vrijdag 26 augustus 2011

Werkbezoek bibliotheek Wijk bij Duurstede

Verslag van het bezoek van Marjan van der Lans en Ditta Doornekamp aan de vestiging Wijk bij Duurstede van regiobibliotheek ZOUT.
Datum: 18 augustus 2011.
Ontvangst door: Mw. Marion Grondijs.

Gebouw
Bibliotheek Wijk bij Duurstede ligt pal aan de rand van het centrum. Er omheen is voldoende parkeerruimte.
Het gebouw bestaat uit 3 vloerniveaus. Op de begane grond staat weinig collectie, maar veel andere voorzieningen als pc’s en ook een verkooppunt van Plint-artikelen.
Op dit niveau ook de leestafel bij de kranten en tijdschriften voor volwassenen evenals de streekcollectie.
Een lift en trapjes maken de andere etages bereikbaar. Beneden bevindt zich de afdeling voor de jeugd en de fictie voor volwassenen. Boven staat de non-fictie en de Young Adults collectie. Er is een uitgebreide collectie Engelstalige jeugdromans.

Sfeer
De sfeer van de bibliotheek is kleurig en heeft zeker geen Jan Des Bouvrie-uitstraling. Marion noemt het een “kneuterbibliotheek”.
Na de verbouwing i.v.m . de zelf-service is de hoofdkleur in de open ontvangstruimte rood.
Er zijn veel verschillende kasten en ook het meubilair is zeer gevarieerd, maar wel grappig: de “omabank” bij de Grootletterboeken, de streekcollectie in een “kabinetkast”.
Voor de toekomst zijn er wel plannen voor gezamenlijke huisvesting met andere partners.


Ontmoetingsplek
De bibliotheek biedt ruimte aan allerlei groepen die wekelijks in de bibliotheek bijeen komen zonder specifiek van de functie van de bibliotheek gebruik te maken. Bijvoorbeeld een multiculturele borduurgroep en een koffie-inloopochtend “De Zoute Inval”. Daarmee laat de bibliotheek zien haar taak als ontmoetingsplek zeer serieus te nemen .


Klanten
Bibliotheek Wijk bij Duurstede werkt voor een plaats van zo’n 23.000 inwoners van wie een zeer groot aantal import is en ook buiten de plaats werkt.
Het opleidingsniveau in de gemeente is zeer gevarieerd; er is ook vve-problematiek. Bijna 40% van de inwoners van Wijk is lid van de bibliotheek en van de schooljeugd bijna 98%.

De bibliotheek heeft goede banden met andere dan de reguliere financiers en kan daar verschillende leuke dingen mee aanpakken. Zo is er een fraaie leesloupe voor slechtzienden beschikbaar.


Goed bereikbaar, kleurig en belang hechtend aan het contact met de klant is de bibliotheek Wijk bij Duurstede een plek om je thuis te voelen.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers