu samengevat in een kleurrijk boekje. Leuk voor fans van 'Boer zoekt vrouw' en natuurlijk voor de hele agrarische sector. Ook voor wie geen idee heeft van het boerenleven, geeft de auteur een leuke blik op het reilen en zeilen van een melkveebedrijf. Normale druk. Vrolijke columns over het boerinnenleven van een stadse meid.


Ridder, Susan. Een boek per dag
Een boek per dag Als haar geliefde zus op 46-jarige leeftijd aan kanker overlijdt, wordt de schrijfster overmand door verdriet en schuldgevoel. Na een periode van koortsachtige activiteit, wat niet helpt, besluit ze het anders aan te pakken. Een jaar lang leest ze elke dag een boek en schrijft ze een recensie ervan. De rest -- haar werk (ze is juriste), haar gezin (vier zonen), het huishouden -- moet op een lager pitje. Ze houdt het vol. Dit boek is het verslag van haar leesjaar, en hoe het lezen haar geholpen heeft om het leven weer vol vertrouwen op te pakken. Boeken worden kort besproken, vaak met betrekking tot de levenslessen die ze daaruit haalt, en aangevuld met verhalen over zichzelf en haar kleurrijke familiegeschiedenis. Het complete recensiebestand, en nog veel meer leesinformatie, staat op haar website www.readallday.org. Achterin een alfabetische lijst van alle 365 boeken (waaronder 'De aanslag' van Mulisch). Fijne lectuur voor mensen die veel willen genieten van veel lezen. Kleine druk.


Spanjar, Raymond. Hyves van 3 naar 10.000.000 vrienden
Hyves: Van 3 naar 10.000.000 vriendenIn 2004 richtte Raymond Spanjar samen met Floris Rost van Tonningen en Koen Kam de sociale netwerksite Hyves op (vergelijkbaar met de Amerikaanse sites MySpace en Facebook). In de jaren die volgden, groeide Hyves uit tot de populairste website van Nederland met meer dan elf miljoen (voornamelijk Nederlandse) leden. Hyves-oprichter Raymond Spanjar vertelt in dit boek alles over deze successtory. Over het avontuurlijke begin en hoe het zich ontwikkelde, de problemen die ze tegenkwamen, hoe ze groeiden en bloeiden, uitbreidden met diensten als een marktplaatsfunctie, Hyves Games, reclame, het betaalsysteem Hyves Afrekenen, mobiele applicaties en een ontmoetingsplaats met oud-klasgenoten, over de dreigende opmars van Facebook en Twitter, hoe ze van bijzonder mainstream werden en hoe Hyves uiteindelijk verkocht werd aan de Telegraaf. Een met vaart en humor geschreven, avontuurlijk ondernemersverhaal dat ook een leuk kijkje achter de Hyves-schermen biedt, met vele anekdotes, citaten van ontvangen mailtjes, Hyves berichten en krabbels, etc. Achterin een katern kleurenfoto's. Voer voor aanstormende jonge ondernemers en sociale media experts maar ook leuk voor sociale netwerkgebruikers om te lezen.


Faulkner, Fiona. 25 dingen die kinderen niet lusten...en hoe je er 24 toch verleidelijk maakt
25 Dingen die kinderen niet lustenVoor veel ouders is de dagelijkse maaltijd met hun jonge kinderen geen bron van plezier, maar een van zorg en stress. Dit boek geeft mogelijkheden om daar een einde aan te maken. De auteur is in Engeland bekend van radio en televisie; als moeder van drie kinderen maakte in de praktijk mee wat het begrip 'moeilijke eter' inhield. De zoektocht die zij ondernam, heeft ertoe geleid dat zij 'Toddler Chef', een kookschool voor ouders en kinderen, heeft opgericht. Vijfentwintig 'Probleemvoedingsmiddelen' zoals groente, kruiden en specerijen, vlees, vis, bonen etc. worden zo klaargemaakt, dat zelfs een kritische peuter het wil eten. Elk hoofdstuk begint met tips, spelletjes en informatie. Dan volgt een duidelijk recept met een boodschappenlijstje, een overzicht van wat de kinderen zelf kunnen doen en vervolgens tips om het gerecht meer geschikt voor volwassenen te maken. Een, twee of drie spatten geven de moeilijkheidsgraag van het recept aan. Uitgangspunt van de auteur is dat het belangrijk is dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en om rekening te houden met het milieu. Er wordt regelmatig (half)room(kaas) en suiker gebruikt. Een inspirerend boek voor ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar. Meerkleurendruk, foto's van bijna alle gerechten en register.


Kreischer, Lisette. Non*fish*a*li*cious
NON*FISH*A*LI*CIOUS / druk 1Vegetarisch en veganistisch kookboek waarin vis wordt vervangen door biologische en diervriendelijke ingrediënten die toch naar de zee smaken, zoals allerlei soorten zeewier en zeeplanten. De auteur is bekend van eerdere veganistische kookboeken, zoals 'Ecofabulous : koken in alle seizoenen'* en van de website www.veggieinpumps.com waar zij op een hedendaagse manier de zogenaamde ecofabulous levensstijl uitdraagt. De recepten (soepen, salades, sausjes en dipjes, snacks, hoofd- en nagerechten) zijn afkomstig van de auteur zelf, of van bekende vegetarische of veganistische koks uit binnen- en buitenland. Ze zijn creatief en aantrekkelijk. Vooral mensen die al vegetarisch of veganistisch eten zullen ze waarderen. Van alle gerechten is een kleurenfoto opgenomen, en het boek is versierd met grappige tekeningetjes. Bevat dertien pagina's advertenties van biologische en diervriendelijke producenten, en een lijst van winkels en websites waar je de benodigde ingrediënten kunt kopen. Een aanstekelijk en aantrekkelijk vierkant boek voor een doelgroep waar maar weinig goede kookboeken voor zijn geschreven.


Samenwerkingscollectie


Cornelissen, Sandra. Duidelijk koken met Sandra
Duidelijk koken met SandraSpeciaal voor jongeren en jong-volwassenen met autisme (ASS) of een andere beperking schreef de auteur dit kookboek met tien recepten voor eenvoudige gerechten, bereid met verse ingrediënten. Voorin een handleiding met aanwijzingen voor het gebruik: o.m. hoe de boodschappenlijst te downloaden en verklaring van de pictogrammen. Daarna de recepten die allemaal helder gestructureerd zijn. Elk recept begint met de ingrediëntenopgave, zowel op foto als op tekst. In pictogrammen staan het benodigde keukengerei, servies en bestek aangegeven. Van het begin tot het opdienen worden alle recepthandelingen duidelijk gemaakt met foto's en daaronder in een kort zinnetje (dezelfde handelingen zijn bij een ander recept steeds opnieuw afgedrukt). Ook wordt aangegeven welke pit op het fornuis moet branden (hoog of laag), hoe de oven aan moet enz. Zo nu en dan staat er een foto in van Sandra die op wat extra's wijst: groenten die niet gebruikt worden verpakken in folie en terug in de koeling, ovenwanten gebruiken enz. Inhoudsopgave, geen register. Een uitstekende, praktische kookhandleiding. Bijzonder boek voor een specifieke doelgroep.


Jeugd fictie


Boersen, Lisa. Hotel Tussentijd
Hotel TussentijdDit verhaal begint met de introductie van de vier belangrijkste personages, die zich allen op een toilet bevinden: Bibi, een meisje dat soms liegt om vrienden te maken, de minister van Financiën, de chique mevrouw Kokkeltje en het dikke jongetje Melvin. Zij zitten zich daar om uiteenlopende redenen te schamen. En bij alle vier gebeurt er iets volkomen onverwachts: ze worden getransponeerd naar een onbekende plek, een hotel waar ze een dag en nacht zullen verblijven en verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Doel is de reden waarom ze zich zo diep schamen onder ogen te zien en te proberen ermee om te gaan. In het derde en laatste deel wordt beschreven hoe het de vier is vergaan na hun terugkeer naar hun gewone leven. Het fantasierijke verhaal wordt met vaart en humor verteld. En hoewel voorzien van een duidelijke boodschap, is het niet moralistisch. Iedere lezer kan zich spiegelen aan de personages, want iedereen doet of overkomt wel eens iets, waardoor hij of zij door schaamte bekropen wordt. De grappige zwart-witillustraties in pen en aquarel doen denken aan het werk van Quentin Blake. Een fijn fantasieverhaal met een serieuze ondertoon. Vanaf ca. 9 jaar.
 Davis, Sarah. Leer de leukste kleuren herkennen
Leer de leukste kleuren herkennenStevig vierkant en verzorgd hardkartonnen boek over kleuren. Elf leukste kleuren komen aan de orde. Leukste? Goud, zilver, roze en zwart/wit horen er ook bij, naast de hoofdkleuren. Op elke dubbele pagina staan met vrijstaande foto's voorwerpen afgebeeld in een gekozen kleur. De bladspiegel is enigszins vol en rommelig, waarbij onder of naast ieder voorwerp de naam staat in een ongelijkmatige, quasi-handgeschreven letter. Het boekje heeft aan de boven- en rechterzijkant felgekleurde tabs met een foto, die naar de desbetreffende pagina verwijzen. Doel van het boekje is natuurlijk het leren van kleuren, maar daarnaast komen ook andere begrippen aan de orde die voor de woordenschat van groot belang zijn. Ook het leren sorteren en rubriceren is belangrijk. Er staan op elke pagina vragen en opdrachten in de trant van: 'Wijs alle groene dingen aan die je kunt eten.' Of: 'Heb jij vandaag iets zwarts aan?' De laatste twee pagina's gaan over 'veelkleurig' en kleur gekoppeld aan vorm. In deze reeks verschenen eerder: 'Leer de leukste woordjes', 'Leer de leukste voertuigen herkennen' en 'Leer de leukste dieren herkennen'*. Uitnodigend en leerzaam boekje voor peuters om alleen te bekijken of juist samen met een ouder kind of volwassene. Vanaf ca. 2 jaar.


Reid, Camilla. Lulu's potje
Lulu's potjeLulu krijgt als verrassing een potje. Ze zit graag op haar nieuwe potje: in de keuken, tijdens het spelen, zelfs in de tuin. Soms gaat ze op de echte wc. De lezer klapt - via een flapje - op de laatste pagina de wc-bril omhoog en ziet een gouden plasje. Vrolijk vormgegeven deel uit de tot nu toe driedelige serie over Lulu, met stevige kartonnen pagina's, voelelementen en flapjes, rondom de zindelijkheidstraining van een meisje. De kleurrijke illustraties met uitbundige details zijn meestal vanuit kikkerperspectief getekend. Hierdoor komen ze 'dicht op de huid', zeker de diverse paginagrote afbeeldingen op de rechterbladzijde die steeds een voelelement of doe-opdracht bevatten, zoals het vastmaken van de luier, trekken aan de wc-rol of omslaan van flapjes. De korte twee- tot drieregelige tekst is in een duidelijke, aparte, schreefloze letter gedrukt. Er zijn diverse voel- en trekelementen en flapjes. Een aantrekkelijke aanvulling op het aanbod zindelijkheidsboeken. Vanaf ca. 3 jaar.


Jeugd non-fictie


Karim, Nurlaila. Een wereld vol liedjes
Een wereld vol liedjes + CDGroot prachtig prentenboek met de dertien teksten van door musicalster Nurlaila Karim vertaalde traditionele volksliedjes uit verschillende landen van de wereld, o.a. 'Ali Baba heeft een boerderij' (Turkije), 'Ik lag fijn te slapen bij een oude boom' (Marokko), 'Alberto Tutuchi' (Curaçao), een verjaardagslied uit Suriname, en 'Nina Bobo' in de oorspronkelijk Indonesische versie. Elk lied staat op een aparte bladzijde, met op de tegenoverliggende bladzijde een mooie, paginagrote kleurenillustratie in warme kleuren die de kern van het lied sprookjesachtig en met humoristische details weergeeft. Op de bijgevoegde cd (33 min.) zingt Nurlaila de liedjes met haar warme, melodieuze stem, op aanstekelijke wijze die tot meezingen noodt. De cd verscheen in 2010 afzonderlijk als 'Wereldse kinderliedjes'*. Alle liedjes - ook de twee in canon gezongen liedjes - komen door de enthousiaste zang en de aangename begeleiding heel goed tot hun recht. Door de variatie in teksten en muziekstijlen blijft de cd elk van de 33 minuten heel boeiend. Zeer aantrekkelijke uitgave, voor alle Nederlandse en Vlaamse kinderen van 3 t/m 9 jaar, thuis en op school.


Luisterboeken


The last song

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door de Amerikaanse actrice Pepper Binkley en de Amerikaanse acteur Scott Sowers. Drie jaar na de scheiding van haar ouders brengt Ronnie, een 17-jarige tiener uit New York, zeer tegen haar zin samen met haar 10-jarig broertje de zomer door bij haar vader, een voormalig concertpianist en muziekdocent, met wie ze al die tijd niet heeft willen praten. Ondanks haar muzikale talent weigert Ronnie nog ooit een piano aan te raken en zoekt zij contact met verkeerde vrienden. Tijdens die zomer aan zee leert zij echter dat de dingen niet altijd zijn zoals ze in eerste instantie lijken en langzaam aan verandert zij van een rebelse tiener in een zelfbewuste jonge vrouw. Het verhaal gaat niet alleen over de ontluikende liefde van twee tieners, maar ook over de sterke liefde van ouders voor hun kinderen en het geloof in het bestaan van een hogere liefde. Hoewel vrij voorspelbaar en af en toe wat melodramatisch is dit vijftiende boek van deze auteur een heerlijk verhaal om bij weg te zwijmelen als je van het genre houdt. Bij sommige passages zal het voor veel luisteraars zelfs moeilijk zijn om de ogen droog te houden. V/J-aanbieding. *2009-42-2865 (2009/51), paperback; 2010-16-0458 (2010/24), pocket. Engelstalig luisterboek.DVD speelfilms


Black Butterflies
Black ButterfliesEen biografische film uit 2010 van Paula van der Oest (Tiramisu; Verborgen gebreken) over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). In de hoofdrollen Carice van Houten als Jonker en Rutger Hauer als haar vader - voor het eerst samen in een film - en verder onder meer Liam Cunningham als Jonkers minnaar Jack Cope. Jonker groeide op bij haar moeder en grootmoeder en moest na de dood van haar moeder op haar elfde jaar bij haar vader gaan wonen, een conservatieve politicus, minister van Censuur. Zelf was ze fel tegen de apartheid. De film eindigt met haar zelfgekozen dood en met Nelson Mandela die bij de opening van het eerste democratisch gekozen parlement van Zuid-Afrika een van haar gedichten leest, 'Die kind dat is doodgeskiet deur soldate in Nyanga'. Jos van der Burg (Filmkrant april '11) zegt dat de film te weinig aandacht geeft aan de complexiteit van Jonkers karakter en teveel aan de botsing met haar vader en haar relaties met (getrouwde) mannen. Fritz de Jong (Parool 30-3-'11) noemt de film verzorgd en goed geacteerd, maar haar portret gefragmenteerd en vindt het pijnlijk dat Jonker in de film Engels spreekt in plaats van Afrikaans. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 31-3-'11) geeft 4 (van 5) sterren en vindt het samenspel tussen Van Houten en Hauer 'superbe'. Kijkwijzer: 12 jaar, seks, angst, drugs- en/of alcoholmisbruik, discriminatie, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 1-9-'11.


The Lincoln lawyer
Lincoln LawyerDe tweede speelfilm (uit 2011) van Brad Furman is gebaseerd op een thriller van de bekende misdaadschrijver Michael Connelly. In de hoofdrol Matthew McConaughey (Sahara; A time to kill) en verder onder meer Marisa Tomei en Ryan Philippe. Mick Haller is een cynische advocaat in Los Angeles die het liefst zijn zaken regelt vanuit zijn auto, een Lincoln luxe sedan. De meeste van zijn klanten zijn kleine criminelen, dus wanneer hij een rijke playboy moet verdedigen die beschuldigd wordt van het mishandelen van een prostituee, denkt hij een leuke klus te hebben. Al snel raakt hij zelf betrokken bij een misdaadcomplot. Ab Zagt (Algemeen Dagblad (28-4-'11) ziet 'een tamelijk platte plot die nogal routineus wordt afgewikkeld.' Coen van Zwol (NRC 27-4-'11) geeft echter 4 (van 5) balletjes en concludeert: 'onpretentieuze film die helemaal klopt. Een voortreffelijke cast, een slim script dat achter elke haarspeldbocht een verrassing in petto heeft, ouderwetse oneliners gedebiteerd door wereldwijze, sluwe players. Een mooie incarnatie van Philip Marlowe, deze Mick Haller. Met seriepotentieel.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 7-9-'11.


Radio Bob
Oorspronkelijk Engelse poppenanimatieserie over de aannemer Bob die samen met zijn medewerkers en bouwmachines, zoals een cementmolen, shovel, kraan en een wals, allerlei klussen uitvoert. De machines hebben namen en praten ook. De avonturen zijn eenvoudig. De film heeft zachte kleuren en de serie wordt uitgezonden op Zappelin. Ook zijn er boeken en cd-roms naar de serie verschenen. Deze dvd-video gaat verder met het avontuur waarin Bob aan de nieuwe stad in de Zonnebloemvallei bouwt. Bob en zijn team nemen nieuwe projecten onder handen en staan voor iedereen klaar. In 'Radio Bob' bouwen ze een radiostation en werken ze aan een echte radioshow. Bevat nog vier afleveringen. Eenvoudige belevenissen voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 23-8-'11.


Torenhoge vlammen
Vijf afleveringen van de televisie-animatieserie over brandweerman Sam in het typisch Engelse kustdorpje Pontypandy. Sinds 2008 zijn de afleveringen in 3D-computeranimatie en niet meer in de stop-motion techniek. Ze doen denken aan de omgeving van computerspelletjes: mooie realistische en kleurrijke situaties. In elke aflevering is er een calamiteit waar Sam bij moet redden, vaak met de hulp van een paar slimme, stoere kinderen. De situaties ontstaan vaak uit opgeklopte ongelukjes. De volwassenen zijn vrij stereotiep. Er zijn wel leerzame en/of grappige aspecten. Veel termen zijn te moeilijk door de knipoog naar volwassenen. Het begin en eindliedje zullen peuters vanaf 3 jaar snel herkennen. Vooral bij jongetjes spreken brandweer en reddingsactie zeer tot de verbeelding. De serie wordt uitgezonden bij RTL Telekids. Onschuldig vermaak voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 23-8-'11.

DVD non-fictie


Waiting for superman
Waiting For SupermanAmerikaanse documentaire die de schrijnende situatie van het openbaar onderwijs in de Verenigde Staten blootlegt. Regisseur Davis Guggenheim, die eerder de klimaatfilm 'An inconvenient truth'* (met Al Gore) maakte, volgt vijf leerlingen in achterstandswijken in Los Angeles, Silicon Valley, Washington D.C. en de New Yorkse wijken Harlem en de Bronx. Omdat er te weinig plaatsen zijn op goede scholen, worden de leerlingen via een loterij toegelaten. Ook de discussie over goede of slechte leraren komt naar voren. Guggenheim legt de schuld voor de falende onderwijskwaliteit bij de machtige onderwijsbonden. De feiten worden gelardeerd met veel statistieken, grafieken en animaties. Belinda de Graaf (Trouw 2-12-'10): 'Guggenheim stapelt wel de ene schrijnende constatering op de andere. Iedereen lijkt met uitroeptekens te praten, en als er even niets gezegd wordt, klinkt er wel een ironisch muziekje. (...) Je vraagt je af of het thema zoveel manipulatie nodig heeft, of verdient.' Peter de Bruijn (NRC 3-12-'10) schrijft dat de film in de Verenigde Staten veel los maakte, maar noemt de film ook 'omstreden'. De film won vele malen de award voor Beste documentaire op diverse Amerikaanse filmfestivals. Bevat diverse extra's. Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik. *2007-05-8-498.


Kamp Westerbork : de film
Kamp WesterborkDe filmbeelden die de SS-commandant van kamp Westerbork Albert Gemmeker in voorjaar 1944 liet maken door de joodse fotograaf-cameraman Rudolf Breslauer (1904-1944), behoren tot de schrijnendste en beklemmendste beelden die er bestaan van het beruchte 'Durchgangslager'. In deze laatste stop voor vele Nederlandse joden voor hun deportatie naar de vernietigingskampen in het Oosten, liet Gemmeker het dagelijkse leven filmen. Niet alleen de veewagens met aankomende en vertrekkende gevangenen, maar ook arbeiders in een batterijfabriek en een voetbalwedstrijd die in het kamp georganiseerd werd. De opname van het meisje tussen de wagondeuren werd hét symbool voor de deportatie van de joodse gemeenschap tijdens de bezettingsjaren. Een aantal fragmenten uit deze film is wereldberoemd en in talloze documentaires gebruikt. Het oorspronkelijke materiaal van Breslauer is altijd bewaard gebleven en voor het eerst nu op deze dubbel-dvd (als compilatie) te zien. Naast de originele filmbeelden van Breslauer, ook beelden van de Herdenking Kamp Westerbork 2010, de NOS-documentaire 'Kamp Westerbork de film' en een interview met Chanita Moses, de enige overlevende van de familie Breslauer. Een ontroerende documentaire voor een groot publiek. Geschikt voor onderwijsdoeleinden. Kijkwijzer: 12 jaar, discriminatie.


Hugh Hefner : playboy, activist and rebel
Hugh Hefner: Playboy Activist And RebelDe flamboyante persoon Hugh Hefner (1926) is vooral bekend als oprichter van het erotische tijdschrift Playboy. Deze Canadese documentaire van regisseur Brigitte Berman laat zien waar hij opgroeide, de eerste uitgave van het blad en de groei van zijn populariteit. Ook zijn strijd tegen de in zijn ogen hypocriete houding ten opzicht van erotiek in Amerika in die tijd en zijn maatschappelijke engagement komen aan bod met veel archiefbeelden en interviews. Jochem Geelen (movie2movie, i): 'Deze prent is dan ook één lange lofrede aan het adres van Hefner die met zijn onafscheidelijke pijp als een waar icoon wordt geportretteerd. Tegenstanders mogen maar met mondjesmaat hun reserves ventileren. Een discussievol pamflet tussen voor- en tegenstanders wordt het dus niet. (...) Meer dan het beeld van een workaholic en iemand die graag de touwtjes in handen heeft krijgen we niet.' Mick LaSalle (San Francisco Chronicle 20-8-'10): '(...) als je een onderhoudende documentaire wil zien die toont wat Hefner doet behalve lachend rondhangen, dan is dit jouw film.' Algemeen Dagblad (30-4-'11): 'Kortom, een man die het meer dan verdiende om in een documentaire te worden geportretteerd.' Kijkwijzer: 12 jaar, grof taalgebruik, geweld, seks.


Bluray

Departures
DeparturesEen drama uit 2008 van de Japanse regisseur Yojiro Takita. Hoofdpersoon is cellist Daigo (Masahiro Motoki) wiens orkest onverwacht wordt opgeheven. Uit geldnood verhuist hij met zijn echtgenote naar zijn geboortedorp, waar hij door een misverstand een betrekking krijgt bij een begrafenisondernemer. Daigo krijgt steeds meer gevoel voor zijn werk: het ritueel wassen en aankleden van de doden in aanwezigheid van hun nabestaanden, maar houdt uit schaamte voor zijn vrouw en vrienden verborgen wat zijn werk is. De reacties zijn wisselend. Remke de Lange (Trouw 28-5-'09): 'een morele les over het leven die te geforceerd aandoet om echt te inspireren.' Peter de Bruijn (NRC 27-5-'09): 'een tearjerker, maar wel een tearjerker met stijl en klasse.' Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 27-5-'09): '(...) de ideale mix tussen licht en zwaar (...) Dat verhaal wordt prachtig uitgebalanceerd verteld, aangevuld met wonderschone beelden van de Japanse natuur en de vreemde gewoontes van het volk. (...) laat een diepe indruk achter.' De film won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Er zijn geen extra's.


Games


The Sly trilogy
Sly Trilogy (Move Compatible)Wasbeertje Sly Cooper komt uit een familie vol sluwe meesterdieven. En het liefst sluipt hij langs allerlei vijanden om zoveel mogelijk schatten te stelen. Daarbij krijgt hij hulp van zijn bendeleden: schilpadje Bentley, een computer-, elektronica- en alarmexpert, en het roze nijlpaard Murray, de bestuurder van een razendsnelle vluchtauto. Het sluipen langs bewakers wordt afgewisseld met racen of het schieten met een kanon. Door flessen/munten te verzamelen, kan je steeds nieuwe technieken leren. Het spel bevat alle drie de eerder verschenen games rond de grijpgrage wasbeer: 'Sly Racoon', 'Sly 2: Band of Thieves' en 'Sly 3: Honor Among Thieves'*. Enkele mini-games zijn met de PlayStation Move te spelen. Gamez.nl is erg positief en geeft het spel een score van 90 (van totaal 100): 'De originele games over Sly Racoon kwamen uit in de hoogtijdagen van de 3D platform games. Hoewel de games toentertijd goed ontvangen werden door de pers, sneeuwde de serie toch een beetje onder bij het platformgeweld van grote series als Jak & Daxter en Ratchet & Clank. Daarom zijn deze remakes van de games meer dan welkom.' Aantrekkelijk en humoristisch spel voor de jeugd, vanaf ca. 9 jaar. PEGI: 7 jaar, angst. Delen van het spel zijn optioneel met de PlayStation Move te spelen.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers