donderdag 11 augustus 2011

Highlights week 32

Volwassenen fictieSam Christer. Het Stonehenge rirueel
Het Stonehenge ritueel (digitaal boek)Debuut dat schatplichtig lijkt aan Dan Brown. Er moet immers een code gekraakt, er vinden geheime, godsdienstige rituelen plaats en de leiders van de Stonehenge-sekte hebben ook in de moderne maatschappij een goede positie. Het spannende verhaal bestaat uit vier verhaallijnen, die elkaar steeds meer kruisen. Gideon Chase verdiept zich na de onverwachte zelfmoord van zijn invloedrijke vader, een archeoloog in ruste, in diens dagboeken en ontdekt een heel andere man. Megan Baker, inspecteur en alleenstaande moeder, belast met het onderzoek naar Chase's zelfmoord en andere onverklaarbare moorden, ondervindt tegenwerking van haar superieuren. Caitlyn Lock, de mooie dochter van de vice-president van de Verenigde Staten, verdwijnt spoorloos en weet zich in erbarmelijke omstandigheden staande te houden. De vierde verhaallijn betreft de Hoeder van de Steencirkel die met zijn Volgelingen tijdens volle maan een oud ritueel in stand wil houden. Auteur heeft met dit debuut een volwaardige thriller afgeleverd: de spanning is goed gedoseerd, de karakters hebben voldoendediepgang. Kleine druk. Spannende thriller die door het mystieke aspect, Stonehenge, ook de lezers van esoterie kan aanspreken


Karen Kingsbury. Voor het leven
Voor het levenAls Elizabeth hoort dat ze opnieuw ziek is, wil ze samen met haar man John en de kinderen toch hun 35-jarig huwelijksjubileum vieren. Elk van de zoons en dochters heeft wel een reden om ook blij te zijn. Een dochter krijgt eindelijk het adoptiekind waar ze zo naar verlangde, een ander gaat voor de tweede keer trouwen met haar nieuwe liefde, een derde verwacht een baby. Maar niemand weet welk groot geheim hun ouders met zich meedragen. Het familiegebeuren wordt ook danig overschaduwd door de ziekte. Van de veelgelezen Amerikaanse schrijfster van romans met een christelijke signatuur vormt deze roman de afsluiting van de serie van vijf boeken over het gezin Baxter. Ze schreef dit - ook zelfstandig te lezen - deel in samenwerking met relatietherapeut Gary Smalley. Karen Kingsbury weet haar vrouwelijke lezerskring elke keer weer te boeien met een goed geschreven realistische roman, waarin de hoofdpersonen goed gekarakteriseerd worden. Kleine druk..


Jonathan Kellerman. de privelerares
De PriveleraresVanaf de eerste pagina's belandt de lezer volop in de wereld van inspecteur Milo Sturgis. De beschrijvende ik-figuur - zijn vriend, psychologisch adviseur Alex Delaware - speelt zelf ook een actieve rol. Ze onderzoeken de eigenaardige moord op een lerares van een eliteschool in Los Angeles. Het wordt gecompliceerd, als dat onderzoek in alle stilte en zonder hulp moet gebeuren, omdat de politiebaas er een zoon heeft, en hij wil niet dat die zijn aanbeveling voor de Yale-universiteit misloopt. De manier waarop de eigenzinnige, zij het loyale Milo te werk gaat, wordt hem niet altijd in dank afgenomen... Krijgt hij de zaak opgelost? De plot is meeslepend en geloofwaardig dankzij het meesterlijke evenwicht tussen ironie (soms zelfs sarcasme), subtiele humor, sociaal engagement, rake beschrijvingen, terzake doende details en goede dialogen. Toch houden vooral de hoofdpersonages van vlees en bloed de lezer in de ban. Met zijn typisch, heel apart vertelstandpunt en zijn ongeëvenaarde stijl zet de auteur eens te meer een aanrader in het genre neer. Zie ook: http://www.jonathankellerman.com/. Normale druk.


Tamara Mckinley. Kind van de oceaan
Kind van de oceaanAls de jonge beeldhouwster Lulu Pearson aan de vooravond van haar eerste grote tentoonstelling in Londen een brief krijgt van een paardentrainer uit Tasmanië, die zegt dat zij de eigenaresse is van een veelbelovend renpaard, weet ze van niets en reageert niet. Pas als ze na de zeer succesvolle tentoonstelling een tweede brief krijgt, bespreekt ze de zaak met haar oudtante Clarice die haar heeft opgevoed en bij wie ze woont. Deze is woedend als blijkt dat de uit Tasmanië afkomstige Lulu van plan is naar Australië af te reizen om alles uit te zoeken en dreigt haar te onterven. Toch gaat Lulu met vriendin Dolly en ontdekt in Australië niet alleen de waarheid over haar ouders en de rol van haar oudtante, maar vindt er ook de ware liefde. Van de in Tasmanië geboren en lang in Engeland wonende auteur verschenen veel succesvolle historische romans. Ook in deze is het vlotgeschreven en uitstekend opgebouwde verhaal heel prettig leesbaar en valt op door een levendig en goed tijdsbeeld van zowel Engeland als Australië rond 1920. Goede vertaling. Kleine druk.


Tatiana de Rosnay. Het huis waar jij van hield
Het huis waar jij van hieldParijs, tijdens het Tweede Keizerrijk (Napoleon III) in de tweede helft van de 19e eeuw: Baron Haussmann heeft de opdracht Parijs te moderniseren en vele oude wijken worden afgebroken, ondanks het hevige verzet van de bewoners, om plaats te maken voor brede avenues, parken en plantsoenen. Ook het huis van de weduwe Rose Bazelet moet weg vanwege de nieuwe Boulevard Saint-Germain. Maar het leven van Rose is zo verweven met haar huis dat het voor haar ondenkbaar is om het te verlaten. Ze gaat het gevecht met de Parijse instanties aan. In brieven aan haar overleden echtgenoot schrijft ze over haar leven vroeger en nu, de veranderende stad, de buurtbewoners en haar strijd met de instanties. Daartussendoor oude brieven van haar man, familie en vrienden. Geleidelijk wordt duidelijk welk geheim er ten grondslag ligt aan haar weigering het huis op te geven. Goed geschreven, boeiende en sfeervolle brievenroman over de geschiedenis van het 19e eeuwse Parijs en de strijd van een vrouw om haar geliefde huis. Met nawoord van de auteur en een plattegrond van de omgeving van Boulevard Saint-Germain. Op tatianaderosnay.nl/hethuiswaarjijvanhield is veel achtergrondinformatie over de roman te vinden. Rosnay werd bekend met haar (verfilmde) wereldwijde bestseller 'Haar naam was Sarah'. Kleine druk.


Janusz L.Wisniewski. Anna's vlucht
Anna's vlucht (digitaal boek)Anna (21) groeit op als enig kind van een literatuurhoogleraar in Dresden die antinazi is en een joods kind in huis laat onderduiken. Nadat hij is omgekomen in de Wehrmacht, verliest Anna in het geallieerde bombardement op 14 februari 1945 haar oma en moeder. Ze zwerft door Dresden en maakt foto's tot ze een jonge violist tegenkomt, met hem naar Keulen gaat, maar hem onderweg kwijtraakt. In Keulen krijgt ze via haar foto's een relatie met een Amerikaanse fotograaf, reist met hem naar New York en vindt werk bij de New York Times. Als ze zijn broer, een vooraanstaand fysicus die atoombommen helpt ontwikkelen, ontmoet en verliefd wordt, wordt ze voor moeilijke keuzes geplaatst. De Poolse econoom en informaticaspecialist debuteerde in 2001 met de roman 'Loneliness on the net' die in 2006 is verfilmd. In deze goed vertaalde tweede valt het boeiende verhaal met goede subplot op door de uitgebreide info/uitleg over Hitler, Nazi-kopstukken en -ideologie, oorlogsverloop. Extra boeiend voor lezers met veel interesse in Wereldoorlog II. Vrij kleine druk, volle bladspiegel.


Volwassenen non-fictie


Linda Jarosch. Vanaf morgen draag ik rood
Vanaf morgen draag ik roodLinda Jarosch (1947) is onder andere werkzaam als zelfstandig trainer en coach. Ook begeleidt ze vrouwen in verschillende levensfasen. Rood staat volgens haar voor liefde, hartstocht, woede en gevaar. Maar ook voor verandering en beweging. En die beweging is nodig. De emancipatie is nog niet ten einde. Nog steeds zijn er glazen plafonds voor vrouwen en andere situaties waarin mannen (te) dominant zijn. In dit boek leren vrouwen hoe ze hun eigen kracht kunnen ontwikkelen en inzetten, hoe ze ingeslepen patronen ('aardig willen zijn', 'pleasen', anderen voor laten gaan) kunnen veranderen. Rood is niet agressief; je stelt als vrouw je grenzen maar blijft vol liefde en levensvreugde. Het boek is ingedeeld in zes hoofdstukken (waaronder 'Rood is kracht', 'Rood licht - kijk uit!', 'In vuur en vlam') en heeft een duidelijke bladspiegel. Het taalgebruik is zeer toegankelijk. Geschikt voor een breed vrouwelijk publiek dat toe is aan een meer uitdagend leven. De auteur schreef eerder samen met haar broer Anselm Grün 'Je ware vrouwelijkheid ontdekken' (2006); dat boek werd zeer enthousiast ontvangen.


Gerda Brouwer. Een baby erbij en samen gelukkig blijven
Een baby erbij en samen gelukkig blijvenUit onderzoek blijkt dat praktisch elke relatie kort na de geboorte van de baby een 'dip' doormaakt. Wat gaat er mis? Ook de twee auteurs (psychologen-seksuologen) kregen in hun praktijk te maken met veel radeloze jonge ouders met een relatie die tot het dieptepunt gedaald was. Volgens hen ligt een onrealistisch verwachtingspatroon vaak ten grondslag aan de problemen. Als alles anders blijkt te gaan of te zijn dan verwacht, slaat de paniek toe. In dit boek bespreken de auteurs deze problematiek en geven raad en advies aan jonge of aanstaande ouders zodat ze beter voorbereid zijn en een realistischer beeld krijgen van alle veranderingen die op komst zijn. Waardoor ze, behalve van hun baby, ook van elkaar kunnen blijven genieten. Met aandacht voor de veranderingen, vrienden blijven, relatie met elkaar en de baby, de rol van de vader, veilig ruzie maken, effectief onderhandelen, seks en romantiek en informatie over een postnatale depressie (ook mogelijk bij vaders!) met zelftest. Tussendoor veel herkenbare voorbeelden, ervaringsverhalen, tips, en oefeningen om samen te doen. Met register, websites en literatuurlijst. Goed geschreven, informatief en praktisch handboek waar aanstaande en jonge ouders veel aan kunnen hebben.


Henny Struik. Niet ongevoelig
Niet ongevoeligHenny Struik vertelt hoe bij haar dochter in 2004 de vermoedelijke diagnose Syndroom van Asperger werd gesteld. Zij realiseerde zich dat ook zijzelf en haar man autisme hebben. Zij beschrijft haar zoektocht naar informatie over autisme en het op een rij zetten van de problemen die vrouwen met autisme ervaren. Hoe zij overgevoelig zijn, maar informatie anders voelen, waarnemen, beleven en verwerken. Hoe hun vermogen om het innerlijk van anderen te begrijpen daardoor beperkt is of gebaseerd op onjuiste veronderstellingen. Op grond van gedegen studie, zelfonderzoek en gesprekken met autistische vrouwen heeft zij een vragenlijst samengesteld en deze voorgelegd aan zestig vrouwen met autisme om hun problemen nader te analyseren. Deze vragenlijst vormt onderdeel van het boek en hiermee kunnen vrouwen nu zelf bepalen of hun score wijst op overeenkomsten met mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Zij beschrijft de vele fouten die er door instellingen/deskundigen gemaakt worden bij de diagnose van autisme bij meisjes/vrouwen. De huidige DSM-4 classificatie is te veel op jongens gericht. Autisme bij vrouwen wordt daarom vaak aangezien voor een persoonlijkkheidsstoornis. Het boek vormt een openbaring voor ieder die beroepshalve of privé met autisme te maken krijgt.


Margriet de Koning Gans. Literair fietsen
Het idee is even simpel als aantrekkelijk: een fietstocht langs de adressen in Laren en Blaricum waar schrijvers gewoond hebben. In deze lommerrijke streek, dus aangenaam voor fietstochten, hebben Henriette en Richard Roland Holst gewoond, evenals Augusta de Wit, Nico van Suchtelen, Annie Salomons, Carrie van Bruggen, Martinus Nijhoff, Jan Greshoff, J.C. Bloem en Victor van Vriesland. In de naoorlogse jaren hadden Fritzi ten Harmsen van der Beek, Marten Toonder, Gabriel Smit, A. Alberts en Adriaan van Dis er voor lange of korte tijd hun domicili. In korte, maar informatieve teksjes legt Margriet de Koning Gans uit welke rol de betreffende schrijvers in de Nederlandse literatuur speelden, maar ook probeert ze de lokale verbinding te leggen. In welke restaurants kwam een bepaalde schrijver en hoe lang heeft hij of zij er gewoond. Een plattegrond had dit boekje helemaal compleet kunnen maken.


Huib Stam. Haring
HaringOp het eerste gezicht een dik boek om op de leestafel te leggen, maar daarmee zou iedereen zichzelf en de auteur te kort doen. Het is namelijk een van de leukste en best gedocumenteerde boeken over de Nederlandse visserij van het laatste decennia. Het gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse haringvisserij en over de grote rol die deze heeft gespeeld voor onze economie en cultuur. De auteur uit zijn passie voor de haring en alles wat daaruit voorgekomen is. Dat de auteur er zin in had dit met iedereen te delen blijkt van het begin tot de laatste bladzij. Het boek laat zich lezen als een spannende roman en is het tastbare bewijs hoe leuk geschiedenis en cultuurhistorie zijn als je als auteur zowel gepassioneerd bent, maximaal geïnformeerd en de gave hebt een en ander te kunnen overbrengen, zoals Huib Stam weet te doen. Voorzien van goed gekozen illustraties waarin haringvisserij, haringcultuur en haringliefhebbers centraal staan. Het boek is een verrassing en een verrijking in de literatuur over visserij en historie van handel en cultuur in Nederland. De auteur is een bekend journalist en filmrecensent. Origineel en zeer toegankelijk leesboek over de historie van haringvisserij en haringcultuur in Nederland.


Cor de Bode. Daniel
DanielBiografie over Daniel, een jongen met autisme en een ontwikkelingsachterstand die slechts vijftien jaar oud werd. In dit boek worden herinneringen aan zijn leven beschreven door mensen die dichtbij hem stonden; van zijn moeder tot zijn muziekleraar en een taxichauffeur. Het boek beschrijft op mooie wijze de fasen die de ouders doormaken; eerst om te accepteren dat zij een kind met een beperking hebben, later wanneer hij uit huis geplaatst moet worden en ook wanneer hij uiteindelijk terminaal ziek blijkt te zijn. Het verhaal leest vlot weg en neemt je mee in de emoties van degenen die over Daniel vertellen. De auteur heeft dit tot een aangrijpend verhaal weten te maken. Een herkenbaar boek voor ouders in een soortgelijke situatie, maar zeker niet minder interessant voor mensen die zich willen verdiepen in hun belevingswereld.


Samenwerkingscollectie


Karl Schlögel. Terreur en droom
Terreur en droomMoskou 1937: Stalin organiseert de eerste 'vrije' verkiezingen en tegelijk laat hij 1,3 miljoen onschuldige mensen deporteren naar kampen en 700.000 executeren volgens sociale en etnische criteria. In elke republiek of oblast moest een vast aantal doodgeschoten worden, idem bij de Duitse en zestig andere nationaliteiten in de Sovjet-Unie. Slachtoffers waren heel veel gelovigen, mensen van alle leeftijden (15 tot 80 jaar), uit alle beroepen, hoge militairen zoals Toechatsjevski, leiders van de revolutie zoals Boecharin, bergbeklimmers, piloten, maar ook veel doodgewone mensen. Niemand wist waarom; het waren een voor een overtuigde patriotten. Schlögel vond de lijsten in archiefdocumenten die recentelijk vrij kwamen. Hij verklaart de misdaad als volgt: de nieuwe grondwet van 1936 schreef verkiezingen voor, maar de partij besefte dat ze verkeerd konden aflopen. Allicht speelden nog andere factoren een rol bij deze huiveringwekkende daad, zoals het ziekelijke wantrouwen van Stalin. Schlögel schetst ook een beeld van het dagelijks leven, dat ondanks de executies gewoon doorging. In de literatuurlijst zijn de vertaalde boeken niet in het Nederlands vermeld. Getuigenissen, statistieken, plattegronden en foto's in zwart-wit completeren het beeld.


Ad Dekkers. Psychotherapie van de menselijke waardigheid
Psychotherapie van de menselijke waardigheid / deel OefeningenboekIn een kloeke studie geeft een psychotherapeut zijn theorie en oefeningen die hij in een dertigjarige praktijk in groepsbehandelingen, cursussen en workshops heeft ontwikkeld. In de inleiding gaat Dekkers in op de antroposofische wijze van psychotherapie. Hij vindt dat de psychotherapie nog niet het punt heeft bereikt van vanzelfsprekende gezondheid en geluk; dit kan ook niet, zegt hij. Door je therapie beoog je veranderingen in gedrag en inzichten, maar die vergen veel tijd voor verwerking; meestal is die tijd er niet, want bijna alles is geprotocolleerd. Hij streeft na om wegen te zoeken, die verrijking en verdieping opleveren bij de cliënt; natuurlijk is er ook de doelstelling van efficiente probleemoplossing en vermindering van hinderlijke symptomen. In zijn werk met therapiegroepen en cursussen is onder meer een omvangrijke reeks vakgerichte oefeningen ontstaan, die tot doel hebben om de processen uit de psychotherapie zichtbaar te maken en te leren begrijpen en toe te passen. Het boek bestaat uit casuïstiek én vele gevarieerde oefeningen. Het doen van de oefeningen leidt voor iedereen tot eigen onderzoek en gedachtevorming. Het boek veronderstelt consciëntieuze bestudering van de achtergronden van de uitgestippelde behandelingslijn. Voor vakgenoten, ook niet-antroposofen

Het. Het komt op de leraar aan
In alle processen van verandering in het onderwijs speelt de leraar een cruciale rol. Talrijk zijn de publicaties vanuit diverse invalshoeken over de positie van de leraar. In deze bundel wordt vanuit acht thema's de blik gericht op de leraar. Het gaat om de volgende thema's: maatschappelijke waardering, loopbaan, druk van ouders, werkdruk, maatschappelijke verwachtingen, vergadercultuur, relatie met schoolleiding, passend onderwijs. In iedere bijdrage wordt een schets gegeven van de dilemma's en wordt een overzicht gegeven van recente onderzoeksresultaten. Vrijwel iedere bijdrage wordt afgesloten met aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk, verder onderzoek en/of voor de overheid. Cartoons en krantenartikelen illustreren de bijdragen. De auteurs van de bijdragen zijn zeer goed ingewijd in de materie. Een waardevolle publicatie voor een brede doelgroep van studenten aan lerarenopleidingen, beleidsmakers en onderzoekers.


Jeugd fictie


Hout, Mies van. Vrolijk
VrolijkTwintig kleurige prenten van vissen brengen in een bijna tekstloos prentenboek gemoedstoestanden in beeld, zoals benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen, verwonderd, bedroefd, kwaad, trots, jaloers en verliefd. Op de zwarte pagina is een vis te zien met op de tegenover liggende bladzij het begrip in een bij de vis passende ondergrondkleur en kleurige, handgeschreven letters. Zo heeft bang een dreigend rode ondergrond met doorkraste letters, en zwemt de vis weg; bij zenuwachtig zijn vis en letters bibberig, bij bedroefd lijken tranen de letters uit te vegen. Knap getroffen emoties met summiere middelen: simpele vorm en textuur van de vis, plaatsing van de ogen, stand van de bek, schrijfwijze van de letters. Van illustrator Mies van Hout verschenen eerder onder andere 'Bang mannetje' en 'Schatje en Scheetje'. Ingenaaid oblong prentenboek, gele schutbladen, dof zwarte omslag met glimmende, kleurige titel en vis. Expressief prentenboek; fijn om met peuters de soms subtiel verschillende emoties te bekijken en erover te praten. Vanaf ca. 3 jaar.


Bernaerts, Liesbeth. Auto Boem
Klein formaat vierkant hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken met foto's van spelende peuters, van wie sommigen de lezer aankijken. Deel uit een vierdelige reeks* vierkante hardkartonnen fotoprentenboekjes, bedoeld om de taalontwikkeling te stimuleren. Binnenshuis wordt een blokkentoren gebouwd, in moeders schoenen gelopen, de eerste stappen met een loopfiets gezet, een boek bekeken, een pop verzorgd en gebotst met 'auto boem'. De zes sfeervolle kleurenfoto's beslaan steeds driekwart van de dubbele pagina en zijn goed herkenbaar. Er is gewerkt met afsnijdingen en hier en daar is er sprake van vervaging. Het gehanteerde lage perspectief verhoogt de betrokkenheid van de lezer. Identificatiemogelijkheden voor zowel jongens als meisjes. Het korte speelse vers met eindrijm (abcd/efgd) naast de foto laat zich goed voorlezen. Het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden is discutabel. Een verzorgd prentenboek voor peuters vanaf ca. 1 jaar.


Visser, Rian. Hieper
HieperHieper is een schattig draakje, dat alleen wel heel erg druk is. En dan gaat er van alles stuk, omdat als hij hard lacht er een grote steekvlam uit zijn bekje komt. Zelf heeft hij de grootste lol, maar anderen zijn minder blij. Moeder neemt hem mee naar een dokter, die hem pilletjes voorschrijft, maar daarvan raakt Hieper 'volledig uitgeblust'. Van moeder mag hij met de pillen stoppen en zij bedenkt een oplossing waarbij de warme lucht van Hiepers steekvlam goed van pas komt. Oblong prentenboek, waarin op een humoristische wijze ADHD aan de orde wordt gesteld, zonder dat ook maar ergens een expliciete verwijzing daarnaar is opgenomen. Het qua spanning goed opgebouwde verhaal is op rijm en laat zich prettig voorlezen. De schitterende prenten, met veel details, in gemengde techniek (van de illustratrice van 'Fiet wil rennen', Prentenboek van het Jaar 2011 van De Nationale Voorleesdagen ) zijn ook nu weer een lust voor het oog. Aan de vormgeving van het boek is veel aandacht geschonken: mooie, speelse belettering, kleurrijke schutbladen en titelblad en een aantrekkelijke omslag. Vanaf ca. 4 jaar.


Busser, Marianne. Het grote koning Bobbelboek
Het grote koning BobbelboekKoning en koningin Bobbel wonen in een paleis. Samen beleven ze allerlei avonturen. Zo proberen ze zelf pannenkoeken te bakken, verkopen ze kusjes en geven ze concerten vanuit hun badkuip, krijgt het hele land een rode neus en houden ze een wedstrijd wie de hoogste zonnebloem kan kweken. Samen hebben ze veel lol, voor hun kok en lakei zijn hun belevenissen echter soms iets minder leuk. Dit grote vierkante boek is een bundeling van drie eerdere uitgaven: 'Vrolijke verhaaltjes voor het slapengaan', 'Grappige verhaaltjes voor het slapengaan' en 'Stoute verhaaltjes voor het slapengaan'*. Het bevat dertig korte verhaaltjes van circa drie bladzijden, opgesierd met vrolijke, kleurrijke en paginagrote illustraties van Dagmar Stam, die goed aansluiten bij de inhoud. De verhalen, die herkenbare situaties omschrijven voor kinderen, zijn opgebouwd uit relatief korte zinnen. De inhoud is vrolijk en humoristisch, met soms een lichte moraal en altijd een goed eind. Een ideaal voorleesboek voor het slapengaan. Vanaf ca. 4 jaar.


Ruiz Zafon, Carlos. Het middernachtspaleis
Het MiddernachtspaleisBen en zijn vrienden zijn opgegroeid in een weeshuis in Calcutta. De hechte groep vrienden heeft zelfs een geheim genootschap, waarmee ze samenkomen in hun 'Middernachtspaleis'. Wanneer de jongeren 16 worden, is het tijd om het weeshuis te verlaten. Op het afscheidsfeest verschijnt een oude vrouw met een jong meisje, Sheere. Al snel blijkt dat Ben en Sheere een duister geheim uit hun verleden delen, en dat hun lot daardoor onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Gruwelijke feiten van 16 jaar geleden, dreigen nu een vervolg te krijgen. Een gevaarlijke, donkere figuur duikt op en staat de jongeren en hun omgeving naar het leven. Een spannend verhaal dat zich afspeelt in het exotische, maar wrede Calcutta van het begin van de 20ste eeuw. Een indrukwekkend verhaal, waarin avontuur en magisch realisme vlot met elkaar verweven zijn. De gebeurtenissen volgen elkaar in razend tempo op, maar de plotwendingen zijn in de tweede helft van het boek soms net iets te vergezocht. Voor echte liefhebbers van griezelige fantasy. Vanaf ca. 15 jaar.


Derkx, Renske. Bekentenissen van een flapuit
Bekentenissen van een flapuitDe 16-jarige Noa (ik-figuur) heeft een afspraakje met de knappe Roger: ze gaan naar de film. Maar het loopt op een grote teleurstelling uit. Noa is een grote flapuit, en door haar onnadenkendheid zegt ze soms de domste dingen. Ook al blijft ze een zwak houden voor Roger, ze maakt nieuwe afspraakjes met Camiel. Hij is wel erg leuk, maar Roger blijft specialer. Dan blijkt dat Roger en Camiel broers zijn! Wat gaat Noa nu doen? En welke rol spelen haar vriendinnen Lola en Maud in dit vriendjesdilemma? Dit boek is de debuutroman van de 17-jarige schrijfster. Haar verhaal staat dicht bij de doelgroep en zal voor veel tieners uit het leven gegrepen zijn. Vriendjes en verkeringen spelen een grote rol op de middelbare school. Dit boek gaat alleen maar over allerlei verschillende vriendjes. Binnen één verhaal is dit te veel van het goede. De schrijfster heeft een vlotte, toegankelijke schrijfstijl met de nodige humor. Het is een verhaal zonder diepgang, wat erg makkelijk weg leest. Aantrekkelijk roze foto-omslag. Voor meiden vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non-fictie


Nunez, Marisa. Kukeleku
Prentenboek, gebaseerd op een Birmaans volksverhaal, waarin hebberigheid wordt afgestraft. Een kuiken ontmoet de valse kat die een halve taart opeist. Het kuiken eet echter alles zelf op, waarna een angstig moment volgt. Grote, kleurrijke prenten zonder veel details. Zachte ondergrond en snel opgezette, geverfde figuren, waarin karakters goed zijn uitgebeeld. De valse kat ziet er zo echt vals uit, mede door de grote, indringende afbeeldingen, waarin soms de kop vanuit een zeer dichtbij perspectief wordt getoond. Dat is heel beeldend voor de sfeer. De tekst is in grote schreefloze letters. Grafisch is aandacht besteed aan onderscheid in de tekst van het kuiken, de kip en de kat. De uitroepen staan in heel grote letters, hetgeen uitnodigt tot levendig voorlezen. Het boek met een boodschap is lekker spannend, mooie sfeer, maar vooral ook lekker veilig als het eind goed is. Fijn om voor te lezen aan jonge kinderen vanaf ca. 4 jaar, die een beetje spanning wel aankunnen.


Herweck, Don. Albert Einstein: een vriendelijk genie
De serie 'Sterren! Natuur en wetenschap'* is speciaal ontwikkeld voor (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs. Dit is een korte beschrijving van het leven en het werk van Albert Einstein (1879-1955). De nieuwsgierigheid van jongeren wordt gewekt door alles vereenvoudigd weer te geven en rijk te illustreren. Een Nederlandse hoogleraar natuurkunde vertelt in het voorwoord hoe Einstein hem inspireerde. De jeugd en de opleiding van Einstein worden beschreven, enkele van zijn ontdekkingen worden uitgelegd en de betekenis voor praktische toepassingen wordt toegelicht. Via www.schoolsupport.nl/webl inks zijn extra informatie, filmpjes, simulaties en experimenten te vinden. Verwerkingsbladen zijn apart verkrijgbaar**. Soms is het boekje niet erg evenwichtig: er is erg veel aandacht voor Einsteins onconventionele karakter; de portretten van enkele vrouwelijks fysici zijn op zich aardig, maar hebben vrij weinig met Einstein te maken, evenals de proef met een zelf te bouwen zonne-oven. Al met al is dit een boekje dat nieuwsgierig kan maken en jongeren kan aansporen verder te kijken naar Einsteins theorieën. Het boek 'Onderzoek naar energie' uit dezelfde serie en met dezelfde kleur omslag geeft nadere informatie over dit thema. Voor (hoog)begaafde kinderen van ca. 10 t/m 14 jaa


Luisterboeken


Het geheim van de boomhut
Het geheim van de boomhutIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Joep Dorren. Mels (9) en de Antilliaanse Barton (10) zijn boezemvrienden. Barton beschermt Mels want dat is een angsthaas: hij is bang voor spinnen, donker en hoogte. Hij zou bv. nooit in de boomhut van zijn zus durven klimmen. Als Barton op vreemde wijze van alles kwijtraakt, verdenken ze haar ten onrechte. Mels moet, zijn angsten overwinnend, de hut in op zoek naar de vermiste spullen. Vandaaruit ziet hij hoe hun tirannieke schooljuf een kwalijke rol in het geheel speelt. Een onderwijzeres, die 's nachts de kinderen van haar klas als heks verkleed lastigvalt, lijkt wel wat vergezocht. Toch heeft de auteur, bekend van haar werk voor volwassenen er een lekker spannend verhaal van gemaakt om in één keer uit te luisteren. Dit verhaal verscheen in een serie boeken die geschreven zijn in het kader van een schrijfwedstrijd voor kinderen (www.geheimvan.nl)


Het geheim van de snoepfabriek
Het geheim van de snoepfabriekIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Vera Hilhorst. Meda's ouders willen een oude snoepfabriek, die van de familie was, weer opstarten. Om de lening rond te krijgen hebben ze het recept van beroemde snoepjes, 'zuchtjes', nodig. De eigenaars van een andere snoepfabriek doen alles om dat te voorkomen. Als Meda het recept heeft gevonden, wordt de achtervolging dan ook ingezet. Goed geschreven speurdersverhaal met een origineel onderwerp. De hoofdpersonen zijn gewone kinderen: geen ongeloofwaardige prestaties en geweld, toch een spannend verhaal dat van het begin tot het einde boeit. De sfeer in het gezin is blijmoedig. Dit verhaal verscheen in een serie boeken die geschreven zijn in het kader van een schrijfwedstrijd voor kinderen (www.geheimvan.nl).


DVD speelfilms


The king's speech
King's Speech, TheEen historisch drama uit 2010 van Tom Hooper (The damned United; Elizabeth I) met Colin Firth, Geoffrey Rush en Helena Bonham Carter. Het verhaal begint in 1925, prins Albert moet een radiotoespraak houden waarbij zijn stotteren pijnlijk duidelijk wordt. Wanneer Albert in 1936 onverwacht koning wordt, omdat zijn broer Edward aftreedt om te kunnen trouwen met een gescheiden vrouw, wordt dit probleem nijpend, ook in het zicht van de naderende oorlog. Albert's vrouw Elizabeth huurt de onorthodoxe Australische spraaktherapeut Lionel Logue in en langzamerhand wint deze het vertrouwen van 'Bertie'. De film is lovend ontvangen. Peter de Bruijn (NRC 16-2-'11): '(...) een kleine, bescheiden, perfect uitgevoerde film. Tot de laatste twintig minuten, waarin de film uitzoemt en de dramatische loop van de wereldgeschiedenis de overhand krijgt. Het Kammerspiel ontwikkelt zich dan alsnog tot een waar epos. (...) 'Remke de Lange (Trouw 17-2-'11): '(...) De cultuurstrijd tussen de traditiegetrouwe Brit en de Nieuwe Wereld-modernist verloopt misschien wat voorspelbaar en schematisch, maar Rush is geestig en Firth ontroerend, en dat is een mooie combinatie. (...)' Veel prijzen, waaronder 4 Oscars voor Beste regie, Beste film, Beste scenario en Beste hoofdrol, en 8 Oscarnominaties; 5 Bafta's etc. Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 15-9-'11.


Luther
Een Britse politieserie uit 2011 met in de hoofdrol Idris Elba, vooral bekend uit de Amerikaanse serie 'The wire'. John Luther is rechercheur bij een speciale eenheid van de Londense politie, die zich bezighoudt met het oplossen van zware misdrijven. Hij is briljant en gedreven, maar ook driftig en soms gewelddadig. In deze tweede serie begint Luther net weer op te krabbelen na de gruwelijke moord op zijn vrouw. Hij komt terecht bij het team van inspecteur Schenk die de vreselijke rituele moorden van een gemaskerde seriemoordenaar onderzoekt. De 2-dvd-set bevat 4 afleveringen van seizoen 2. Uitgezonden door de BBC en Canvas. Ron Rijghard (NRC 4-2-'11) vindt acteur Elba een 'plezier om naar te kijken' in een serie die zich ontwikkelt tot een 'spannende psychothriller'. Kijkwijzer: 16 jaar. Wordt niet opbnieuw aangeboden. Release: 23-8-'11


2012 : het jaar nul
2012: Het Jaar NulNederlandse jeugdserie van Jan Albert de Weerd met in de hoofdrollen Yannick van de Velde en Bram Suyker als Hidde en Twan, de twee kleinkinderen van de amateurarcheoloog Peter Hellinga. Peter vindt in Mexico een eeuwenoude Mayacodex waarin wordt onthuld wat er in het magische jaar 2012 gaat gebeuren. Direct na zijn vondst wordt Peter belaagd en waarschuwt hij zijn kleinkinderen. Zij moeten de codex in veiligheid brengen. Als hun opa spoorloos verdwijnt, begint een spannende zoektocht, naar hem én de codex. De serie is in 2009 en 2010 uitgezonden op televisie. Volgens Monica Meijer (movie2movie, i) is hij '(...) razend spannend (...) Hoewel de reeks primair gericht is op jongeren, zullen ook volwassen kijkers meegesleept worden door de geheimzinnige gebeurtenissen. (...) Het scenario zit knap in elkaar en dankzij de goed geschreven, geloofwaardige dialogen hang je aan de lippen van de acteurs. Er wordt dan ook uitstekend geacteerd, dikke pluim voor de talentvolle jonge cast die de serie bijna geheel draagt. (...) een absolute aanrader voor het hele gezin!' Vanaf ca. 12 jaar. Kijkwijzer: 9 jaar.


Een gevaarlijk spel en andere spannende avonturen
Animatieserie met in de hoofdrol Geronimo Stilton, bekend van de succesvolle kinderboekenserie. Muis Geronimo is uitgever van 'De Wakkere Muis', de belangrijkste krant van Muizeneiland. Het liefst zit hij rustig thuis, maar toch belandt hij steeds in nieuwe avonturen, samen met zijn pientere neefje Benjamin, zus Thea - een onverschrokken reporter - en neef Klem. De dvd bevat drie avonturen, waarin meestal een mysterie moet worden opgelost. In het titelverhaal 'Een gevaarlijk spel' hebben boeven een computerspel gestolen. Geronimo komt zijn neefje en diens vriendinnetje Pandora te hulp in hun strijd tegen het monster Ratzilla. In 'De kaasconnectie' verdwijnt op geheimzinnige wijze alle kaas uit de stad. Tot slot wordt in 'Geronimo in de hoofdrol' het theater van de stad in zijn voortbestaan bedreigd. Vlotte, humoristische avonturen, zonder geweld, in een leuke tekenstijl die de liefhebbers van de boeken zal aanspreken. Vanaf ca. 7 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden.


DVD non-fictie


General Dynamics F-16A & F-16B
Dankzij een samenwerkingsverband tussen o.a. de Sectie Luchtmachthistorie van de Koninklijke Luchtmacht en het Militaire Luchtvaart Museum, aangevuld met unieke privéopnamen, is een serie documentaires samengesteld over de naoorlogse Nederlandse militaire luchtvaart. De dvd's tonen de belangrijkste facetten van de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht tijdens de jaren van de Koude Oorlog (1945-1889) en de Nederlandse ervaringen met de belangrijkste militaire vliegtuigtypen. Bevat fraaie historische beelden in kleur en zwart-wit, aangevuld met commentaar van militair deskundigen en oud jachtvliegers. Inmiddels zijn er zeven delen verschenen*. Deel 6 richt zich op de door General Dynamics ontworpen straaljager de F16. De film gaat in op de aanschaf, de capaciteiten, het vliegen, het onderhoud en de operationele inzet. De eerste toestellen werden in 1975 besteld, bij Fokker en SABCA geassembleerd en in aangepaste versie in 1979 in gebruik genomen. Het succesvolle toestel werd behalve binnen de KLu ook gebruikt voor vele missies voor o.a. de NAVO in Joegoslavië en Afghanistan. Boeiend voor de echte luchtvaartliefhebber.


Lesvliegtuigen & vliegeropleiding
Dankzij een samenwerkingsverband tussen o.a. de Sectie Luchtmachthistorie van de Koninklijke Luchtmacht, het Militaire Luchtvaart Museum en de beeldcollectie Enders, aangevuld met unieke privéopnamen, is een serie documentaires samengesteld over de naoorlogse Nederlandse militaire luchtvaart. De dvd's tonen de belangrijkste facetten van de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht tijdens de jaren van de Koude Oorlog (1945-1889). Bevat fraaie historische beelden in kleur en zwart-wit, aangevuld met commentaar van deskundigen en oud jachtvliegers. Inmiddels zijn er zeven dvd's verschenen*. Deel 7 valt uiteen in twee delen. Allereerst gaat men uitgebreid in op de vliegeropleiding. Niet alleen de elementaire vliegopleiding vanaf de eerste vliegles tot de brevettering komt aan bod, maar ook de voortgezette opleiding tot het niveau 'combat ready' gevechtsvlieger. Er is veel aandacht voor de relatie tussen mens en machine, de selectie, de medische keuring, de instructeur, de onderwijsmethoden en de teambuilding. Het tweede deel van de dvd toont alle zeventien verschillende typen lesvliegtuigen waarmee de KLu in de periode 1945-1989 heeft gevlogen. Boeiend voor de echte luchtvaartliefhebber.


Bluray


The Animatrix
AnimatrixOnder de titel 'Animatrix' werden in 2003 negen korte animatiefilms samengebracht van verschillende regisseurs die specialist zijn op het gebied van computeranimatie en Japanse anime. De films zijn gemaakt in het kader van een heel project rond de Matrix-films, -videogames en -computergames. De eerste Matrix bioscoopfilm was de sensatie van 1999, in 2003 verschenen zowel The Matrix 2 Reloaded als het derde deel, Matrix revolutions. In deze Matrix-trilogie verzet eind 22e eeuw een groep vrijheidsstrijders zich tegen de zelfdenkende computers die de menselijke beschaving beheersen. Dana Linssen (NRC 24-5-'03) schreef indertijd: 'Ondertussen zijn de negen animatiefilms (en de bijbehorende extra's) op de dvd van The Animatrix meer dan alleen maar het zoveelste marketingtrucje. Het is een staalkaart van de beste animaties die er uit Japan komen. Spannende, opwindende, oogverblindende films.' Zij gaf 4 bolletjes (van 5) voor zowel de films als de extra's.


Games


White knight chronicles II
White Knight Chronicles 2In het eerste deel wordt het koninkrijk van Balandor aangevallen. Loopjongen Leonard vlucht in de ondergrondse gangen van het kasteel, maar stuit daar op een reusachtig wit harnas (de White Knight). Leonard gaat de strijd aan, om de prinses van Balandor te beschermen, toch kan hij niet voorkomen dat ze wordt ontvoerd. Het tweede deel gaat verder met het verhaal, dus opnieuw kruipen we in de huid van de reusachtige witte ridder. Gamez.nl geeft het spel een zeven: 'White Knight Chronicles is een 'RPG light'. Het verhaal is standaard, maar ontwikkelt zich snel. De gevechten zijn makkelijk en zijn bijzonder toegankelijk. (...) Voor de doorgewinterde Japanse RPG speler biedt deze titel echter niet genoeg uitdaging.' XGN.nl vindt het spel 'wel oké': 'Dit 'dertien in een dozijn'-verhaal weet niet te bekoren. (...) Solide gameplay, een uitgebreide online modus en meer dan honderd uur aan content zorgen er echter wel voor dat je waar voor je geld krijgt. RPG-freaks zullen zich uit kunnen leven met deze game, maar deze game is dus niet voor iedereen weggelegd.' Voor wie het eerste deel gemist heeft, is er een oplossing: ook het eerste deel is op het schijfje opgenomen. V/J-aanbieding. PEGI: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik, online.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers